novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Задаци за 21. век
ЗЕМЉА – ГОДИНА 52011.
Ако све буде како је зацртано, кроз педесет хиљада година блештава светлост обасјаће небо над Земљом. Али, „метеор” који ће се запалити у атмосфери биће дело данашњег човека. Сагоревање топлотног штита летелице објавиће њен повратак на планету. Име јој је чудно – КЕО. Намена, још и више

Додо у очима уметника
Жан-Марк Филип

Упркос суровим условима којима ће бити изложена, терет који ће летелица донети на Земљу биће потпуно очуван. Јер, ради се заправо о нарочито опремљеном сателиту који би већ наредних година требало да се пошаље у орбиту око Земље. На висини од 1800 километара кружиће изнад плаве планете пуних 50 000 година, а онда ће га њена гравитација повући и вратити кући.
Ова замисао, коју су подржали УНЕСКО (проглашена је „Пројектом 21. века”) и Европска свемирска агенција, названа је КЕО – према три гласа К, Е и О, најзаступљенија и у свим постојећим језицима. „КЕО сателит” свакако је један од најоригиналнијих, али и најсложенијих начина да се у море времена пошаље – порука у боци. Само, поступак ће бити различит од свих досадашњих („пионири 10 и 11”, „војаџер”, „розета”). Порука о нама неће се слати у дубоки васионски простор, ванземаљцима – већ натраг, на Земљу. Да је приме неки њени будући становници, ако их буде и ма ко они били. Тако ће бити заштићена од било какве катастрофе на Земљи.
Грађу сателита, који неће имати никакве моторе нити средства за комуникацију, замислио је 1994. године француски научник и уметник Жан-Марк Филип. Осамдесет центиметара широка лопта требало би да има и пар крила дугих десетак метара, направљених од легуре осетљиве на промену температуре. Зато би, првих неколико година по лансирању сателит ширио своја крила сваки пут кад га обасја Сунце, а скупљао кад зађе у Земљину сенку. Тако би се видео и са Земље. Сама лопта сателита тако је замишљена да у потпуности заштити драгоцен терет од погубног утицаја васионског простора и сурових услова при брзом проласку летелице кроз атмосферу. У ту сврху постојаће више заштитних слојева. Један спољашњи од алуминијума требало би да спречи оксидацију. На њему ће бити изгравиран данашњи изглед Земље. Затим, биће штит од титанијума и тунгстена, да онемогући утицај васионског зрачења. КЕО ће имати и слој који ће га штитити од микрометеорита и разних отпадака, потом још један термички штит. Најдубљи слој од сунђерастог метала биће обложен титанијумом – ради заштите садржаја капсуле приликом удара у Земљу. Између свих слојева налазиће се вакуум. Сателит је тако
осмишљен да не потоне у случају да падне у воду.



Додо у очима уметника
Жан-Марк Филипова макета сателита који је осмислио. Нажалост, неће моћи да присуствује његовом лансирању, јер је преминуо крајем прошле године.
Претпоставимо да „КЕО” преживи лансирање, веома дуг боравак у васиони, затим повратак и приземљење. Ако на планети и тада буде интелигентних бића, шта ће затећи у његовој унутрашњости? Збијену, али подацима веома богату – временску капсулу! У најдубљем омотачу сателита налазиће се фотографије људи из свих постојећих култура. Затим вештачки дијамант у коме ће бити утопљена кап људске крви (насумично одабраног појединца), као и малени узорци морске воде, ваздуха и земљишта. На једној од страница дијаманта биће изгравиран изглед наше ДНК. „КЕО” ће имати и астрономски сат заснован на положајима оближњих пулсара, помоћу кога ће моћи да се утврди тачно време кад је лансиран.
Унутра ће бити нешто што ће сигурно бити страно будућим становницима Земље – више ДВД дискова, нарочито направљених да се заштите од зрачења. Поред њих налазиће се и упутство исписано симболима – како може да се направи ДВД читач. На овим ДВД дисковима биће снимљена савремена „Александријска библиотека”, енциклопедија која ће обухватити сва досадашња сазнања. Али, и милиони личних порука, које се тренутно прикупљају широм света.


Конструктори сателита „КЕО” нису случајно одабрали време његовог повратка на Земљу. Прошло је 50 000 година откако је човек направио прве цртеже по пећинама, што означава најранији вид његовог симболичког изражавања. Замисао о слању временске капсуле у будућност за исти број година допала се изумитељима јер је изгледа у људској природи да о свом постојању мисли као о средишњој тачки историје.
Нису велики изгледи да ће 52 010. или 52 011. године ова необична порука из садашњости доспети до неких временски врло далеких становника Земље. Ипак, ова романтична и, можда, утопијска замисао вредна је пажње – помислите само на узбуђење савремених истраживача кад су први пут угледали цртеже које је урадила људска рука пре 50 000 година.
Додо у очима уметника
Илустровао GETO

ПИШИТЕ ДАЛЕКИМ ПОТОМЦИМА!

Свакоме ко данас живи на Земљи омогућено је да пошаље поруку будућим становницима наше планете. Поруке неће бити цензурисане, али су ограничене на 6000 словних знакова. Тако ће „КЕО” моћи да понесе поруку од четири странице сваког од више од шест милијарди становника Земље. Порука може да се упути на постојећи веб сајт (http://www.keo.org/uk/pages/message.php) или путем обичне поште (рок је 31. децембар 2009. године). Пре него што буде лансиран, 2010. или 2011. године (ако не дође до поновног одлагања), из материјала ће бити уклоњени сви лични подаци и његов садржај постаће доступан на Интернету.

Г. Војиновић

Корак назад