Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma šta kažeš


ПОКАЖИ ЗУБЕ!  
    
Упорност се исплатила. Елизабет Смит, уз помоћ врсних адвоката, напокон је добила судски спор и одштету од два милиона долара. Пре три године ова двадесетосмогодишња жена из Колумбије, престонице америчке државе Северне Каролине, отишла је у зубну клинику и, пуна поверења, препустила се једном од стоматолога. Уместо три, колико јој је претходно речено, зубар је Елизабети извадио свих шеснаест зуба из горње вилице. Кад је схватила шта се догодило, Елизабет је тужила клинику и ових дана, по мишљењу пороте, добила парницу. Да би јој се поново вратио осмех на лице, како се процењује, зубарски захват коштаће Елизабету Смит око осамдесет хиљада долара. А шта ће да уради с остатком од милион и деветсто хиљада долара?


СЛОН У БИКИНИЈУ

Овог лета на плажама Гранвила, француског летовалишта у Нормандији, на видним местима освануле су табле на којима је прецртана слика слона. Неупућени се питају откуд овако необична забрана, одакле властима помисао да би слонови уопште могли да се појаве на плажи кад се зна да ових највећих копнених животиња нема у Француској. Одговор је једноставан. Један од циркуса, који лети гостују по различитим градовима, прошле године зауставио се и у Гранвилу. Да би их освежили и уједно увежбавали тачку, дресери су свакодневно четири слона доводили на плажу. А животиње к’о животиње, кад осете зов природе, не размишљају о томе да ли је пристојно олакшати се на песку или у води. Посетиоци који су имали ту (не)срећу да се у исто време затекну на плажи, гласно су протестовали и писали притужбе градским властима. Додатна је невоља што је Гранвил смештен у малом заливу Мон Сен Мишел у коме вода лако може да се загади и запрља. Да би спречили нове притужбе и многобројне туристе лишили непријатних сцена, власти су слоновима строго забраниле приступ плажама.


ПАЈА ПАТАК ФИЛОЗОФ  

Прзница меког срца, познати Дизнијев јунак Паја Патак углавном не може да се похвали посебном бистрином. Тако је у Дизнијевим издањима широм света, осим у немачком. Наиме, чувени преводилац Ерика Фуш прихватила се необичног подухвата одлучивши да овог познатог патка претвори у веома мудрог и изузетно образованог јунака. Она у његова уста ставља изузетно сложене реченице поткрепљене цитатима из немачке књижевности. За разлику од Паје Патка, његови нећаци Гаја, Раја и Влаја користе младалачки жаргон и изражавају се веома необавезно, у савременом духу.


КАКАВ УЛОВ? СТРАШАН УЛОВ!

Један старац мексичког порекла по имену Соломон био је прекаљени риболовац. У двадесет година дугој каријери извадио је из вода Мексичког залива свакојаке грдосије, па је имао обичај да каже да ништа више не може да га изненади. Али, опет, лице му је побледело као да је први пут закачио рибу кад му се штап замало поломио, а недуго затим, огромна, три метра дугачка авионска ракета ваздух-ваздух указала се испод површине надомак његовог чамца. У ствари, лице му је било бледо читавих десет дана, колико му је било потребно да случај пријави полицији. Ваљда је мало желео да се дичи по крају својим несвакидашњим уловом. Кад су стручњаци за експлозив кренули да однесу ракету, Соломон није хтео да их пусти све док се нису сликали с њим и грдосијом, и тако званично потврдили улов. Да не буде на крају све само риболовачка прича.


ИГРАЧКА ИЛИ СТРАШИЛО?

Кад се недавно појавила нова играчка, америчка јавност озбиљно се узбуркала. Јавила су се сасвим опречна мишљења – једни су стали у одбрану, док други дижу глас и захтевају да се та играчка сместа повуче с тржишта. Све је јасније кад се зна да је Центар за контролу и превенцију болести из америчког града Атланте родитељима и деци понудио модел вируса Х1Н1 од петнаест центиметара, направљен од ружичастог плиша. Стручњаци из овог центра сматрају да је то најбољи начин да се малишани, као и њихови родитељи, кроз игру што више упознају с вирусом који изазива нову врсту такозваног свињског грипа. Јер, како објашњава Дејв Дејгл, кад уз играчку добију и књижицу, родитељи ће кроз текст написан на веома јасан и прихватљив начин прво и сами сазнати основне податке о том вирусу, а потом ће им бити лакше да деци објасне о каквој зарази се ради, без бојазни да ће их уплашити. Они који су против сматрају да деца плишане играчке доживљавају као нешто што их умирује, с чим одлазе на спавање, па тако могу погрешно да поверују да је и Х1Н1 вирус нешто чега се не треба плашити, напротив. Иначе, ово није прва играчка тог типа. До сада су се појављивали плишани модели гриња, као и вируса који изазивају и неке друге болести, попут сиде или антракса.


КО СЕ ТО ВАЉА У ПОДЗЕМЉУ?

Као углавном у свим развијенијим државама света, и у Бразилу се повећава проценат гојазних. Власти Сао Паола одлучиле су да олакшају живот својим дебељушкастим суграђанима. На станицама подземних железница, уз седишта за ”нормалце”, поставили су и седишта за особе с вишком килограма. Наравно, осим што су готово два пута већа, та седишта се, очигледно да би била што уочичљивија, разликују и по боји. Оно на шта власти нису могле да рачунају је да, уместо да буду захвални што своју цењену стражњицу напокон могу удобно да сместе, гојазни људи једноставно избегавају да користе та седишта. Да ли се стиде или суштински себе не доживљавају на прави начин, није баш сасвим јасно, тек проширена седишта или зврје празна или се у њима башкаре деца, по њих двоје, троје.
Иначе, с обзиром да се број гојазних у свету драстично повећава, поједине авио-компаније најављују посебне мере. ”Рајнер”, превозник који се прочуо по јефтиним летовима, као и амерички ”Јунајтед Ерлајнз” имају у плану да особама које не могу нормално да се сместе на једном седишту, наплате дуплу цену.




Илустровао: 
Илустровао Андреј Војковић
број: