Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте


ТУШЕВИ ИЗ ДРЕВНЕ ГРЧКЕ

Можете ли да ми одговорите ко је измислио тушеве?

ИРЕНА
из Сомбора
                                            


    Према сазнањима археолога, једноставна купатила постојала су у древној Индији, Египту и Месопотамији и била су претеча првих тушева. У њима није било када, а људи су се прали сипајући воду на себе или су их њом поливале слуге стојећи иза ниских зидова.
   Прве праве тушеве, с водом из цеви, измислили су стари Грци још у 4. веку пре наше ере. Да су се после вежбања на стадиону спортисти освежавали под неком врстом туша сведоче и бројни цртежи на ископаним вазама из тог времена.
  Остаци једног јавног купатила пуног тушева откривени су у Пергаму, некада богатом грчком граду на тлу западне Турске. Према тврдњама стручњака, последња градња на овом купатилу извршена је у 2. веку пре наше ере кад је у употреби већ било седам тушева. Вода је текла на купаче из високог главног система, затим од једне до друге кабине а из последње у одвод. Тако је систем , баш као и данашњи тушеви, омогућавао и прање ногу.

ХЕЈ, НАРОДИ!

Желимо да сазнамо како се називају житељи три афричке државе – Уганде, Руанде и Бурундија.

ЉИЉА ЋУК и ЛУКА НОВАКОВИЋ


    Подразумева се да стручњацима за српски језик углавном није велика тегоба да на основу имена државе одреде и име њених житеља. У духу нашег језика, уз име или основу имена најчешће се додају наставци и, ци, ни или ани. Тако су становници Русије Руси, Јапанци живе у Јапану, а због лакшег изговора понекад долази и до гласовних промена па су житељи Холандије у нашем језику Холанђани, Грчке Грци, Норвешке Норвежани.
    Ипак, то правило понекад није могуће једноставно применити. Такав случај су и имена народа који живе у Уганди, Руанди, Бурундију. Да ли су житељи Уганде Угандијци или Уганђани, како назвати народ државе Бурунди? Бурундијци или Бурунђани? А Руанде?
    Кад реч не звучи у духу нашег језика, стручњаци су одлучили да је не „посрбљују”. Дакле, једноставно кажемо народ или житељи Уганде, Руанде, Бурундија.


ЗВЕЗДА ЗЕЛЕНЕ ТРАВЕ ДОМА СВОГ

Можете ли, молим вас, да напишете нешто више о Тому Џонсу који ускоро пева у Београду.

НЕМАЊА Д.
Нови Сад
  

                                         

    Томас Џонс Вудворд, како је право име славног британског поп певача, рођен је 7. јуна 1940. године у месту Понтиприд, близу града Кардифа у Велсу. Син рудара Томаса Вудворда и домаћице Фриде Џонс рано је почео да пева. Испрва је то чинио на локалним свечаностима, венчањима и у школском хору.
    Са шеснаест година напустио је школу и неко време, као радник без икаквих квалификација, био је зидарски помоћник. Убрзо се оженио Линдом која му је родила сина Марка.
Мала породица живела је скромним, радничким, животом све до 1963. године кад Том постаје певач локалне групе „Томи Скот и сенатори” за коју нико ван неких округа Јужног Велса готово и није чуо. И ко зна како би каријера Тома Џонса даље текла да се није догодио сусрет који ће све променити, а њега учинити једном од највећих певачких звезда 20. века.
   Једне вечери, 1964. године, у клуб у коме је наступао навратио је лондонски менаџер Гордон Милс, такође Велшанин, и – легенда је рођена.
     Милс је био способан менаџер који је одмах препознао изузетне способности младог певача и уочио могућности његовог непоновљивог баритона, као и касније често хваљену неусиљену снагу певања. Новог пулена одводи у Лондон и скраћује му име у Том Џонс, јер је баш у то време био омиљен истоимени сатирични филм редитеља Тонија Ричардсона, где се у насловној улози прославио глумац Алберт Фини.
Први прави велики хит (1965) био је „It’s Not Unusual” који одмах заузима прво место на британској топ-листи и сврстава се међу првих десет на америчкој. Исте године уследио је „Thunderball”, насловна песма из истоименог филма о Џејмсу Бонду (код нас преведен као „Операција гром”).
   Амерички певач Џери Ли Луис још раније је снимио кантри верзију једне не баш превише познате баладе с којом није постигао никакав успех. Приликом боравка у Њујорку, Том Џонс је чуо ту песму и у договору с Милсом закључио да је она права песма за њега. Тако 1966. године снима своју верзију те баладе, своју данас најпознатију песму, и постиже огроман успех. Реч је, наравно, о песми „Green Green Grass of Home” („Зелена трава дома мог”) америчког композитора Клајда Патмена.
После тога пут према самом врху светске поп сцене био је незадржив. Ређа се хит за хитом, а 1968. године, с песмом „Delilah”(„Дилајла”), засео је на место намењено светској певачкој личности број један.
На самом почетку седамдесетих година био је убедљиво највећа светска певачка звезда. Ипак, средином те деценије, каријера Тома Џонса почиње да стагнира, а током осамдесетих година он готово пада у заборав. Уз то, 1986. године умире Гордон Милс, човек који га је створио и Џонс за новог менаџера узима свог сина Марка.
   На топ-листе поново доспева 1988. године, обрадом Принсове песме „Kiss”. Коначни повратак на светске топ-листе догодио се 1999. године, с албумом „Reload” и хитом „ Sexbomb”, којим као да је поручио да још није за пензију.