novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


ГРЕХ И ЗА ДУШУ И ЗА ОЧИ
На острво Свети Бартоломеј у Француским Антилима средином седамдесетих година током лета нагрнули су бројни туристи из Европе. Али једног дана група њих окупила се око прогласа који је месни парох закуцао на црквена врата. Садржина је била следећа: „Уз сву домаћинску услужност, увиђавност и разумевање, не могу више да ћутим. Међу вама, драги наши гости, много је жена које се улицама крећу у купаћим костимима. Не бих замерио на таквом слободном одевању да многе даме нису тако лоше грађене да је њихова појава кршење сваког не само моралног већ и естетског закона”.

СПАСИ, ПА ХАПСИ

Међу занимљивим случајевима који су откривени у старим списима главне полицијске станице у Филаделфији, престоном граду америчке државе Пенсилванија, издваја се и извештај полицајца Џона Фортија. У њему се, у трећем лицу, наводи да је полицајац Џон Форти шетајући поред реке Делавер видео човека како се дави и скочио у воду да га спасе. С муком га је извукао на обалу, а потом га дуго масирао док се дављеник није повратио и кашљући му захвалио. То је полицајцу Џону Фортију био сигуран знак да је човек добро, па га је на лицу места ухапсио – због купања на забрањеном месту.


БЛИЗАНЦИ РОЂЕНИ НА УЛИЦИ
Две бебе – близанци угледали су светлост дана на Петој авенији у Њујорку, једној од најпознатијих улица на свету. У сваком случају, рођени су управо на улици, пред запрепашћеним а потом усхићеним пролазницима. Догодило се то крајем априла ове године. Елизабет Бру, тридесетдеветогодишња трудница, шетала је Петом авенијом када је осетила да јој је пукао водењак и да су болови одмах постали врло чести. Минут касније није могла да стоји и легла је на плочник. Срећом, управо у тим тренуцима туда је пролазила медицинска сестра Лусил Насери која је одмах позвала најближу болницу – Mount Sinai. Убрзо су стигли болничари и породиљу ставили на носила. Наравно, понели су неопходну медицинску опрему и пешкире: бебе су рођене живе и здраве, на улици.

ЧИПКАСТИ ВЕШ НА РОГОВИМА
Алс Реј, власник фарме у Пенсилванији, радо се сећа минулих времена када су пашњаци његовог имања били испуњени грлима говеда, а посебно догађаја који се збио једног раног јутра почетком деведесетих година прошлог века. Алс Реј је закорачио испред куће и на пропланку угледао краве и волове рогова и глава заоденутих у чипкасти свилени дамски доњи веш. Затечен призором власник је пробудио особље на фарми тражећи кривца, убеђен да се неко од њих напречац, преко ноћи, оженио. Како није нађена ниједна „нова млада” и Реј и његови људи били су збуњени. Позвали су људе из телевизијске станице да све сниме и провере. Још исте вечери објављен је снимак уз објашњење да су се на једном малом путничком авиону који је узлетао са аеродрома Ла Гвардија отворила врата простора за пртљаг па је силина ваздушне струје повукла напоље неколико кофера. Неки од њих су се отворили. Међу њима и кофер пун узорака представника једне велике фабрике женског веша из Њујорка.


У ЗНАКУ ВИМБЛДОНА
Управо завршени 123. Вимблдон протекао је у знаку добре игре и врхунског надметања. Објективи камера и фотоапарата пратили су тенисере, али и љубитеље „белог спорта”, тачније припаднице нежнијег пола. Неке долазе да би пратиле игру, неке да би биле виђене. Тако је то одувек. Ипак, случај који је забележен на турниру у Вимблдону 1957. године заиста је јединствен. Једна дама појавила се на трибинама с необичним шеширом на глави. Био је направљен од три тениска рекета украшена с три лоптице. Наравно, све то је било израђено од веома лаке пластичне материје. Допуну шеширу чиниле су наушнице, мале мреже с веома ситним лоптама. Да ли је дама са шеширом била добар познавалац тениса, тешко је рећи, али јасно је да је шеширом скренула пажњу свих присутних фоторепортера. Слику њене бисте с необичним шеширом на глави објавиле су све британске и светске новине.


68 (75) РЕЧИ О Д. МАКСИМОВИЋУ

Параћинац од 1975. године, када је рођен, Драган Максимовић већ шест година не силази са страница „Забавника”. Ради и код других издавача које не бисмо хтели овом приликом да рекламирамо. Редовно излаже илустрације на „Златном перу”, Салону стрипа у Београду (добитник специјалне награде 2007. године), а у мају и јуну ове године самостално се приказао у малом клубу Академије ликовних уметности у Београду. Млад је отац, а живи у Београду.





Илустовао Драган Максимовић


Корак назад

..