Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

jeste li vec culi da 3006


Јесте ли већ чули да...

... икс-окс сматра се најједноставнијом друштвеном игром. Већина нас игра је на парчету хартије, али може и на песку уз помоћ гранчице или прстију. Верује се да су се прве друштвене игре управо тако играле .

... у Индији је у употреби шеснаест званичних језика, али и много других језика и дијалеката. Деца код куће говоре један језик, док у школи уче два или више. Ипак, готово половина одраслих Индијаца не зна ни да чита ни да пише .

... Волфганг Амадеус Моцарт сматра се једним од најплоднијих композитора класике. До тридесет пете године написао је око хиљаду дела .

... већина честица која улази у састав космичких зрака су протони. Један протон је језгро атома водоника .

... Ротердам је најпрометнија лука на свету кроз коју годишње прође триста милиона тона терета, а уједно је и највећа вештачка лука површине од сто квадратних километара .

... на надгробној плочи Мела Бланка, америчког глумца који је „позајмио” глас многим цртаним јунацима (Душко Дугоушко, Патак Дача, Твити, Силвестер, Петао Софроније...), стоје уклесане речи с одјавне шпице цртаних филмова: „That's All Folks!” („То је било све, народе!”) .

... прве машине – бушилице за поправку зуба појавиле су се у САД 1872. године. Слично старинској машини за шивење, покретале су се ногом .

... морски коњиц који живи дуж атлантске обале Северне Америке нарасте око тринаест центиметара, док онај из Тихог океана може да нарасте до тридесет центиметара .
број: