Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте


РИЗНИЦА ЈЕЗИКА

Дарги Забавниче,
Волим да пишем приче, а неке сам већ објавила у школском часопису. Често ми се деси да, кад желим да ми прича буде богатија речима, неке речи не могу да се сетим. Мој тата има речник енглеског језика који се зове „Тезаурус“ у којем су, поред сваке речи, наведене и речи сличног или истог значења. Мени би баш такав речник користио, али на српском. Постоји ли такав речник?   

   

ИВА ПРЕДРАГОВИЋ
Параћин

ppppiva@gmail.com



Такав речник постоји. То је „Речник синонима“. Написали су га Павле Ћосић и сарадници, а објавила издавачка куча „Корнет“. Има га у свим боље снабдевеним књижарама у земљи. Такође, могућно га је наручити и путем Интернета. Тезаурус је, иначе, реч грчког, односно латинског порекла. Thesauros на грчком значи ризница, као уосталом и латинска реч thesaurus. Израз означава енциклопедију или речник, лексички приручник синонима, антонима, односно датотеку синонима. „Речник синонима“ Павла Ћосића и сарадника обухвата више од двадесет хиљада одредница и штампан је на седам стотина страна.




ГРАД С ИМЕНОМ И ПРЕЗИМЕНОМ

Зачудила сам се кад сам чула да је званичан назив Хага – Ден Хааг. Зашто један град има одређен члан испред имена?

МИЛЕНА ПРВУЛОВИЋ
Београд




Хаг се први пут помиње око 1230. године, кад је Флорис IV (1210-1234), холандски војвода, одлучио да на месту где се данас налази овај град направи ловиште и ту подигне летњи дворац. Кад је ту почео да се рађа град, првобитан назив био му је Des Groven Hage или Грофовски врт. Данашњи Хаг у холандском језику због тога има и додатно име – Гравенхаге. Од кованице Des Groven Hage, задржало се име Хаг, али је остао и одређени члан који је у холандском језику прерастао у именички члан „ден“. Тако је добијен назив Ден Хааг. Наравно, језици који у својој граматици имају одређене чланове, првенствено по именичком роду, дословно су преузели читав назив. Тако се Хаг на француском зове La Haye, L`Aia на италијанском, на шпанском La Haya и, наравно, на енглеском – The Hague. Језици који немају именичке чланове Хаг зову: Haag –чешки, Гаага – руски, Haga – мађарски, Haag – норвешки и дански, Haga Comitis – латински, а на српском овај град, трећи по величини у Холандији, познат је као Хаг. Иначе, иако није главни град, у Хагу је седиште владе, у њему се налазе амбасаде, као и чувени Трибунал за ратне злочине, а ту живи и ради и холандска краљица Беатрикс.



ТРИ ЧАРОБНИЦЕ

Молим те да напишеш нешто о мојој омиљеној серији „Чари“ и њеним јунакињама Алиси Милано, Холи Мари Коумс, Роуз Макгауан.

МАРИЈА ЈОВАНОВИЋ
Сврљиг




Америчка телевизијска серија „Чари” („Charmed”) редитеља Арона Спелинга о три сестре чаробнице или, тачније, добре вештице настала је у студијима куће „The WB Television Network” 1998. године. Прича о сестрама Халивел – Пру, Пајпер и Фиби – замишљена је као кратак серијал, али је од првог приказивања, 7. октобра, па до последњег, 21. маја 2006, приказано чак 178 епизода у трајању од 40 минута у којима се преплићу фантастика, драма и комедија.
„Чари” почињу окупљањем сестара које после смрти своје баке Пени долазе да живе у њеној кући у Сан Франциску. На тавану откривају стари укоричени рукопис, „Књигу сенки”, из које сазнају да су вештице, да имају чаробне моћи и да је њихов животни задатак да становнике града спасавају од несрећа које спремају вештице и демони. Најстарија Пру има моћ да покреће предмете не додирујући их, Пајпер управља брзином молекула у преднметима и људима, док Фиби има способност да виду будућност али и да лебди. После убиства најстарије сестре, Пајпер и Фиби откривају да по мајци имају ванбрачну сестру Пејџ Метјуз која може да се пребацује кроз простор и време и да мења изглед.
Тако, као тројка, настављају да се боре против зла, али и против својих јединствених моћи које им отежавају свакодневни живот.
Улога Пру играла је америчка глумица Шанен Доерти (1971) која се претходно прославила у серији за младе „Беверли Хилс”. Улога средње сестре поверена је глумици Холи Мари Коумс (1973) која је пре ове серије била запажена у филму „Рођен 4. јула”. Алиса Милано (1972), иза које су биле веће улоге у филмовима „Отровна Ајви II” и „Вампиров загрљај”, добила је задатак да осмисли Фиби, а ванбрачну сестру Пејџ Метјуз глумица италијанског порекла Роуз Макгуан, коју публика памти по филмовима „Ђаво у телу” и „Врисак”.
Серија „Чари” приказује се и репризира широм света, а колају приче да би због изузетне гледаности могла да буде настављена.
Ево и слике три добре вештице.