novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Животиње воле музику
КАКАДУ РОК
Упоређујући покрете пернатог љубимца с брзином, односно ритмом музике, научници су приметили да су „сувише добро” усклађени да би били – случајни

Грудвица

Да ли птице умеју да играју уз музику? Наравно! То бар може да потврди свако ко је на неком од многих клипова на „Јутјубу” видео америчког кућног љубимца, дванаестогодишњег какадуа Грудвицу како плеше у ритму рокенрола. Наиме, Грудвица (тачније, Snowball) није ни свестан да је постао светски познати играч, иако су милиони посетилаца Интернета погледали његове музичко-плесачке враголије.

Неочекивана Грудвичина омиљеност коју је стекао играјући уз музику групе „Backstreet Boys”, привукла је пажњу научника. Јер, до сада је владало уверење да су музичке способности својствене искључиво човеку, те да су необични покрети појединих животиња уз музику само нека врста одговора на „буку” коју животиња, заправо, и не схвата. Музикалношћу Грудвице најпре се позабавио професор Анруд Д. Пател са једног америчког неуролошког института. Затим су се за „чудо” од папагаја заинтересовали и предавачи с Харварда.


Харвардски професори, такође поклоници славне Грудвице, овом приликом открили су да какаду заиста уме да препозна музику. Осим тога, он музику заиста воли, а посебно да игра и „пева” у ритму. У намери да протумаче његово понашање, истраживачи су кадар по кадар испитивали шта ради кад чује одређену музичку тему. Подразумева се да су мењали мелодије и ритмове… Напослетку се испоставило да очигледно обожава поп музику.
Упоређујући покрете пернатог љубимца с брзином, односно ритмом музике, научници су приметили да су „сувише добро” усклађени да би били – случајни. Укратко, истраживачи су схватили да је гласовно подражавање, својствено и људима и папагајима, основа за разумевања музике. Управо та способност довела је до развоја музике на почетку наше цивилизације.



Иначе, власник Грудвице приметио је његове необичне музичке способности чим га је откупио од претходног газде. Јер, први пут кад је чуо песму „Еverybody” групе „Backstreet boys”, какаду је почео да клима главом и њише се у ритму. Власник и његова деца охрабрили су га и затим често пуштали исту песму. Ипак, после извесног времена, решили су да га препусте прихватилишту за птице које носи назив „Само за љубитеље птица”. Прихватилиште се налази у америчкој држави Индијани. Ирену Шулц, власницу прихватилишта, одмах су обавестили о Грудвичиној љубави према музици. Она га је стога снимила како игра и пева и „окачила” снимак на Интернет. Није прошло дуго, а Грудвица је постао феномен светске рачунарске мреже.


   
М. О.


Корак назад
0