Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте



ОД БУНАРА ДО БАЊЕ

Молим вас да нешто напишете о Селтерс бањи код Младеновца.

ДРАГАНА
Шид



    Некад и сад

Занимљива је прича о томе како је код Младеновца откривена топла слана вода поред које је нешто касније уређена Селтерс бања. Међулушки терен код Младеновца, на коме се сада налази Селтерс бања, крајем 19. века припадао је браћи Атанасијевић, Николи и Науму. Они су имали млинове на оближњој речици Велики Луг и трговали свињама. Копајући бунаре и трагајући за водом неопходном за појење стоке, они су 1898. године наишли на топлу слану воду.
Исте године наш познати хемичар Марко Леко (1863–1932) испитао је нађену воду и утврдио да она има знатна лековита својства. Пошто је посебно богата натријум-бикарбонатом, новооткривена бања добила је име Селтерс по чувеном истоименом лечилишту у Есену (Немачка).   Тридесетих година прошлог века на месту садашњег лечилишта у шумици, која је постала омиљено шеталиште Младеновчана, изграђен је приватни хотел. Син једног од браће Атанасијевић, др Ставра Атанасијевић, убрзо је у приватној бањи почео и да прима пацијенте.    Четрдесетак година касније стари хотел знатно је проширен и претворен у рехабилитациони центар са свим пратећим садржајима. Године 1986. на овом месту изграђен је и модеран хотел „Селтерс”.


ДРАГОЦЕНА СЛОВА

Молим вас да ми одговорите зашто су S и L симболи долара и фунте иако тих слова нема у њиховим називима?

СТЕВАН
Топола


Званични назив новчане јединице САД је US dollar (United States dollar), а симбол $ настао је тако што су у пракси почетна слова прве две речи пуног назива писана једно преко другог док је реч долар изостављана. Затим су преко S почеле да се повлаче само две паралелне линије, уместо целог слова U, с тим што се сада често пише и само једна црта. Овај знак употребљавају и све оне земље чија се новчана јединица такође зове долар, па и неке латиноамеричке државе чији новац има другачији назив. Занимљиво је, иначе, да је реч долар настала деформацијом речи талир, односно талер , а ова потиче од назива ковнице новца у месту Јоахимстал (данас Јоахимова долина у Чешкој) по којој је новац кован у њој назван јоахимсталер, а затим краће талер, у нашим крајевима талир.
   Назив фунте усвојен је од исте речи за енглеску тежинску меру која је некад означавала и тежину одређеног метала у саставу кованог новца. Како се фунта некад називала и либра, прво слово ове речи задржано је до данас и за ознаку новца касније названог фунта.


КЊИГА ЗА ЛЕКОВЕ

Занима ме шта је фармакопеја.

ГОРДАНА
Рума


Фармакопеја је назив за књигу која садржи прописе за израду лекова, утврђивање њиховог састава, испитивање квалитета лекова и прописа за њихово коришћење. Као већина других држава, и наша земља има фармакопеју. С обзиром на напредак медицине, фармације и сродних наука, потребно је с времена на време обавити њену ревизију. Резултати ових ревизија су нова издања. Светска здравствена организација је прву свеску Међународне фармакопеје (Pharmacopoea internationalis) објавила 1951. године.


МОЋНА ЧЕТВОРКА

Драги „Забавниче”, тренирам фудбал и носим број 4 на дресу. Молио бих те да напишеш нешто о броју 4 и који су га све познати фудбалери носили и сада га носе.

МИЛОШ
Нови Сад




Шампионски тим ''Црвене звезде'' из 1970. године. Мирослав Павловић у кругу Радослав Бечејац (Партизан) Златко Чајковски  Серхио Рамос (Реал Мадрид)

Све док није дозвољено сасвим слободно бројчано обележавање у фудбалу, на основу броја који неки играч носи на дресу поуздано се могло закључити на којој позицији игра. Тако је број четири, по правилу, био намењен десном („крилном”) халфу или задњем везном играчу, како се та улога још и данас назива. А кад би се набрајали познати играчи који су носили тај број или га и сада носе, списак би био веома дугачак. Зато ћемо поменути само неке од старих, нешто млађих и садашњих асова репрезентација или клубова: Хосе Андраде (Уругвај), Милорад Арсенијевић (Југославија), Јожеф Божик (Мађарска), Златко Чајковски (Југославија), Хозе Миранда Зито (Бразил), Петар Радаковић (Југославија), Ноби Стајлс (Енглеска), Валериј Вороњин (СССР), Ромео Бенети (Италија), Радослав Бечејац (Партизан), Мирослав Павловић (Црвена звезда), Ацо Трифуновић (Партизан), Бернд Шустер (Немачка), Рефик Шабанаџовић (Црвена звезда), Серхио Рамос (Реал Мадрид), Марк ван Бомел (Милан), Овен Харгрејвс (Манчестер јунајтед), Хавијер Занети (Интер), Переира Роке Маикон (Порто), Сеск Фабрегас (Арсенал).


ФУДБАЛ
НА ДВА ТОЧКА


Занима ме да ми кажеш нешто о
врсти фудбала у којој играчи лопту „шутирају” бициклима.


ДАНКО
РАДАКОВИЋ
Крагујевац




Сматра се да је Едвард Кауфман, Американац немачког порекла, измислио фудбал на бициклима. Спорт је настао 1893. године и полако стицао поклонике углавном у појединим европским земљама. Прво Европско првенство одржано је 1927. године у немачком граду Келну. Ова врста фудбала углавном се игра у дворани, на терену широком једанаест и дугачком четрнаест метара. Утакмица траје четрнаест минута, свако полувреме по седам минута. Кад се игра у дворани, на терен из сваког тима излазе по двојица бициклиста и голман. Играчи не смеју ногама да додирну под, лопту пречника осамнаест центиметара могу да „шутирају” само бициклом, док голман има право да користи и руке. Кад се фудбал на два точка игра напољу, тимови се обично састоје од по пет играча. Пошто је 1930. званично основано Међународно удружење бициклиста фудбалера, те исте године приређен је у Лајпцигу и први Светски шампионат.


НЕПОДНОШЉИВ СВРАБ


Један мој друг често каже како га „хватају пундравци”. Знам тек отприлике шта то значи. Као да не може више да издржи нешто, да је ствар неодложна, и да не може више да се суздржава... Оно што би у жаргону рекли – „неиздрж”. Занима ме шта је заправо пундравац, јер верујем да је то измишљен израз.

МИМИ
Земун



   Oxyuris vermicularis

Пундравац не постоји, али зато пундрав постоји. И те како! Реч је о глисти која као паразит живи у дебелом цреву човека и коња. Латински назив пундрава гласи Oxyuris vermicularis. Било како било, пундрав изазива несносан свраб на задњем делу дебелог црева. Чак једанаест одсто светског становништва (највећи број у Индији) у одређеном тренутку има пундрава у цреву. Прљаве руке и грицкање ноктију најчешћи су начин на који наметник доспева у наш организам. Толико о постојању глисте, пундрава.
Међутим, када се неко понаша као да га нешто неподношљиво сврби, не може да седи на месту (најчешће у школској клупи), да буде миран, врти се и слично, каже се да га је напао пундрав. Односно, пундравац, како гласи његово познатије име.