novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


GREH I ZA DUŠU I ZA OČI
Na ostrvo Sveti Bartolomej u Francuskim Antilima sredinom sedamdesetih godina tokom leta nagrnuli su brojni turisti iz Evrope. Ali jednog dana grupa njih okupila se oko proglasa koji je mesni paroh zakucao na crkvena vrata. Sadržina je bila sledeća: „Uz svu domaćinsku uslužnost, uviđavnost i razumevanje, ne mogu više da ćutim. Među vama, dragi naši gosti, mnogo je žena koje se ulicama kreću u kupaćim kostimima. Ne bih zamerio na takvom slobodnom odevanju da mnoge dame nisu tako loše građene da je njihova pojava kršenje svakog ne samo moralnog već i estetskog zakona”.

SPASI, PA HAPSI

Među zanimljivim slučajevima koji su otkriveni u starim spisima glavne policijske stanice u Filadelfiji, prestonom gradu američke države Pensilvanija, izdvaja se i izveštaj policajca Džona Fortija. U njemu se, u trećem licu, navodi da je policajac Džon Forti šetajući pored reke Delaver video čoveka kako se davi i skočio u vodu da ga spase. S mukom ga je izvukao na obalu, a potom ga dugo masirao dok se davljenik nije povratio i kašljući mu zahvalio. To je policajcu Džonu Fortiju bio siguran znak da je čovek dobro, pa ga je na licu mesta uhapsio – zbog kupanja na zabranjenom mestu.


BLIZANCI ROĐENI NA ULICI
Dve bebe – blizanci ugledali su svetlost dana na Petoj aveniji u Njujorku, jednoj od najpoznatijih ulica na svetu. U svakom slučaju, rođeni su upravo na ulici, pred zaprepašćenim a potom ushićenim prolaznicima. Dogodilo se to krajem aprila ove godine. Elizabet Bru, tridesetdevetogodišnja trudnica, šetala je Petom avenijom kada je osetila da joj je pukao vodenjak i da su bolovi odmah postali vrlo česti. Minut kasnije nije mogla da stoji i legla je na pločnik. Srećom, upravo u tim trenucima tuda je prolazila medicinska sestra Lusil Naseri koja je odmah pozvala najbližu bolnicu – Mount Sinai. Ubrzo su stigli bolničari i porodilju stavili na nosila. Naravno, poneli su neophodnu medicinsku opremu i peškire: bebe su rođene žive i zdrave, na ulici.

ČIPKASTI VEŠ NA ROGOVIMA
Als Rej, vlasnik farme u Pensilvaniji, rado se seća minulih vremena kada su pašnjaci njegovog imanja bili ispunjeni grlima goveda, a posebno događaja koji se zbio jednog ranog jutra početkom devedesetih godina prošlog veka. Als Rej je zakoračio ispred kuće i na proplanku ugledao krave i volove rogova i glava zaodenutih u čipkasti svileni damski donji veš. Zatečen prizorom vlasnik je probudio osoblje na farmi tražeći krivca, ubeđen da se neko od njih naprečac, preko noći, oženio. Kako nije nađena nijedna „nova mlada” i Rej i njegovi ljudi bili su zbunjeni. Pozvali su ljude iz televizijske stanice da sve snime i provere. Još iste večeri objavljen je snimak uz objašnjenje da su se na jednom malom putničkom avionu koji je uzletao sa aerodroma La Gvardija otvorila vrata prostora za prtljag pa je silina vazdušne struje povukla napolje nekoliko kofera. Neki od njih su se otvorili. Među njima i kofer pun uzoraka predstavnika jedne velike fabrike ženskog veša iz Njujorka.


U ZNAKU VIMBLDONA
Upravo završeni 123. Vimbldon protekao je u znaku dobre igre i vrhunskog nadmetanja. Objektivi kamera i fotoaparata pratili su tenisere, ali i ljubitelje „belog sporta”, tačnije pripadnice nežnijeg pola. Neke dolaze da bi pratile igru, neke da bi bile viđene. Tako je to oduvek. Ipak, slučaj koji je zabeležen na turniru u Vimbldonu 1957. godine zaista je jedinstven. Jedna dama pojavila se na tribinama s neobičnim šeširom na glavi. Bio je napravljen od tri teniska reketa ukrašena s tri loptice. Naravno, sve to je bilo izrađeno od veoma lake plastične materije. Dopunu šeširu činile su naušnice, male mreže s veoma sitnim loptama. Da li je dama sa šeširom bila dobar poznavalac tenisa, teško je reći, ali jasno je da je šeširom skrenula pažnju svih prisutnih fotoreportera. Sliku njene biste s neobičnim šeširom na glavi objavile su sve britanske i svetske novine.


68 (75) REČI O D. MAKSIMOVIĆU

Paraćinac od 1975. godine, kada je rođen, Dragan Maksimović već šest godina ne silazi sa stranica „Zabavnika”. Radi i kod drugih izdavača koje ne bismo hteli ovom prilikom da reklamiramo. Redovno izlaže ilustracije na „Zlatnom peru”, Salonu stripa u Beogradu (dobitnik specijalne nagrade 2007. godine), a u maju i junu ove godine samostalno se prikazao u malom klubu Akademije likovnih umetnosti u Beogradu. Mlad je otac, a živi u Beogradu.





Ilustovao Dragan Maksimović


Korak nazad

..