novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


ДОРУЧАК ВАЖНИЈИ
Једног летњег дана 1950. године чувени филмски редитељ Били Вајлдер (1906–2002) седео је сам у трпезарији и доручковао. Читао је најновији број листа „Холивудски репортер” и мљацкао. У том тренутку, у трпезарију је ушла његова супруга: – Љубави, да ли знаш који је данас дан? – упитала га је жена. – Тридесети јун! Ево, лепо пише у новинама! – одговорио је редитељ филмова „Неки то воле вруће” и „Булевар сумрака”. – И? Зар ти то ништа не говори? Љубави, па данас је наша годишњица брака! – Молим те – прекинуо је Вајлдер – немојмо о томе док једем.

БАКА ВОЗИ, ЧУВАЈ СЕ!

Госпођа је вечерала у једном ресторану у тосканском граду Сијени. Том приликом гуцнула је више него што је могла да поднесе. Упркос томе, села је у ауто и кренула... Нажалост, погрешила је пут, па је возила аутопутем – у супротном смеру! Полицајци су је, срећом, зауставили на време, пре него што је изазвала несрећу. Подразумева се да је госпођа одмах подвргнута алко-тесту. Чим је дунула у балон, било је јасно да је пијана. Ништа необично, рекло би се. Ипак, ова вест је необична. Најпре, јер је весела госпођа власник познате ауто-школе а, поред тога, недавно је напунила деведесет једну годину.


ЗА МИЛОСТИЊУ БИЈЕМ
Један несрећни фратар, без икакве кривице, добио је недавно батине у италијанском граду Фођи. Наиме, непознати четрдесетогодишњак ушао је у манастир и затражио милостињу. Тачније, тражио је да му фратар да десет евра. Кад му је овај одговорио да нема десет евра, просјак се толико наљутио да га је најпре ошамарио, а затим и ударио песницом. Фратар, коме је више од шездесет година, пао је на земљу и изгубио свест. Карабињери су одмах ухапсили незадовољног просјака.

ПАМЕТНЕ РИБИЦЕ
Уврежено је мишљење да памћење златних рибица траје само неколико секунди и да, оног тренутка кад су окончале један круг у посуди или акваријуму, увелико забораве шта им се претходно догодило и пуне полета крећу у ново „освајање”. Лепо звучи, али није тачно. Лабораторијска испитивања доказују да су златне рибице више него способне да, најмање месец дана, запамте шаре и препреке на које наилазе у акваријуму. Други огледи потврђују да златне рибице осећају и које је доба дана.


ДОСТА МИ ЈЕ РУЖНИХ!
Незадовољан понудама које су стизале из агенције за брачно посредовање, један становник Венеције одлучио је недавно да сам себе избрише са списка „усамљених срца”, па је украо рачунар са свим подацима о члановима. Бесни нежења најпре се посвађао са секретарицом јер му је, по његовом мишљењу, показала фотографије недопустиво ружних жена. Да све буде још горе, усамљене даме очигледно више нису биле у цвету младости! То га је – како је касније изјавио – дотукло. Зато је зграбио рачунар и појурио напоље. Полиција му је убрзо ушла у траг и сада ће одговарати због крађе. Усамљени Венецијанац има четрдесет пет година.


БРЕД ПИТ САОБРАЋАЈАЦ

Изгледа да успева, задовољно трљају руке власти Омска. Откако су одлучили да се на такозваним црним тачкама, где се бележи највећи број саобраћајних несрећа, постави Бред Пит као саобраћајац, удеси су се заиста смањили. Наравно, градски оци овог сибирског града нису ни имали намеру да убеђују велику америчку филмску звезду да им помогне лично, на кобна места на саобраћајницама поставили су постер Бреда Пита у природној величини, исечен на дебелом плексигласу. Кад возачи из даљине виде лик америчког глумца, притисну кочницу и смањују брзину, желећи да се увере да ли их то очи варају или је покрај пута заиста Бред Пит „обучен” у униформу руског саобраћајца. Очигледно је неопходно сналазити се на све могуће начине и смањити стопу саобраћајних несрећа по којима се Русија налази у самом врху.


56 ИЛИ 3?
Како отклонити нанету штету, али ону која није материјалне природе? Једина могућност је читав случај предати суду, због каквог-таквог моралног задовољења. Управо је то учинио отац једне малолетне Белгијанке из града Куртре. Власника једног салона за тетоважу отац је тужио што је његову кћи тако „исликао” да ће патити целог живота. Грех овог мајстора тетоваже је што је, како се наводи у тужби, уместо три звездице, на половини лица те неименоване тинејџерке трајним мастилом истетовирао педесет шест звездица. Подразумева се да је судија саслушао обе стране. Девојка је навела да је изричито захтевала да јој се, у углу левог ока, изнад образа, нацртају три звездице. Међутим, чим се мајстор бацио на посао, она је заспала. Пробудила се тек кад је осетила како је ситна иглица убада по носу. Скочила је као опарена и ужаснуто погледала свој одраз у огледалу – пола лица било је као део америчке заставе. Власник салона за тетовирање упорно тврди да је девојка захтевала толики број звездица по лицу, али да се предомислила кад је стигла кући и схватила да су јој родитељи ужаснути и бесни. Морала је некако да се оправда пред њима и оптужи га ни кривог ни дужног. Случај је још на суду, не зна се какву ће пресуду судија донети.


УЗ ДРУГАРИЦЕ ЖИВОТ ЈЕ ДУЖИ
Уколико жене редовно проводе неки део дана у друштву својих блиских пријатељица, дуже ће живети и биће боље расположене. То је, укратко, закључак истраживања професора са Универзитета у Мичигену (САД). Професорка Стефани Браун, ендокринолог, током низа година испитивала је стање хормона код стотину шездесет жена: један број њих нема блиске пријатељице, док друге редовно виђају своје другарице. Истраживање је довело до закључка да присне пријатељице, дајући једна другој подршку, после дружења, односно времена проведеног заједно, луче више прогестерона. Иначе, тај хормон жену дуже одржава у младости и у добром расположењу. Код усамљених девојака и жена расте пак кортизол, назван још и хормон стреса. Дакле, девојке, имајте у виду да осећање среће и опуштености које проживљавате у друштву најбољих другарица благотворно утиче и на ваше здравље.


Илустовао Андреј Војковић


Корак назад

..