Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali ste


ДРЖАВА НА 83 ОСТРВА     

Молим те, објави неки текст о земљи Вануату.

ИГОР
из Земуна


Република Вануату је острвска држава у јужном делу Тихог океана. Чини је ланац од 83 острвцета вулканског порекла, који се протеже дужином од 800 километара. Архипелаг се налази 1750 километара источно од Аустралије, 500 километара североисточно од Нове Каледоније. Са западне стране најближи му је Фиџи, јужно Соломонска острва. Укупна површина износи око 12.200 квадратних километара на којој живи 216.000 становника.
Главни град је Порт Вила са 30.000 становника, највиши врх Табвемасана са 1879 метара, тле је трусно с бројним живим подводним вулканима, клима тропска и суптропска. Узгој и извоз банана, поморанџи и ананаса, као и риболов главне су гране привреде. Као службени језик користе се заправо три језика: бислама, језик староседелаца, и колонијални енглески и француски.
Данашња Република Вануату била је позната под називом Нови Хебриди, и од 1887. па све до 1980. године, била је заједничка колонија Велике Британије и Француске. Дуго се веровало да су домороци, које су Европљани затекли приликом насељавања у 18. веку, тек стигли на острво, али су археолошка открића показала да је архипелаг био насељен још 1300 година пре наше ере.



ЗА ПИСАЊЕ ПО СТАКЛУ

Да ли бисте могли да ми кажете одакле потичу фломастери?

ЈОВАНА РАДЕВИЋ
Подгорица


Америчко предузеће „Кашмен и Денисон” на тржиште је 1951. године пустило посебне оловке намењене пре свега писању по стакленим површинама које су се појавиле под именом „фло-мастер”. Радило се о металним бочицама испуњеним посебним мастилом с врхом од филца којим се писало. Занимљиво је да су у нашем, као и у многим другим словенским језицима, све писаљке налик тој, с потписом куће „Кашман и Денисон”, остале познате као фломастери. А кад се код нас каже – „маркер”, што је такође једна врста фломастера, мисли се на онај којим се, пошто је прозирног мастила, обележава текст или CD. Другачије је у енглеском: писаљке ове врсте познате су као „маркер”, „маркер пен”, „фелт-тип пен”. Иначе, ове оловке у најразличитијим бојама, које су се увелико одомаћиле у прибору за писање и цртање, појавиле су се у САД још четрдесетих година прошлог века. Врло брзо освојиле су тржишта читавог света.



ЧОКОЛАДА КАО АЛПИ

Веома волим укус чоколаде „тоблероне”, али ме збуњује њен облик који нико не може тачно да ми објасни, па од вас очекујем прави одговор.

ЈОВАНА
Кладово


Чувена швајцарска чоколада „тоблероне”, чији су састав, облик и паковање патентирани још 1909. године, продаје се у облику троугласте штангле с оштрим попречним пресецима. Љубитељи ове посластице обично мисле да ти пресеци деле чоколаду на залогаје. Међутим, произвођачи су желели да облик чоколаде симболизује падине, усеке и врх швајцарских Алпа.
Иначе, чоколада у чијем су основном саставу млеко, мед и бадем, добила је име по посластичару Тоблеру који је, наводно, дошао на замисао о новој врсти чоколаде пробајући италијански специјалитет тороне.


У МИЛИЦЕ ДУГЕ ТРЕПАВИЦЕ...

Занима ме да ли трепавице имају неку посебну симболику.

МИЛИЦА САВИЋ
Краљево


Готово у свим народима дуге и истакнуте трепавице оличавају женску лепоту, а често богами и – мушку. Кроз Милицу, препознатљиво име у нашем народу којим се углавном тепа свој женској деци, Вук Стефановић Караџић у стиховима прикупљеним из народног предања заправо уопштено проговара о лепоти нежнијег пола: „У Милице дуге трепавице, прекриле јој румен’ јагодице, јагодице и бијело лице...” У арапском и персијском песништву трепавице се сматрају оружјем љубави која је и сама смештена у очима. Трепавице се упоређују с копљима, мачевима, стрелама: „Твоје су трепавице стрелице у луку твојих обрва и све оне погађају свој циљ.” За ове народе трепавице нису само оружје, већ и војска љубави: „Твоје су трепавице два реда коњаника који су мирно поређани једни насупрот другима; али сваки пут потекне крв кад се побију, односно кад се примакну да намигну”.