novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


TITANIK VIŠE NE ŽIVI
Na vest da Milvina Din nema dovoljno novca da bi ostala u staračkom domu u engleskom gradu Sautemptonu, digla se čitava javnost. Zašto se toliko ljudi uznemirilo zbog jedne devedesetsedmogodišnje starice? Milvina Din zvanično je jedini preživeli putnik s „Titanika”. Kad je ovaj prekookeanski brod 1912. godine isplovio iz grada u kome ona sada živi, Milvina je imala samo devet nedelja. Njeni roditelji krenuli su put Novog sveta i, kako su verovali, novog i srećnijeg života. Njen otac je, nažalost, bio među 1517 stradalih kad je lađa udarila u ledeni breg i ubrzo potonula. Da bi omogućili Milvini da i dalje živi u staračkom domu, umešali su se Leonardo di Kaprio, Kejt Vinslet i Džejms Kameron, glavni glumci i reditelj „Titanika”, filma koji je od premijere 1997. godine do danas zaradio 1,8 milijardi dolara. Oni su sakupili trideset hiljada dolara, sumu koja poslednjem živom putniku s „Titanika” osigurava nastavak boravka u domu u kom je već dugo. Dok smo pisali ovu vest, Milvina Din bila je još živa. Poslednjeg dana maja pridružila se svim ostalim putnicima s „Titanika”.

RAT PROTIV KALORIJA

U Americi je sve više pristalica borbe protiv gojaznosti. Prošlogodišnji izveštaji potvrđuju da trideset tri odsto tamošnjeg stanovništva ima višak kilograma, dok je trideset četiri odsto preterano debelih. Pošto su građani SAD, posebno zaposleni, često upućeni na restorane brze hrane, odgovorni pojedinci nastoje da se izbore za donošenje zakona koji bi te restorane primorao da na vidnom mestu istaknu kalorijsku vrednost obroka koje služe. Za to su se, recimo, izborile država Kalifornija i grad Njujork. Ako gosti restorana jasno vide koliko kalorija unose u organizam kad izaberu hamburger, pržene krompiriće, milk-šejk, možda će tada dobro razmisliti da li da smanje obrok ili da makar za sledeći odaberu hranu koja ima manje masti ili šećera. Za ovakav zakon trenutno se bije bitka u Masačusetsu, američkoj državi u kojoj je, kako beleže brižljivi statističari, preterano gojazno više od polovine odraslih stanovnika.


LETE, LETE – EVRI!
Kad je shvatio šta se dogodilo, bilo je suviše kasno. Neimenovani Nemac, koji je odlučio da kupi novi „folksvagen”, poželeo je da ga prvo isproba na drumu. Seo je za volan a kraj njega se, uobičajeno, smestio prodavac. Kad su izašli iz centra Hanovera i krenuli autoputem, vozač je otvorio sva četiri prozora da se uveri kakav je to osećaj. Nažalost, zaboravio je na „sitnicu”. U koverti je imao dvadeset tri hiljade evra spremljenih za kupovinu automobila. Zašto je poneo gotovinu, a ne neku od kreditnih kartica, ostaće tajna, tek, od promaje koverta se iznenada otvorila i kroz prozor su, brzinom munje, počele da izleću novčanice od sto, dvesta i petsto evra. Da na autoputu, u najbržoj traci, zaustavi vozilo nije dolazilo u obzir. U svakom slučaju, gde god da je odleteo novac, srećković je onaj koji ga je našao.

LjUBI, LjUBI, AL’ POSAO NE GUBI
Kad je šef rekao da joj daje neopoziv otkaz, devojka je pokušala da se usprotivi, zahtevajući da joj kaže razlog. Objasnio je da je to zato što se ljubila na radnom mestu. Čitav događaj zabeležen je nedavno u Ankari. Umešani u slučaj su vlasnik radnje za prodaju kožnih predmeta i dvadesetdvogodišnja žiteljka glavnog grada Turske. Pošto njeno objašnjenje da se samo drugarski poljubila s dečkom koji je navratio u radnju nije vredelo, devojka je odlučila da se bori za svoja prava i prijavila je šefa. Naravno, kad je slučaj dospeo pred lice pravde, morali su da se prilože i odgovarajući dokazi, kao što je film snimljen kamerom u prodavnici. Ispostavilo se da je, kako je zabeleženo na traci, mladić zaista devojku samo ovlaš poljubio u usta. Bez obzira na stroga pravila koja zaposleni moraju da poštuju, sud je odlučio da se devojka o njih ipak nije ogrešila i naložio je vlasniku da je vrati na posao.


VIDIM DUPLO
Naučnici nemaju objašnjenje zašto se u zabitom selu Kodini, u indijskoj oblasti Kerala, rađaju toliki blizanci. Samo prošle godine, od trista beba, svet je ugledalo petnaest „pari” devojčica i dečaka. Veruje se da u Kodiniju trenutno ima preko dvesta dvadeset blizanaca, a možda i više s obzirom na to da je u pitanju prilično zatvorena sredina. Ono što iznenađuje, kako objašnjava doktor Krišnan Sribidžu, koji nastoji da otkrije uzrok ove neobične pojave, broj duplirane odojčadi povećava se iz godine u godinu. Sve je počelo pre otprilike tri generacije, odnosno pre šest ili sedam decenija. S obzirom na to da stanovnici sela ne dozvoljavaju lekaru da izvrši opsežna ispitivanja, on može samo da nagađa koji je uzrok. Veruje da se odgovor nalazi u izboru hrane i pića a ako je tako, što će utvrditi ako stekne poverenje meštana, rezultati bi bili dragoceni u daljim medicinskim istraživanjima.


Ilustovao Dragan Maksimović


Korak nazad

..