Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali ste


КО СЕ БОЈИ ГРИПА ЈОШ...
Занима ме које намирнице су најбоља заштита од грипа.
СТОЈАН
Алибунар


Због обиља витамина Це и зато што се користе свежи, киви, лимун и поморанџа сматрају се најбољом заштитом од грипа. Витамин Це (аскорбинска киселина) штити од прехлада и зараза, помаже метаболизам беланчевина и апсорпцију гвожђа, јача зидове крвних судова. Дневно нам је потребно 60 милиграма. Најбоље се искоришћава Це витамин из свежег воћа и поврћа који се не подвргавају термичкој обради јер је он осетљив на високе температуре. Зато се, рецимо, не препоручује цеђење лимуна у врео чај.   


ОПАСНО ЗА ЗДРАВЉЕ, ЗДРАВО ЗА ПАРЕ
Молим вас да ми одговорите кад је први пут званично забрањено пушење.
ДРАГАН
Лозница


Енглески краљ Џејмс I (1566–1625) сматра се првим владаром који је званично забранио пушење. Он је 1619. године увео забрану садње дувана у свом краљевству, а нешто касније и пушења, али без много успеха. Француски краљ Луј XIII (1601–1643) забранио је пушење у својој земљи, али у време владавине Луја XIV (1638–1715) његов државник Колбер искористио је 1674. године страст народа за пушењем и основао монопол на дуван којим је увећао државне приходе. Турски султан Мурат IV забранио је 1633. године пушење под претњом смртне казне и конфискације имовине.

СМЕЈЕМ СЕ, ПА ШТА?
Занима ме зашто се људи смеју.
ВЛАДИМИР ГАЈИЋ
Беочин


Једноставно, смех је саставни део универзалног људског речника. Сви чланови људске врсте га разумеју. За разлику од француског, енглеског или свахилија, не морамо да га учимо. Рађамо се с могућношћу за смех.
Занимљиво је да се смех у ствари јавља мимо наше воље. Ми не одлучујемо кад ћемо се насмејати. А ако и можемо свесно да га спречимо, никако не можемо свесно и да га произведемо. Зато је веома тешко да се смејемо на нечију команду или да лажирамо смех.

Такође је занимљиво да наука познаје веома мало чињеница што се тиче самих механизама у одређеним деловима мозга задуженим за смех. Али, зато је познато шта може да га изазове и које делове тела он користи. Кад се смејемо, мењамо изразе лица и, наравно, производимо најразличитије звуке. Неки људи, нажалост, производе и веома непријатне! Током тог заразног чина дах нам се прекида, мишићи на ногама, рукама и телу се грче, шаљући једну врсту поруке осталима. Јер, пре свега, смех је начин општења. Ретко се смејемо кад смо сами, осим ако се смејемо себи. Тек понеко уме да се у друштву насмеје на свој рачун.


Илустровао Добросав БОБ Живковић

Први смех јавља се око трећег или четвртог месеца, много пре него што смо у стању да причамо. Смех и плач једини су језик којим дете општи с мајком и околином. Али, упркос раширеном мишљењу у народу, смех није плод хумора – све је у односу између људи. Штавише, доказ за то је и чињеница да је већина људи спремна да се насмеје и на најобичније фразе. Али, ми сами не одлучујемо свесно кад да се насмејемо, то уместо нас одлучује наш мозак. Ипак је ха, ха, ха лепак који спаја.