novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Životinje vole muziku
KAKADU ROK
Upoređujući pokrete pernatog ljubimca s brzinom, odnosno ritmom muzike, naučnici su primetili da su „suviše dobro” usklađeni da bi bili – slučajni

Grudvica

Da li ptice umeju da igraju uz muziku? Naravno! To bar može da potvrdi svako ko je na nekom od mnogih klipova na „Jutjubu” video američkog kućnog ljubimca, dvanaestogodišnjeg kakadua Grudvicu kako pleše u ritmu rokenrola. Naime, Grudvica (tačnije, Snowball) nije ni svestan da je postao svetski poznati igrač, iako su milioni posetilaca Interneta pogledali njegove muzičko-plesačke vragolije.

Neočekivana Grudvičina omiljenost koju je stekao igrajući uz muziku grupe „Backstreet Boys”, privukla je pažnju naučnika. Jer, do sada je vladalo uverenje da su muzičke sposobnosti svojstvene isključivo čoveku, te da su neobični pokreti pojedinih životinja uz muziku samo neka vrsta odgovora na „buku” koju životinja, zapravo, i ne shvata. Muzikalnošću Grudvice najpre se pozabavio profesor Anrud D. Patel sa jednog američkog neurološkog instituta. Zatim su se za „čudo” od papagaja zainteresovali i predavači s Harvarda.


Harvardski profesori, takođe poklonici slavne Grudvice, ovom prilikom otkrili su da kakadu zaista ume da prepozna muziku. Osim toga, on muziku zaista voli, a posebno da igra i „peva” u ritmu. U nameri da protumače njegovo ponašanje, istraživači su kadar po kadar ispitivali šta radi kad čuje određenu muzičku temu. Podrazumeva se da su menjali melodije i ritmove… Naposletku se ispostavilo da očigledno obožava pop muziku.
Upoređujući pokrete pernatog ljubimca s brzinom, odnosno ritmom muzike, naučnici su primetili da su „suviše dobro” usklađeni da bi bili – slučajni. Ukratko, istraživači su shvatili da je glasovno podražavanje, svojstveno i ljudima i papagajima, osnova za razumevanja muzike. Upravo ta sposobnost dovela je do razvoja muzike na početku naše civilizacije.



Inače, vlasnik Grudvice primetio je njegove neobične muzičke sposobnosti čim ga je otkupio od prethodnog gazde. Jer, prvi put kad je čuo pesmu „Everybody” grupe „Backstreet boys”, kakadu je počeo da klima glavom i njiše se u ritmu. Vlasnik i njegova deca ohrabrili su ga i zatim često puštali istu pesmu. Ipak, posle izvesnog vremena, rešili su da ga prepuste prihvatilištu za ptice koje nosi naziv „Samo za ljubitelje ptica”. Prihvatilište se nalazi u američkoj državi Indijani. Irenu Šulc, vlasnicu prihvatilišta, odmah su obavestili o Grudvičinoj ljubavi prema muzici. Ona ga je stoga snimila kako igra i peva i „okačila” snimak na Internet. Nije prošlo dugo, a Grudvica je postao fenomen svetske računarske mreže.


M. O.


Korak nazad
0