Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali ste


Green Day

Драги Забавниче, молила бих те да напишеш нешто о групи Green Day и објавиш њихову слику.

МАГДАЛЕНА из Земуна

    Америчка панк-рок група Греен Даy, основана 1987. године, вуче корене из Берклија, Калифорнија, а чине је певач и гитариста Били Џо басиста Мајк Дирнт и бубњар Тре Кул.

    Покретачи су били Били и Мајк, другари из детињства, у то време четрнаестогодишњаци. Као трећи члан придружио им се Џон Кифмајер.   Први велики сингл објавили су 1989. године за дискографску кућу „Lookout! Records”, а следеће године и први албум „39/Smooth”. После још два макси сингла „Slappy” и „Sweet Children”. Године 1991. дискографска кућа објављује компилацију њихових мини синглова, а после турнеје по Америци одлази Џо Кифмајер, а у групу улази Тре Кул.
    Група је 1992. и 1993. годину провела наступајући по Европи, постала веома тражена, па је и албум „Kerplunk” продат у Америци у 50.000 примерака. Успех је довео да промене дискографске куће, па су за „Reprise Records” 1994. године снимили албум „Dookie” потпомогнут спотовима који су заузели прва места на листи „Modern Rock Tracks”.   Група је наступала и на фестивалима Лолапалуза и Вудстоку 1994. године. Овај други фестивал остао је упамћен по тучи у којој је тројка учествовала, што им је донело још више популарности па је албум „Dookie” достигао платинасти тираж, а група је номинована за девет МТВ награда. Године 1995. објављен је сингл с музиком из филма „Ангус” под називом „Ј.А.Р.” и одмах доспео на прво место топ-листе. Следио је и нови албум „Insomaniac”. Иако није био успешан као претходни, продат је у седам милиона примерака, група је проглашена за омиљени hard-rock састав 1996. године.

    Након тога, група је изненада отказала европску турнеју. Рад су наставили следеће године стварајући потпуно другачије песме за нови албум „Нимрод”. Хит изненађења била је балада „Good Riddance (Time of Your Time)” која је групи донела награду МТВ за најбољи спот.
    Група је поново направила предах у раду па се албум „Warning” у продаји појавио 2000. године, али очекивани успех је изостао. Geen Day покушава с турнејама, али се ипак разилазе све до 2003. године, кад се окупљају и снимају албум „Cigarettes and Valentines”, сарађују с Игијем Попом на две песме и 2004. снимају још један албум назван „American Idiot”. Био је то искорак на који се дуго чекало.
   Група 2005. године добија награду Греми за најбољи рок албум који представљају на 150 концерата, посетивши Јапан, Аустралију, Јужну Америку, Велику Британију. Следеће, 2006. године Green Day осваја награду Греми за плочу године „Boulevard of Broken Dreams”, снимају обраду Ленонове песме „Working Class Hero”, 2007. године учествују у филмској екранизацији серије „Симпсонови”. Најављени осми албум по реду се очекује.


ПТИЧЈИ ВЕК

Драги Забавниче, зна ли се колико дуго живе птице. Знаш ли одговор?

 
ИВАН из Сомбора

    О животном веку у птичјем свету тешко је говорити. На то колико ће трајати утиче много околности, од природних непријатеља до загађења атмосфере. Али, верује се да папагаји, лабудови и разне врсте птица сличне орловима спадају међу дуговечније. У просеку могу да живе око 70 понекад и дуже од 100 година. Ти подаци добијени су на основу случајних примерака и, како се ограђују природњаци који се баве истраживањем птичјег века, не морају да буде мерило за целу врсту.
    Природњак мајор Стенли Флауер (1871–1946), који се бавио истраживањем старости код животиња, сматрао је да птице живе дуже од сисара.
    Утврђене старости код птица обухватају једну орлолику сову од шездесет осам година, кондора (на слици) од педесет две, папагаја од педесет четири и белог несита од педесет једну годину. Чак и неке мале птице могу да живе изненађујуће дуго. Тако чворак може да премаши седамнаест година , канаринац двадесет две, црвеноћуба зеба тридесет година.


НАЈОМРАЖЕНИЈИ ИЗДАЈНИК

Занима ме ко је био Ефијалт?

РАЈКО
Сопот

Kраљ Леонида, споменик у Спарти, 1968. године

    Ефијалт се сматра за једног од највећих издајника у историји који је 480.г.пре наше ере довео Персијанце иза леђа бранилаца Термопила. Наиме, да би осветио пораз свога оца, цара Дарија на Маратону, десет година раније, нови персијски цар Ксеркс кренуо је с огромном војском и бродовима на слободну Хеладу. Прву већу победу однео је преваром у Термопилском кланцу, затим спалио Атину и разорио Платеју, пре него што је исте године доживео пораз у поморској бици код Саламине.
    Термопилски кланац, узан пролаз између Егејског мора и планине Ете, бранио је легендарни спартански краљ Леонида с око 5.000 бораца. Кланац је, практично, био неосвојив, али су Персијанци победили захваљујући лукавству и издаји. Нашли су Ефијалта који је непроходним, уским стазама, провео персијске освајаче.
Изненађен издајом, храбри Леонида отпустио је све деморалисане и оне који нису могли да се распореде на тако малом простору. Задржао је само 300 својих Спартанаца и око 1.000 савезника и с њима се лавовски борио до последњег. Њихова последња порука била је: „Путниче, јави Атини да смо сви изгинули бранећи њене законе”. Ефијалтова судбина није позната, али је његово име остало оличење презреног и мрског издајника отаџбине.