Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте







ТРИ ПУТА Ч

    Заиста је тешко рећи шта је лепше – сазнање да две генерације једне породице читају наш лист, да памте сазнања о којима се писало и придржавају их се, или да постоји породица с три дична момка.
А ево и објашњења шта значе ваша имена.
    Чедомир је старо славеносрпско име. Потиче из далеке прошлости, вероватно још из прасловенског времена. У историјским изворима најраније се помиње почетком 10. века. Чедомир се заснива на речима „чедо” или „дете” и „мир”.
    Часлав је такође старо словенско име. Постоје два тумачења његовог настанка. По једном, сложено је од основа старе речи „чајати”, односно „чекати”, „очекивати”, и речи „слава”. По другом, настало је од словенских основа „част” и „слава”, а у значењу „да буде честит, човечан, доброчинитељ, познат, хваљен и славан”.
    Име Чубрило највероватније води порекло од речи „чубра”, биљке чубрице. У преносном значењу ово име значи „допадљив, пријатног мириса”. Према мишљењу неких етимолога, име је настало као тепање од још старијег облика имена Кипријан и Чубријан.


                                                                                Илустровао Добросав Боб Живковић

ОРИНОКО БЕЗ
ГМИЗАВАЦА


Да ли је тачно да крокодили нестају и која врста је најугроженија?


МИЛАН
Сомбор



Многи гмизавци налазе се на граници опстанка. Крокодили, Crocodilia, међу њима, посебно Crocodylus intermedius или крокодил који живи у водама јужноамеричке реке Ориноко. Овај велики гмизавац, дужине око седам метара, с квргом испред очију, од тридесетих до шездесетих година прошлог века подвргнут је изловљавању због коже која је увек имала изузетно високу цену. Тада готово истребљен, ни до данас се није опоравио.
Природњаци се надају да у Ориноку живи између 250 и 1500 крокодила које људи и даље лове због коже, меса, јаја, али и зуба који се користе у народној медицини. Због тога заштитари страхују да је ова врста крокодила само једна од двадесет врста гмизаваца које можда неће бити за неколико година.



КОАТЛИКУ ДРМА ЗЕМЉУ!


Чула сам да су стари Астеци имали посебно објашњење за настанак земљотреса. Да ли је то тачно?

ЈАНА МИШИЋ
Земун

Тачно је! Земљотресе је, према астечкој легенди, изазивало моћно чудовиште по имену Коатлику. Једнога дана, Коатлику је отворила велике крокодилске чељусти и прогутала сва жива бића на Земљи. Онда је заронила у море. Богови Ветар и Сенка долетали су с небеса да је натерају да избљује сва бића која је прогутала. Претворивши се у морске змије, богови су допливали до тајног морског склоништа Коатлику. Сенка се увијала испред ње, док је Ветар дизао на површину. На површини су богови успели да је натерају да испљуне сва бића. За казну, њене крокодилске зубе бацили су у море. Ти зуби су се претворили у шиљате стене. Безуба Коатлику од тога дана више се никад није појављивала као моћно чудовиште. Међутим, с времена на време, с морског дна, тамо где је боравила, бунила се. Незадовољна, гунђала је у свом морском затвору. Управо то гунђање, према астечкој легенди, изазивало је земљотресе који долазе из мора.


ПРОИЗВОДЊА
ХРАНЕ
У ВОДИ


Занима ме шта је аквакултура.

БИЉАНА
Инђија




Аквакултура је назив за гајење корисних организама у воденој средини. У њу се убраја и марикултура (морска аквакултура) која се бави узгојем алги, љускара, риба и других организама у морима, лиманима (тип приморских језера) и речним естуарима (левкаста ушћа река у мора). Аквакултура у природним и вештачким воденим објектима на копну бави се углавном узгојем риба. Захваљујући марикултури, годишње се у свету произведе око четири милиона тона рибе и по милион тона љускара и алги. Аквакултура има све већи значај у решавању проблема исхране у многим приморским земљама.