novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


ТЕТКА ГАБОР
Из сећања Николе Тесле (1856–1943) преносимо ове редове: „Имао сам две старе тетке избораних лица, једној од њих вирила су два зуба, попут слоновских кљова, које би ми зарила у образ сваки пут кад би ме пољубила. Ништа није могло толико да ме застраши као сазнање да ће ме загрлити те две драге, али непривлачне рођаке. Једном, док ме је мајка држала у наручју, њих две су ме питале која је од њих две привлачнија. Пошто сам им подробно осмотрио лица, одговорио сам обазриво, показујући на једну од тетака: ’Ова није толико ружна као она друга’'.

ДЛАКЕ У ДНЕВНИКУ

Славни композитор, клавирски виртуоз, вешт диригент, професор, Франц Лист (1811–1886) остаће упамћен као један од најпознатијих музичара свих времена. Овај мађарски композитор изазивао је пометњу где год би се појавио. Бука која се дизала око сваког Листовог наступа могла би да се пореди с концертима данашњих рок звезда. Привлачио је пажњу и својим наочитим изгледом. Одушевљене и помамљене жене прилазиле су му и, гледајући у њега као у бога, молиле да им да нешто своје, рецимо један мали прамен косе који би касније лепиле у дневник и чувале као највећу драгоценост. У једном тренутку Франц Лист схватио је да је враг однео шалу. Ако настави да сецка косу прамен по прамен, остаће ћелав. Досетио се и купио пса. Не треба наглашавати да су жене живеле у заблуди да су добиле Листову косу, а у дневнику (или ко зна где) заправо су чувале псећу длаку.


ПИКАСО ЗА ПИКАСА

Ко год је имао прилику да у кући на југу Француске посети Пабла Пикаса (1881–1973), био је изненађен што на зидовима не виси ниједно његово платно. Једном га је неко упитао: – Извините, како то да у кући нема ниједне ваше слике? Не свиђају вам се? – Напротив – одговорио је Пикасо уз осмех. – Веома ми се свиђају, само што не могу себи да их приуштим.

ЈЕСТИВА БУНДА

Стела Мекартни неколико пута је безуспешно покушала да увери Мадону да се мане бунди од правог крзна. Позната креаторка и кћерка једног од „Битлса” загрижени је поборник животињских права, а посебно се залаже да се у модној индустрији забрани употреба правог крзна. Мадонин одговор увек је остао исти: заклела се да неће носити бунде само оних животиња чије месо није пробала и неће никад. Дакле, икона попа ће без размишљања да обуче одећу од коже или капут од крзна све док су ти одевни предмети направљени од јагњета или телета, никако од јагуара или тигра.

УЗ МАЛО МАШТЕ...
Оноре де Балзак (1799–1850), славни француски романописац који се сматра духовним зачетником реализма, читавог живота био је у дуговима што је последица неких његових брзоплетих пословних потеза из младости. Био је приморан да се често сели и мења адресе. У једној од кућа у којој је живео, како је остало записано, смислио је како да оплемени простор. Пошто није имао довољно новца за намештај какав је желео, пустио је машти на вољу. На једном од голих зидова исписао је „комода од ружиног дрвета” и „венецијанска таписерија у златном раму”. Изнад камина нацртао је оквир и у њему написао: „Рафаел, уље на платну”.

МАЈМУНСКА ПОСЛА

Елвис Пресли (1935–1977), чије презиме се у нашем језику уврежило погрешно као – Присли, волео је да шокира пријатеље и јавност. Једно време у кући је држао шимпанзу кога је назвао Скетер (Ветропир). Сви су морали према мајмуну да се опходе малтене као према човеку. Краљ рокенрола увео је правило – кад би се постављала трпеза, било је обавезно ставити прибор за јело и за Скетера кога је Елвис терао да једе виљушком и ножем, али учио га и да пије виски и да штипа жене за задњицу. Нажалост, у једном тренутку неминовно се испољила дивља природа и мајмун је постао несавладив. Елвис није имао куд, морао је да га поклони зоолошком врту. Осим мајмуна, славни певач имао је и птицу врсте минах. Научио ју је да каже: „Елвисе! Иди бестрага”.


Корак назад
. ..