Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Jeste li već čuli da


... споменик Незнаном јунаку на Авали изграђен је између 1934. и 1938. године, пројектовао га је Иван Мештровић, а Србија је једина од савезничких земаља из Првог светског рата која има споменик незнаном јунаку, а не незнаном војнику, као што је случај у другим савезничким земљама.

... Ханибал је касне јесени 218. године пре наше ере прешао Алпе у походу на Рим са око 50.000 пешака, 10.000 коњаника и – 37 слонова.

... панама шешири праве се од младих иглица једне врсте бора и немају никакве везе с државом Панамом.

... финска престоница Хелсинки  најсевернији је европски главни град.

... у Паризу је омиљена акција коришћења торби за куповину од тканина – лана, памука и сличних материјала (донедавно, цегери код нас) на којима су исписане поруке везане за еколошки пожељно „понашање”.

... француски филозоф Волтер пио је и до педесет кафа дневно, a немачки композитор Ј. С. Бах написао је и кантату о – кафи.

... у Земљину атмосферу сваког часа доспева око милион метeора.


... двоколица за превоз путника, рикша, први пут је направљена 1888. године у јапанском граду Јокохами, а њен творац био је амерички баптистички мисионар.

... према једном истраживачу старих текстова, Библија садржи: 66 књига, 1189 поглавља, 33.173 пасуса, 773.692 речи и 3.586.489 слова.

... на првој Олимпијади, 776. године пре наше ере, постојала је само једна дисциплина: трчање на 182,88 метара.

... одсјај звезда у бунару може да се види и при дневној светлости.

број: