novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


DORUČAK VAŽNIJI
Jednog letnjeg dana 1950. godine čuveni filmski reditelj Bili Vajlder (1906–2002) sedeo je sam u trpezariji i doručkovao. Čitao je najnoviji broj lista „Holivudski reporter” i mljackao. U tom trenutku, u trpezariju je ušla njegova supruga: – Ljubavi, da li znaš koji je danas dan? – upitala ga je žena. – Trideseti jun! Evo, lepo piše u novinama! – odgovorio je reditelj filmova „Neki to vole vruće” i „Bulevar sumraka”. – I? Zar ti to ništa ne govori? Ljubavi, pa danas je naša godišnjica braka! – Molim te – prekinuo je Vajlder – nemojmo o tome dok jedem.

BAKA VOZI, ČUVAJ SE!

Gospođa je večerala u jednom restoranu u toskanskom gradu Sijeni. Tom prilikom gucnula je više nego što je mogla da podnese. Uprkos tome, sela je u auto i krenula... Nažalost, pogrešila je put, pa je vozila autoputem – u suprotnom smeru! Policajci su je, srećom, zaustavili na vreme, pre nego što je izazvala nesreću. Podrazumeva se da je gospođa odmah podvrgnuta alko-testu. Čim je dunula u balon, bilo je jasno da je pijana. Ništa neobično, reklo bi se. Ipak, ova vest je neobična. Najpre, jer je vesela gospođa vlasnik poznate auto-škole a, pored toga, nedavno je napunila devedeset jednu godinu.


ZA MILOSTINjU BIJEM
Jedan nesrećni fratar, bez ikakve krivice, dobio je nedavno batine u italijanskom gradu Fođi. Naime, nepoznati četrdesetogodišnjak ušao je u manastir i zatražio milostinju. Tačnije, tražio je da mu fratar da deset evra. Kad mu je ovaj odgovorio da nema deset evra, prosjak se toliko naljutio da ga je najpre ošamario, a zatim i udario pesnicom. Fratar, kome je više od šezdeset godina, pao je na zemlju i izgubio svest. Karabinjeri su odmah uhapsili nezadovoljnog prosjaka.

PAMETNE RIBICE
Uvreženo je mišljenje da pamćenje zlatnih ribica traje samo nekoliko sekundi i da, onog trenutka kad su okončale jedan krug u posudi ili akvarijumu, uveliko zaborave šta im se prethodno dogodilo i pune poleta kreću u novo „osvajanje”. Lepo zvuči, ali nije tačno. Laboratorijska ispitivanja dokazuju da su zlatne ribice više nego sposobne da, najmanje mesec dana, zapamte šare i prepreke na koje nailaze u akvarijumu. Drugi ogledi potvrđuju da zlatne ribice osećaju i koje je doba dana.


DOSTA MI JE RUŽNIH!
Nezadovoljan ponudama koje su stizale iz agencije za bračno posredovanje, jedan stanovnik Venecije odlučio je nedavno da sam sebe izbriše sa spiska „usamljenih srca”, pa je ukrao računar sa svim podacima o članovima. Besni neženja najpre se posvađao sa sekretaricom jer mu je, po njegovom mišljenju, pokazala fotografije nedopustivo ružnih žena. Da sve bude još gore, usamljene dame očigledno više nisu bile u cvetu mladosti! To ga je – kako je kasnije izjavio – dotuklo. Zato je zgrabio računar i pojurio napolje. Policija mu je ubrzo ušla u trag i sada će odgovarati zbog krađe. Usamljeni Venecijanac ima četrdeset pet godina.


BRED PIT SAOBRAĆAJAC

Izgleda da uspeva, zadovoljno trljaju ruke vlasti Omska. Otkako su odlučili da se na takozvanim crnim tačkama, gde se beleži najveći broj saobraćajnih nesreća, postavi Bred Pit kao saobraćajac, udesi su se zaista smanjili. Naravno, gradski oci ovog sibirskog grada nisu ni imali nameru da ubeđuju veliku američku filmsku zvezdu da im pomogne lično, na kobna mesta na saobraćajnicama postavili su poster Breda Pita u prirodnoj veličini, isečen na debelom pleksiglasu. Kad vozači iz daljine vide lik američkog glumca, pritisnu kočnicu i smanjuju brzinu, želeći da se uvere da li ih to oči varaju ili je pokraj puta zaista Bred Pit „obučen” u uniformu ruskog saobraćajca. Očigledno je neophodno snalaziti se na sve moguće načine i smanjiti stopu saobraćajnih nesreća po kojima se Rusija nalazi u samom vrhu.


56 ILI 3?
Kako otkloniti nanetu štetu, ali onu koja nije materijalne prirode? Jedina mogućnost je čitav slučaj predati sudu, zbog kakvog-takvog moralnog zadovoljenja. Upravo je to učinio otac jedne maloletne Belgijanke iz grada Kurtre. Vlasnika jednog salona za tetovažu otac je tužio što je njegovu kći tako „islikao” da će patiti celog života. Greh ovog majstora tetovaže je što je, kako se navodi u tužbi, umesto tri zvezdice, na polovini lica te neimenovane tinejdžerke trajnim mastilom istetovirao pedeset šest zvezdica. Podrazumeva se da je sudija saslušao obe strane. Devojka je navela da je izričito zahtevala da joj se, u uglu levog oka, iznad obraza, nacrtaju tri zvezdice. Međutim, čim se majstor bacio na posao, ona je zaspala. Probudila se tek kad je osetila kako je sitna iglica ubada po nosu. Skočila je kao oparena i užasnuto pogledala svoj odraz u ogledalu – pola lica bilo je kao deo američke zastave. Vlasnik salona za tetoviranje uporno tvrdi da je devojka zahtevala toliki broj zvezdica po licu, ali da se predomislila kad je stigla kući i shvatila da su joj roditelji užasnuti i besni. Morala je nekako da se opravda pred njima i optuži ga ni krivog ni dužnog. Slučaj je još na sudu, ne zna se kakvu će presudu sudija doneti.


UZ DRUGARICE ŽIVOT JE DUŽI
Ukoliko žene redovno provode neki deo dana u društvu svojih bliskih prijateljica, duže će živeti i biće bolje raspoložene. To je, ukratko, zaključak istraživanja profesora sa Univerziteta u Mičigenu (SAD). Profesorka Stefani Braun, endokrinolog, tokom niza godina ispitivala je stanje hormona kod stotinu šezdeset žena: jedan broj njih nema bliske prijateljice, dok druge redovno viđaju svoje drugarice. Istraživanje je dovelo do zaključka da prisne prijateljice, dajući jedna drugoj podršku, posle druženja, odnosno vremena provedenog zajedno, luče više progesterona. Inače, taj hormon ženu duže održava u mladosti i u dobrom raspoloženju. Kod usamljenih devojaka i žena raste pak kortizol, nazvan još i hormon stresa. Dakle, devojke, imajte u vidu da osećanje sreće i opuštenosti koje proživljavate u društvu najboljih drugarica blagotvorno utiče i na vaše zdravlje.


Ilustovao Andrej Vojković


Korak nazad

..