novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


SVE ZA LjUBAV
Uz gotovo sva značajna novinarska imena američkog lista „Njujork tajms” vezana je neka zanimljivost. Tako se priča da je Judžin Maleska, dugogodišnji urednik enigmatike, karijeru počeo napravivši poslovni prekršaj. Naime, svoju prvu ukrštenicu gospodin Maleska napravio je kao student 1933. godine. Pod 1 vodoravno upisao je „najlepša devojka u studentskom domu”, a kao odgovor „Džin”. Bilo je to ime njegove devojke, kasnije supruge.

GORI VATROGASAC!

Vatrogasac Jan Holim iz grada Delfta, u Holandiji, dugo je kašljao posle gašenja velikog požara u jednoj gradskoj pivnici. Nagutao se dima, a hladnoća i vlaga samo su doprinele da se nevolje s grlom nastave. Da bi sebi olakšao rad, Jan je pio sirup koji mu je žena kupila u apoteci. Od bočice s tečnošću koja mu je smirivala kašalj nije se odvajao. Nosio ju je u džepu kaputa. Jedne večeri, dok je šetao ulicom, vatrogasac se iznenada našao u plamenu: zapalio se kaput na njemu. Bio je zatečen vatrom koja se na njemu razgorela iz nepoznatog razloga, pa je, umesto da baci kaput, stajao potpuno pometen. Srećom, prišli su mu prolaznici i svojom odećom ugasili plamen. Jan je zahvalio spasiocima, a kad je jedan od njih, hemičar po zanimanju, zatražio da kaput odnese u laboratoriju na ispitivanje i utvrdi šta je izazvalo požar, drage volje je pristao. Otkriveno je da je uzrok iznenadne vatre na kaputu bio sirup koji je čovek nosio u džepu a koji je sadržavao zapaljivu supstancu. Pošto poklopac bočice nije bio dobro zatvoren, sirup se izlio u džep, a trenje tkanine koja ga je upila prilikom hodanja izazvalo je požar.


PARE U USTIMA

Na sudu u Regensburgu, u Bavarskoj, vodi se neobičan spor. Zbog nerazjašnjenih okolnosti slučaja, imena učesnika neće biti navedena. Elem, jedna tridesetpetogodišnja gospođa iz obližnjeg mesta tužila je svog zubara zbog prepada, otimanja imovine i nanošenja duševnih povreda. Kako je u optužnici navedeno, zubar je tokom noći kroz prozor ušao u kuću svoje pacijentkinje, vezao je za stolicu, nasilno joj otvorio usta a potom joj izvadio protezu koju joj je napravio u svojoj ordinaciji i pobegao. Žena je odmah pozvala policiju koja je bez mnogo muke privela zubara. Na pitanje zašto je to učinio, mirno je odgovorio da je zdravstveno osiguranje njegove pacijentkinje odbilo da plati iznos od 600 evra koliko košta proteza, jer taj iznos premašuje mogućnosti osiguranice. Ubeđen da je gospođa znala za to i da ga je zloupotrebila, samo je naplatio svoj rad. Na sudu je da presudi.

KAD ČOVEKA HOĆE GROM

Za gospodina Žana Beltrana iz Liona, u Francuskoj, niko nije znao sve do 1996. godine. Tada se o njemu, ili bolje reći o neobičnim događajima koji su ga pratili, pročulo po celoj zemlji. Gotovo sve novine prenele su neverovatnu životnu priču gospodina Beltrana, objavljenu pod naslovima „Ko se boji groma”, „Pet udara”, „Jači od groma”. Gospodin Beltran doživeo je udar groma u leto 1992. godine kad je imao šezdeset dve godine. Prilegao je posle ručka da se odmori a iz sna ga je trgla snažna jeka i podrhtavanje tla. Trebalo mu je vremena da se rasani i shvati šta dogodilo. Kuća je ostala netaknuta, ali on je od siline udara ostao bez dva prednja zuba. Ipak, to nije bio i jedini udar groma koji je gospodin Beltran preživeo. Nekoliko meseci kasnije ponovo je bio žrtva nepogode, ovog puta bez posledica. Igra gromova i gospodina Beltrana ponovila se pet puta do 1996. godine. Tada je preminuo, prirodnom smrću, u postelji.

SIGURNOSNI DONjI VEŠ
Jedan modni detalj pokrenuo je neobičnu društvenu raspravu u američkim krugovima. Naime, na modnoj reviji održanoj u Sao Paulu, u Brazilu, prikazan je ženski donji veš s ugrađenim senzorima koje mogu da prate sateliti širom sveta. Kreatorka Lusija Lorio objasnila je da je ovaj lep i udoban veš osmislila i kao jedinstvenu zaštitu za ženu. Ukoliko se nađe u nevolji ili bude oteta, svaka žena bi zahvaljujući nevidljivim senzorima bila lako otkrivena i spasena. Ali, proizvod gospođe Lorio naišao je na podeljena mišljenja. Mnogi su ovaj donji veš nazvali virtuelnim pojasom nevinosti, jer će ga svojim suprugama kupovati ljubomorni muževi da bi u svakom trenutku znali gde su im voljene.

LEGO-MADONA I OSTALI

Proslavljajući tridesetogodišnjicu osnivanja, „Lego” je lansirao naročitu seriju kockica u vidu stilizovanih figura omiljenih izvođača pop-muzike (od Madone do Ejmi Vajnhaus), čuvenih sportista kao što je Dejvid Bekam, glumaca poput Breda Pita i Anđeline Žoli (prikazanih čak i s decom u naručju) i mnogih drugih poznatih ličnosti. Sve ovo je, međutim, namenjeno prevashodno kolekcionarima i za sada se još ne može naći u prodaji. Od kada je osnovan 1978. godine, „Lego” je proizveo i prodao oko četiri milijarde kocaka i postao vodeće preduzeće u modelarstvu i, uopšte, u industriji igračaka.


NAPAST JE SIŠLA S TAVANA

Dogodilo se upravo osobi koja ima bolesni strah od zmija, šezdeset dvogodišnjoj Australijanki Ester Honeger iz Fani Beja, u blizini Darvina, na severu kontinenta. Kad je 5. decembra 2008. godine krenula na počinak, našla se okružena mnoštvom malih pitona: jedni su se podvlačili ispod tepiha, a drugi peli na uzglavlje kreveta ili puzeći uvijali oko nogu stolice. Užasnuta prizorom, istrčala je iz sobe, ali je i na ogradi stepenica ugledala zmije... Pripadnici civilne zaštite stigli su zajedno s jednim profesionalnim lovcem na gmizavce koji je na krovu otkrio leglo odakle su pitoni preko cevi za ventilaciju stigli do spavaće sobe gospođe Honeger. Iako je tog dana iz kuće odneto četrnaest ovih zmija, pretraga je nastavljena jer je poznato da ženka pitona polaže uglavnom 25–30 jaja. Inače, ovo nisu otrovne zmije, dostižu dužinu i do deset metara, a opasne su zato jer svoje žrtve (može da bude i čovek) ubijaju gušenjem.

Ilustrovao Andrej Vojković
Korak nazad
. ..