novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


УТАПАЊЕ ТУГЕ
Осам боца по пола литра вотке попио је један очајни становник Јекатеринбурга у Русији када је добио отказ. Ову смртоносну дозу алкохолног пића несрећник је ипак преживео, мада су му изгледи били веома лоши. Како преноси лист „Комсомолска правда”, човек је попио двоструко већу количину од оне која се сматра смртоносном, а ипак је остао жив. Нашли су га онесвешћеног (тачније речено – у коми) поред пута, одакле је пребачен у болницу. Лекари верују да му је живот спасла крупна телесна грађа: висок је два метра и тежак више од сто килограма. Поред тога, познат је и као особа која добро подноси „ватрену водицу”. Уосталом, због тога је и добио отказ.

(ПРЕ)СКУПЕ ЖВАКЕ

Жваке су одлично средство против лошег задаха. Тврде да су добре и за хигијену усне дупље уопште и да подстичу лучење пљувачних жлезда. Међутим, никако нису добре за градске управе, односно градове. Укратко, скупо их коштају кад их становници пљуну. Јер, да би се са асфалта скинула једна жвака, потребно је око два минута, односно – један евро. Стотине хиљада залепљених жвака по улицама и по плочницима лако је приметити сада, кад је време сунчано и топло. И ружно изгледају, а и сметају. Уколико би се градски оци европских градова одлучили за овај вид чишћења, то би могло битно да утиче на количину новца у градским касама. Зато су у Великој Британији почели да производе такозване чисте жваке (clean gum) које се лако топе и не лепе се ни за плочнике (а ни за косу), док је у Сингапуру најстроже забрањена употреба жвака.


СПОРИ ПЉАЧКАШ
Једна госпођа из места Фрозолоне у Италији недавно је приметила како се око њеног аутомобила мота један старац. То јој се учинило сумњивим... Минут касније, на сопствено запрепашћење, видела је како декица вешто обија браву и улази у њена кола, а кад је спазила да без потешкоћа успева да их упали, потрчала је... Видевши да је власница аутомобила потрчала за њим, крадљивац се збунио и ударио у зид. Није био повређен. И власница и полицајци били су веома изненађени кад су пришли аутомобилу. Испоставило се да крадљивац има осамдесет година и да се једва креће.

ПАМЕТНА ДЕВОЈЧИЦА
Елиза Тан Робертс, двогодишњакиња из Енглеске, најмлађи је члан Менсе, чувене међународне организације „паметњаковића“. Њен коефицијент интелигенције је 156, тек нешто нижи од Ајнштајновог, који је, наводно, имао IQ 160. Истини за вољу, девојчица има две године и четири месеца, али уме да изрецитује абецеду, да броји до двадесет на енглеском и шпанском, разликује троуглове, зна имена главних градова бројних земаља света и тако даље. Родитељи су приметили да је њихова кћи необично паметна када је напунила пет месеци. Тада је почела да говори.



Илустовао Драган Максимовић

 




Корак назад
..