Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали стеЈА  МАНГЕ

Много те волим и сигурна сам да се никад нећеш прекинути. Волим манга и анима цртаће и стрипове. Можеш ли да напишеш нешто о њима и можда да објавиш слику и део неког стрипа.
Воли те и поздравља


ЈАНА
из БеоградаМанге и аниме су стрип уметност и анимација азијског порекла, тачније јапанског. Због уметничког израза већ неколико деценија веома су цењени на светском тржишту. Познавање историје јапанског стрипа веома је важно да би феномен манга и анима данас могао да се посматра на прави начин.
Реч манга може да значи карикатура, цртеж, стрип или анимација, а у дословном преводу би значила „покретна слика”, јер у садржи два идеограма – ман, што значи слика, и га, односно покрет. Верује се да је израз устоличио сликар Кацушиса Хокусаи (1760–1849) и тако одредио своје необичне, фантастичне црно-беле цртеже. Аниме је реч настала касније, а прихватили су је у стручним разговорима о јапанској анимацији америчке и европске присталице манга.
Као посебан јапански облик уметности манга се развио после Другог светског рата, а на Универзитету у Кјоту постоји катедра за манге. Јапански цртачи, који се називају мангака, много пажње поклањају својој баштини.
Један од најпознатијих серијала манга стрипова, који је светлост дана угледао 1999. године у омиљеном јапанском часопису „Шонен џамп” јесте „Наруто” аутора Масашија Кишимота. Главни лик је Наруто Узумаки, бучан и брз, млади нинџа који жели да буде признат и поштован, као што жели да постане Хокаге, вођа села Конохагакуре.

НЕБЕСКЕ ШАРЕ

Занима ме од чега зависи боја ватромета.

РАШКО
Лазаревац


Већ две хиљаде година људи значајне догађаје увеличавају ватрометом који је, као и барут, изумљен у Кини. Уобичајена ракета за ватромет састоји се од картонске цеви пречника 1,5 до 3,5 центиметара. На доњем крају је фитиљ и, кад се он упали, ватра долази до барутног пуњења (експлозива) у доњем делу ракете. Експлозив служи као погонско гориво за избацивање ракете до жељене висине. За напуњену цев причвршћен је дрвени штапић који, као стабилизатор, одржава правац лета ракете. Од запаљеног „горива” упали се горњи део ракете с материјама које развијају јаку светлост у боји (соли магнезијума, баријума и цезијума).

                     
Према различитим састојцима (шалитра, сумпор, угљени и алуминијумов прах, натријумов карбонат, гвоздени и бакарни опиљци) ракете за ватромет светле белом, црвеном, жутом, зеленом, плавом или љубичастом бојом. Помоћу већег броја нарочито подешених ракета, у ваздуху може да се исцртава неки лик или да се исписују слова.

БОЈА У ЧЕТИРИ СЛОЈА

Молим вас да ми одговорите како камелеон мења боју.

САВА
Дољевац


Камелеони живе на Мадагаскару, а једна врста позната је и на Цејлону (Сри Ланки). Ова врста гуштера живи на дрвету, достиже дужину од 60 до 100 центиметара и има дугачак реп – хватаљку. Његове очи крећу се независно једно од другог. Брза промена боје помаже му да постане невидљив. Ако на камелеона Сунчева светлост пада кроз грање, онда му, после три-четири минута, осветљени део тела потамни, а места у сенци остају светла. Посебне пигментне ћелије распоређене су у четири слоја. Горњи садржи жути пигмент с разбацаним црвеним ћелијама.
                   
Под њим је слој ћелија који производи плаву боју. Још дубље налази се равномернији слој без пигмената, а четврти слој садржи мрки пигмент. Боју коже одређују централни нервни систем и њему потчињени хормони. Импулси из мозга доспевају у кичмену мождину, одатле у кожу и изазивају смењивање боја кожних покрова.