Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте


ЗИМИ СЕ ВИШЕ БОЛУЈЕ

Занима ме да ли људи више поболевају зими или лети?

НЕНАД
Сталаћ


Статистике обољевања и смртности показују одређене разлике у привредно развијеним и у земљама у развоју. У првим од њих сезоне обољевања мање су изразите него у земљама у развоју. У старосној групи од једне до 25 година статистика не показује сезонски ток, али је зато изразита у групи изнад 60 година и деце до једне године живота а делимично се уочава и у групама старијим од 25 година. У земљама без епидемија највише људи умире зими, а најмање лети. Највише се болује зими и то најчешће од болести срца и крвних судова, бронхитиса, грипа и запаљења плућа. Лети преовлађују желудачно-цревна вирусна обољења. У целини, обољевања и смртност достижу максимум при врло високим и врло ниским температурама. У данима с тропским температурама ваздуха (просек изнад 30 Целзијусових степени) повећава се смртност међу старијим људима.


ТУРСКА УТВРЂЕЊА

Хисар капија у Бугарској
Молим вас да ми одговорите шта су кала, хисар и паланка?

СТОЈАН
Мионица


У турском систему утврђења постојала су три главна облика: кала, хисар и паланка. Кала је град сазидан од камена и затворен бедемима, хисар камена тврђава без бедема, а паланка мање утврђење од плетера и земље с оградом од коља („палисадом”) или без ње.


Богородица Одигитрија, најстарија хиландарска икона (1200. године) и једина у манастиру израђена у мозаику


ЧУДОТВОРНА ОДИГИТРИЈА

Молим вас да ми одговорите ко је насликао прву икону.


МАРИНА
Костолац


Прву праву праикону, према легенди, насликао је јеванђелиста Лука и зато се он сматра првим иконописцем. Икона Богородица с Христом, коју је насликао, била је чудотворна и названа Одигитрија, што значи ''путоводитељица''. Ово име је, наводно, добила због тога што се јавила двојици слепаца и одвела их у цариградску цркву, испред своје чудотворне иконе, где су се они помолили и прогледали. Оригинал ове прве и чудотворне иконе уништили су Турци кад су 1453. године освојили Цариград, али је остало неколико копија које се и данас чувају и поштују у хришћанском свету.