novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


POVRATAK PRIRODI
U Velikoj Britaniji ljudi se vraćaju da žive u pećinama! Ponuda i potražnja stanova ove vrste u stalnom je porastu. Ne radi se, međutim, o mračnim i vlažnim skloništima, već o svetlim i udobnim obitavalištima izdubljenim u stenama koja se savršeno uklapaju u okolinu. Ove stambene četvrti uglavnom niču na brežuljcima izvan gradova gde danas mnogi, umorni od saobraćajne gužve, buke i zagađenosti vazduha, žele po svaku cenu da pobegnu.

LETEĆI STRELAC

Zaista neverovatno! Sudbinu susreta ekipa „Stelibridž Kolts” i „Holingvort Džuniors”, u okviru Školskog prvenstva u Engleskoj, odredio je galeb. Kad je napadač „Koltsa”, trinaestogodišnji Deni Vortington primio loptu na sredini terena i s udaljenosti od 25 metara uputio je prema golu, preko igrališta je preleteo galeb koga je lopta pogodila u glavu, a onda skrenula i iza leđa protivničkog vratara uletela u mrežu. Ošamućena ptica pala je na zemlju, ali se ubrzo oporavila i nastavila let. Stadionom se prolomio aplauz koji nije ostavio ravnodušnim ni igrače „Holingvorta”. Nikome nije palo na um da se protivi odluci sudije koji je gol priznao.


TURISTI, PAŽNjA!
Podseća pomalo na scene iz Hičkokovog filma „Ptice”. Reč je o kazuarima iz nacionalnog parka u Australiji. Da bi došli do hrane, a često i bez nekog posebnog razloga, ove ptice visine i do dva metra, slične južnoameričkom noju, napadaju turiste i nanose im ozbiljne povrede. U poslednjih nekoliko godina zabeleženo je oko sto pedeset ovakvih nasrtaja na nedužne, ali i neoprezne posetioce koji se najčešće ne obaziru na upozorenja uprave parka .

POTRES U MUZEJU
U geopaleontološkom muzeju kod Specije, u Đenovskom zalivu, u Italiji, otvorena je sala za oponašanje zemljotresa. Cilj je da se posetiocima koji to žele pruži mogućnost da izbliza upoznaju ovu pojavu i da im se pomogne da savladaju strah od koga niko od nas nije pošteđen. Radi se, zapravo, o jednom paviljonu s velikom pokretnom platformom gde se dosta uverljivo dočarava pomeranje tla izazvano potresom .


DRAMA POD ŠATOROM
Nil O’Her, otac sedmogodišnjeg Kristofera, nije mogao da veruje očima... U prvom trenutku činilo mu se da je u pitanju noćna mora, a onda je shvatio da nema mnogo vremena za razmišljanje jer se piton dugačak više od tri metra već obavio oko tela mališana koji je do tog trenutka mirno spavao u jednom kampu na ostrvu Moreton, nedaleko od obala Kvinslenda, u Autraliji. S velikom mukom uspeo je da oslobodi sina kobnog zagrljaja zmije i da je izbaci iz šatora. Smrtno uplašenog dečaka, koga su već bolele sve kosti, preneli su helikopterom hitne pomoći u pedijatrijsku kliniku u Brizbejnu gde je nedelju dana bio pod nadzorom lekara, da bi se na kraju sve ipak dobro završilo .


DIVLjA SVINjA NA KORZOU
Naočigled brojnih prolaznika divlja svinja mirno je kaskala jednom od najprometnijih ulica Đenove, poznatom kao Korzo Evropa, stigla do istorijskog središta grada i onda odlučila da „poseti” obližnju bolnicu San Martino. Čim se pojavila (u odeljenju za medicinu rada) dignuta je uzbuna. Zgradu su odmah okružili karabinjeri, a za njima su stigli i šumski čuvari. Okolnosti su bile takve da je moralo da se reaguje bez odlaganja. Međutim, pre nego što je doneta odluka da se preduzmu krajnje mere, životinja je sama krenula put šume. Ove zime gledaoci televizije u Italiji imali su prilike da vide čitavu porodicu divljih svinja koje su, u potrazi za hranom, išle ulicama ovog grada. Niko se nije usuđivao da im priđe jer je poznato da kad su s mladima mogu da budu veoma opasne .


TOČKOVI UMESTO PERAJA
Italijan Vitorio Inočenti, svetski prvak u disciplini koju je sam izmislio, postao je poznat pre više godina kad se provozao biciklom po dnu mora, na dubini od trideset metara, s dodatnim teretom od 55 kg i s gumama ispunjenim vodom umesto vazduhom. U Ginisovu knjigu rekorda, međutim, ušao je posle 13 minuta i 14 sekundi vožnje po dnu kanala Naviljo u Milanu. Ovaj takmičar poznat je i po tome što se svojim biciklom peo na planine u Keniji i što je njime čak uspeo da prati jednog skijaša u slalomu .




Korak nazad
..