novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


UTAPANjE TUGE
Osam boca po pola litra votke popio je jedan očajni stanovnik Jekaterinburga u Rusiji kada je dobio otkaz. Ovu smrtonosnu dozu alkoholnog pića nesrećnik je ipak preživeo, mada su mu izgledi bili veoma loši. Kako prenosi list „Komsomolska pravda”, čovek je popio dvostruko veću količinu od one koja se smatra smrtonosnom, a ipak je ostao živ. Našli su ga onesvešćenog (tačnije rečeno – u komi) pored puta, odakle je prebačen u bolnicu. Lekari veruju da mu je život spasla krupna telesna građa: visok je dva metra i težak više od sto kilograma. Pored toga, poznat je i kao osoba koja dobro podnosi „vatrenu vodicu”. Uostalom, zbog toga je i dobio otkaz.

(PRE)SKUPE ŽVAKE

Žvake su odlično sredstvo protiv lošeg zadaha. Tvrde da su dobre i za higijenu usne duplje uopšte i da podstiču lučenje pljuvačnih žlezda. Međutim, nikako nisu dobre za gradske uprave, odnosno gradove. Ukratko, skupo ih koštaju kad ih stanovnici pljunu. Jer, da bi se sa asfalta skinula jedna žvaka, potrebno je oko dva minuta, odnosno – jedan evro. Stotine hiljada zalepljenih žvaka po ulicama i po pločnicima lako je primetiti sada, kad je vreme sunčano i toplo. I ružno izgledaju, a i smetaju. Ukoliko bi se gradski oci evropskih gradova odlučili za ovaj vid čišćenja, to bi moglo bitno da utiče na količinu novca u gradskim kasama. Zato su u Velikoj Britaniji počeli da proizvode takozvane čiste žvake (clean gum) koje se lako tope i ne lepe se ni za pločnike (a ni za kosu), dok je u Singapuru najstrože zabranjena upotreba žvaka.


SPORI PLjAČKAŠ
Jedna gospođa iz mesta Frozolone u Italiji nedavno je primetila kako se oko njenog automobila mota jedan starac. To joj se učinilo sumnjivim... Minut kasnije, na sopstveno zaprepašćenje, videla je kako dekica vešto obija bravu i ulazi u njena kola, a kad je spazila da bez poteškoća uspeva da ih upali, potrčala je... Videvši da je vlasnica automobila potrčala za njim, kradljivac se zbunio i udario u zid. Nije bio povređen. I vlasnica i policajci bili su veoma iznenađeni kad su prišli automobilu. Ispostavilo se da kradljivac ima osamdeset godina i da se jedva kreće.

PAMETNA DEVOJČICA
Eliza Tan Roberts, dvogodišnjakinja iz Engleske, najmlađi je član Mense, čuvene međunarodne organizacije „pametnjakovića“. Njen koeficijent inteligencije je 156, tek nešto niži od Ajnštajnovog, koji je, navodno, imao IQ 160. Istini za volju, devojčica ima dve godine i četiri meseca, ali ume da izrecituje abecedu, da broji do dvadeset na engleskom i španskom, razlikuje trouglove, zna imena glavnih gradova brojnih zemalja sveta i tako dalje. Roditelji su primetili da je njihova kći neobično pametna kada je napunila pet meseci. Tada je počela da govori.



Ilustovao Dragan Maksimović

 




Korak nazad
..