novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


KRAVICA – MEZIMICA
Opšta ekonomska kriza i sve veći troškovi za nabavku naterali su mnoge porodice u Engleskoj da pretvore vrtove u male farme na kojima uzgajaju mini-krave rase dekster, ne više od visine 99 centimetara, koje su se još početkom 19. veka pojavile na poljima u Irskoj odakle i vode poreklo. To čine sa zadovoljstvom, jer krave ne traže nikakvu posebnu negu: za ishranu koriste trećinu onoga što potroši krava uobičajene veličine, veoma su pitome i pričinjavaju radost, naročito deci. Daju 5 do 10 litara mleka dnevno, a dobro su došle i umesto kosilice za travu. Koga to zanima može čak i da ih nabavi preko www.dextercattle.org ili www.minicattle.com po ceni od 250 do 2500 evra, u zavisnosti od porekla rase.

TARZAN JE JOŠ MEĐU NAMA

Posle dvanaest godina života u kolibi na drvetu u parku okruga San Mateo u Kaliforniji, bračni par Telma Kabaljero i Beš Serdeli morali su da se sele, jer se pomenuto drvo ne nalazi na privatnom posedu. Vlasti su bile neumoljive, ali je ovo dvoje čudnih Amerikanaca imalo sreću da naiđe na punu podršku mesne Organizacije za zaštitu prirode, pa su Tarzan i Džejn, kako su ih zvali, posle kraćeg izleta u „civilizaciju” na kraju ipak uspeli da se vrate svojoj kući. Ne znamo da li je on urlao od sreće.


VAN GOG – LEPO I UKUSNO!

Japansko jelo suši priprema se s pirinčom prokuvanim u sirćetu od ove žitarice uz dodatak šećera i soli i, naknadno, ribe, račića, povrća i jaja. Ukusno je i lepo zbog načina na koji se poslužuje, a ima kuvara čiji suši na tanjiru liči na pravo umetničko delo. Jedan od njih je Ken Kavasumi koji je uspeo da napravi i veoma dobru reprodukciju Van Gogovih „Suncokreta”.

VODENI ĐAVO I NjEGOVA POSLA

Reč je o neverovatnoj pustolovini dvojice ribolovaca na moru u blizini obale Floride. Dok su se bezbrižno ljuljuškali na talasima i ćutke motrili na štapove za pecanje u očekivanju da riba zagrize, barka se najednom nakrivila i krenula prema pučini. Vidno uplašeni, uzalud su neko vreme pokušavali da otkriju šta se događa, da bi najzad odlučili da se obrate obalskoj straži u Nju Smirna Biču, odakle su i krenuli. Međutim, pre nego što je pomoć stigla, sami su utvrdili da je za sve kriva džinovska manta, teška bar 1300 kilograma, koja je prolazeći pored njih zakačila uže sidra i povukla ih za sobom. Čim je uže presečeno, „neman” je nestala u dubinama mora.

BOLESNI BRAT
Ludilo rialiti emisija ne jenjava, samo se produbljuje. Pre neku godinu jedan holandski producent, koji je inače izmislio „Velikog brata”, predložio je emisiju u kojoj bi se ljudi na dijalizi takmičili za bubreg, a publika odlučivala pobednika. Ali, čak i neverovatno slobodni Holanđani, pored kojih sve ostale države izgledaju kao da su još u srednjem veku, bili su toliko zgroženi da je i parlament morao da raspravlja o tom predlogu i zabrani njegovo sprovođenje.

 



Ilustrovao Dragan Maksimović

Korak nazad
. ..