Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте



СЛАТКА ПАВЛОВА

Чула сам да постоји торта која је добила име по чувеној балерини Ани Павловој. Да ли је то тачно и да ли је тачно да је та торта у ствари обична пуслица торта, каква се и код нас прави? Унапред захвална ваша читатељка, будућа шефица-куварица

НАЦА
Ковиљ




Заиста постоји славна посластица „Торта Павлова”. И заиста је реч од торти која се прави попут такозване пуслице, али није баш налик оној коју овде правимо. Међутим, кренимо редом. Од Ане Павлове.
   Славна руска балерина рођена је у Петрограду 1881. године, а умрла 1931. године у Хагу. Школу класичног балета завршила је у Царској балетској школи у родном Петрограду. Као најобдаренија, одмах је добила посао у Маријинском позоришту. Постала је примабалерина 1906. године. Од почетка је играла све велике улоге, а посебно су упамћене оне с такође славним Вацлавом Нижинским.   Ана се 1909. године у Паризу придружила чувеној балетској трупи „Ballets Russes” Сергеја Дјагиљева. Две године касније основала је у Лондону балетску трупу с којом је гостовала по целом свету. Поборница чистог академског стила, Ана Павлова није имала разумевања за модерна балетска струјања.

   На њеном репертоару налазила су се искључиво класична балетска дела, као и тачке на музику класичних композитора, пре свега Фредерика Шопена. Својом лепотом, продуховљеном игром и лакоћом покрета, стварала је атмосферу блиску нестварном, истичу и данас историчари балета. Била је слављена у целом свету, што се још за њеног живота граничило с легендом.
   „Павлова” је посластица од беланаца умућених са шећером, преливена шлагом и различитим свежим воћем. Будући да су беланца печена, корица је хрскава, а унутрашњост торте мека. Верује се да је посластица направљена у част руске уметнице кад је током двадесетих година прошлог века боравила у Аустралији, односно на Новом Зеланду.
   Занимљиво је да се Аустралија и Нови Зеланд већ готово сто година „боре” око превласти над овом посластицом. И једни и други би да приграбе „ауторска права”. Чини се да је већа вероватноћа да је торта „Павлова” ипак први пут направљена на Новом Зеланду.

   Кит Мони, један од биографа чувене балерине, написао је да је главни кувар хотела у Велингтону, на Новом Зеланду, први пут направио ову торту кад се балерина 1926. године ту обрела за време турнеје.                      Професорка Хелен Лич, новозеландски кулинарски антрополог, успела је да сакупи чак 667 мање-више сличних рецепата торте „Павлова”. У књизи „Прича о Павловој: парче новозеландске кулинарске историје”, тврди да аустралијски рецепт потиче из 1935. године, а новозеландски из 1929. године. Било како било, посластица је омиљена у целом свету.
   Није тешко направити ову торту.  Довољно је умутити бар десетак беланаца са шећером док смеса не постане врло густа и чврста. Ваља додати и мало сирћета, као и ванилин шећера. Торту треба пећи у округлом плеху на нешто нижој температури како би се кора, а посебно ивица, добро испекла. Кад се та (дебела) кора охлади, у средину се стави умућени шлаг (пола литра) са шећером, а преко свега поређа свеже воће.  У Аустралији и Новом Зеланду то су најчешће киви и маракуја, а у Европи и Америци јагоде и малине. Укратко, нестварна игра најлепших укуса у устима.

ЗА БОЉЕ ПАМЋЕЊЕ

Да ли је тачно да бадем, орах, лешник и суво воће доприносе бољем памћењу приликом учења?

ВОЈИСЛАВ
Рогача


Језграсто воће какво су лешник, бадем, орах, пистаћи, индијски орах има велику хранљиву вредност и на пирамиди исхране налази се у истој групи с месом, млеком, јајима и махунаркама, што га сврстава у одличан извор беланчевина. Одликује се ниским процентом воде, што га чини храном веома високе енергетске вредности.
    Богато је јестивим уљима која садрже много есенцијалних масних киселина, витамине и минерале попут гвожђа, магнезијума и калијума. Поред велике биолошке вредности, језграсто воће не задржава у себи остатке пестицида, јер је заштићено љуском. Дакле, здраво је, пријатног укуса и благотворног дејства на крвоток, па самим тим и прокрвљеност мозга, и срце.
    Када је реч о хранљивој вредности, готово исто је и са сувим воћем какво су, рецимо, бруснице и суво грожђе. Помешано с различитим језграстим воћем, савршен је оброк за све, али првенствено за школарце свих узраста којима је потребно обезбедити довољно енергије за обавезе.



МУЗИКА ЗА ГРОФА

Занима ме зашто чувена Бахова
композиција носи назив
„Голдберг варијације”.


СЛАВКО
Нови Сад


Иако је Бахова композиција била
намењена грофу
Херману Карлу фон Кајзерлингу
(1696–1746), као нека врста
лека против несанице,
варијације су назване према
првој особи која их је свирала.
Био је то Бахов петнаестогодишњи ученик
Готлиб Теофилус Голдберг.
   ---------------------------------



СЛЕПИ МИШ У КОСИ

Чула сам да слепи миш воли да улети у дугачку женску косу и да се ту упетља. Како то избећи и шта урадити када се догоди?

КАТАРИНА
Београда




Уверење да слепи миш воли да улети у дугачку женску косу и ту се уплете потпуно је погрешно. Таквих случајева заиста је мало и догађају се сасвим ретко, јер слепи миш, захваљујући природном радару, вешто избегава било какве препреке, па и дугачку женску косу која би за њега била погубна.
Мала животиња за време летења испушта суперсоничне крике, нечујне људском уху, који се одбијају према њему и помажу му да одреди положај предмета који тако може да избегне. Али, ако се то којим случајем и деси, као што се пре више година догодило једној нашој колегиници, заљубљенику у животиње, која је узнемирила слепе мишеве у пећини, не треба паничити. То само може да науди малој, уплашеној животињи која ће се, у жељи да се ослободи власи, у њих још више упетљати. Треба веома пажљиво и полако раздвојити праменове и, ако је потребно, одсећи неки, да би се животиња ослободила замке. Слепи миш ће с длана сам наћи пут ка слободи.