Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте



СУНЦЕ ОТЕРАЛО МЕСЕЦ

Чуо сам да су на Тахитију плима и осека другачији него у осталим деловима света па вас молим да ми објасните због чега.

ДЕЈАН
Обреновац



За морепловце и научнике понашање плиме на острву Тахити дуго је било загонетка. Чињеница је да тамо на обали постоје трагови по којима човек може, с великом тачношћу, да одреди време према висини воде. Плима се јавља у подне и у поноћ, а осека у шест сати ујутро и увече. Ово се објашњава чињеницом да острво лежи у средишњој тачки басена који подсећа на тигањ и благо је нагнут према горе и доле. Ту вода у средини остаје готово у истој висини, а на рубовима се много више диже и спушта. Због тога се на Тахитију не осећа деловање Месеца, већ на воду утиче само Сунце. И време плиме се зато не мења за педесет минута, као на другим местима, за колико се Месечев циклус свакодневно разликује од Сунчевог.

ДВА ИМЕНА ИСТЕ БОЛЕСТИ

Занима ме како је настао назив опаке болести сиде.

РАДОШ
Шабац


Реч SIDA добијена је од иницијала (почетних слова речи) ове болести на француском језику, чији назив у преводу на српски гласи: синдром стеченог губитка имунитета (Syndrome immuno-deficitaire acquis). Паралелни назив АIDS (чита се „ејдс”) такође је настао од иницијала, од енглеског Acquired immuno-deficier syndrome. Код нас се чешће користи назив сида зато што је морфолошки (по облику) сличан именицама које се лакше мењају по падежима, што с речју ејдс није случај.

ГРДОСИЈА МАЛОГ МОЗГА

Драги Забавниче, волео би да у неком следећем броју напишеш нешто о еуплоцефалусу. Хвала унапред!

Никола из Сремске Митовице,
8 година


         

Дугачак око шест метара и тежак отприлике две тоне, еуплоцефалус је по кожи имао неку врсту задебљалих плочица и редове јаких бодљи по телу, тако да је личио на огромну оклопну машину. Чак су му и главу, у близини очију, красиле коштане плочице и још додатна два рога. Дакле, ову грдосију непријатељ је могао да савлада само уколико би успео да је обори на земљу и баци јој се на незаштићен стомак. Овом диносаурусу, који је с лица Земље нестао пре отприлике шездесет пет милиона година, као, уосталом, и готово сви остали, задње ноге биле су дуже и јаче од предњих. Еуплоцефалус је био биљојед. Судећи по прилично малом мозгу, научници закључују да није био претерано интелигентна животиња. Очигледно му је величина била довољна за опстанак. Иначе, фосилне остатке еуплоцефалуса први је 1902. године открио Лоренс Морис Ламб (1863–1919). Овај канадски палеонтолог је, осам година касније, дао и име овој врсти диносауруса из породице Анкилосауруса. Четрдесет фосилних остатака овог бодљикавог џина откривено је у Алберти, у Канади, и америчком граду Монтани.

КАД РУЖЕ РАТУЈУ

Молим вас да нешто напишете о Ратовима ружа.

ЛИДИЈА
Бечеј


Ратови ружа или Ратови црвене и беле руже чест је назив за грађански рат који су у 15. веку (1455–1485) водиле присталице две енглеске династије: Ланкастер, која је у грбу имала црвену ружу, и Јорк, у чијем грбу се налазила бела ружа. Овај тридесетогодишњи рат имао је карактер борбе између старих феудалних снага (династија Ланкастер) и новог племства које се бавило трговином и било блиско грађанским слојевима. Током Рата двеју ружа изгинули су многи племићи и готово сви принчеви обе династије, а плодови победе припали су Хенрију Тјудору, сроднику династије Ланкастер, после битке код Боусверта. Ослањајући се на ново племство и грађанство, Хенри VII започео је еру апсолутизма у Енглеској.



Сматра се да је назив Ратови ружа први употребио сер Валтер Скот (1771–1832), шкотски песник и романсијер, творац модерног историјског романа, аутор многих дела о историји енглеског, шкотског и француског народа.