novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


КРАВИЦА – МЕЗИМИЦА
Општа економска криза и све већи трошкови за набавку натерали су многе породице у Енглеској да претворе вртове у мале фарме на којима узгајају мини-краве расе декстер, не више од висине 99 центиметара, које су се још почетком 19. века појавиле на пољима у Ирској одакле и воде порекло. То чине са задовољством, јер краве не траже никакву посебну негу: за исхрану користе трећину онога што потроши крава уобичајене величине, веома су питоме и причињавају радост, нарочито деци. Дају 5 до 10 литара млека дневно, а добро су дошле и уместо косилице за траву. Кога то занима може чак и да их набави преко www.dextercattle.org или www.minicattle.com по цени од 250 до 2500 евра, у зависности од порекла расе.

ТАРЗАН ЈЕ ЈОШ МЕЂУ НАМА

После дванаест година живота у колиби на дрвету у парку округа Сан Матео у Калифорнији, брачни пар Телма Кабаљеро и Беш Сердели морали су да се селе, јер се поменуто дрво не налази на приватном поседу. Власти су биле неумољиве, али је ово двоје чудних Американаца имало срећу да наиђе на пуну подршку месне Организације за заштиту природе, па су Тарзан и Џејн, како су их звали, после краћег излета у „цивилизацију” на крају ипак успели да се врате својој кући. Не знамо да ли је он урлао oд среће.


ВАН ГОГ – ЛЕПО И УКУСНО!

Јапанско јело суши припрема се с пиринчом прокуваним у сирћету од ове житарице уз додатак шећера и соли и, накнадно, рибе, рачића, поврћа и јаја. Укусно је и лепо због начина на који се послужује, а има кувара чији суши на тањиру личи на право уметничко дело. Један од њих је Кен Кавасуми који је успео да направи и веома добру репродукцију Ван Гогових „Сунцокрета”.

ВОДЕНИ ЂАВО И ЊЕГОВА ПОСЛA

Реч је о невероватној пустоловини двојице риболоваца на мору у близини обале Флориде. Док су се безбрижно љуљушкали на таласима и ћутке мотрили на штапове за пецање у очекивању да риба загризе, барка се наједном накривила и кренула према пучини. Видно уплашени, узалуд су неко време покушавали да открију шта се догађа, да би најзад одлучили да се обрате обалској стражи у Њу Смирна Бичу, одакле су и кренули. Међутим, пре него што је помоћ стигла, сами су утврдили да је за све крива џиновска манта, тешка бар 1300 килограма, која је пролазећи поред њих закачила уже сидра и повукла их за собом. Чим је уже пресечено, „неман” је нестала у дубинама мора.

БОЛЕСНИ БРАТ
Лудило риалити емисија не јењава, само се продубљује. Пре неку годину један холандски продуцент, који је иначе измислио „Великог брата”, предложио је емисију у којој би се људи на дијализи такмичили за бубрег, а публика одлучивала победника. Али, чак и невероватно слободни Холанђани, поред којих све остале државе изгледају као да су још у средњем веку, били су толико згрожени да је и парламент морао да расправља о том предлогу и забрани његово спровођење.

 



Илустровао Драган Максимовић

Корак назад
. ..