novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


ПОВРАТАК ПРИРОДИ
У Великој Британији људи се враћају да живе у пећинама! Понуда и потражња станова ове врсте у сталном је порасту. Не ради се, међутим, о мрачним и влажним склоништима, већ о светлим и удобним обитавалиштима издубљеним у стенама која се савршено уклапају у околину. Ове стамбене четврти углавном ничу на брежуљцима изван градова где данас многи, уморни од саобраћајне гужве, буке и загађености ваздуха, желе по сваку цену да побегну.

ЛЕТЕЋИ СТРЕЛАЦ

Заиста невероватно! Судбину сусрета екипа „Стелибриџ Колтс” и „Холингворт Џуниорс”, у оквиру Школског првенства у Енглеској, одредио је галеб. Кад је нападач „Колтса”, тринаестогодишњи Дени Вортингтон примио лопту на средини терена и с удаљености од 25 метара упутио је према голу, преко игралишта је прелетео галеб кога је лопта погодила у главу, а онда скренула и иза леђа противничког вратара улетела у мрежу. Ошамућена птица пала је на земљу, али се убрзо опоравила и наставила лет. Стадионом се проломио аплауз који није оставио равнодушним ни играче „Холингворта”. Никоме није пало на ум да се противи одлуци судије који је гол признао.


ТУРИСТИ, ПАЖЊА!
Подсећа помало на сцене из Хичкоковог филма „Птице”. Реч је о казуарима из националног парка у Аустралији. Да би дошли до хране, а често и без неког посебног разлога, ове птице висине и до два метра, сличне јужноамеричком ноју, нападају туристе и наносе им озбиљне повреде. У последњих неколико година забележено је око сто педесет оваквих насртаја на недужне, али и неопрезне посетиоце који се најчешће не обазиру на упозорења управе парка .

ПОТРЕС У МУЗЕЈУ
У геопалеонтолошком музеју код Специје, у Ђеновском заливу, у Италији, отворена је сала за опонашање земљотреса. Циљ је да се посетиоцима који то желе пружи могућност да изблиза упознају ову појаву и да им се помогне да савладају страх од кога нико од нас није поштеђен. Ради се, заправо, о једном павиљону с великом покретном платформом где се доста уверљиво дочарава померање тла изазвано потресом .


ДРАМА ПОД ШАТОРОМ
Нил О’Хер, отац седмогодишњег Кристофера, није могао да верује очима... У првом тренутку чинило му се да је у питању ноћна мора, а онда је схватио да нема много времена за размишљање јер се питон дугачак више од три метра већ обавио око тела малишана који је до тог тренутка мирно спавао у једном кампу на острву Моретон, недалеко од обала Квинсленда, у Аутралији. С великом муком успео је да ослободи сина кобног загрљаја змије и да је избаци из шатора. Смртно уплашеног дечака, кога су већ болеле све кости, пренели су хеликоптером хитне помоћи у педијатријску клинику у Бризбејну где је недељу дана био под надзором лекара, да би се на крају све ипак добро завршило .


ДИВЉА СВИЊА НА КОРЗОУ
Наочиглед бројних пролазника дивља свиња мирно је каскала једном од најпрометнијих улица Ђенове, познатом као Корзо Европа, стигла до историјског средишта града и онда одлучила да „посети” оближњу болницу Сан Мартино. Чим се појавила (у одељењу за медицину рада) дигнута је узбуна. Зграду су одмах окружили карабињери, а за њима су стигли и шумски чувари. Околности су биле такве да је морало да се реагује без одлагања. Међутим, пре него што је донета одлука да се предузму крајње мере, животиња је сама кренула пут шуме. Ове зиме гледаоци телевизије у Италији имали су прилике да виде читаву породицу дивљих свиња које су, у потрази за храном, ишле улицама овог града. Нико се није усуђивао да им приђе јер је познато да кад су с младима могу да буду веома опасне .


ТОЧКОВИ УМЕСТО ПЕРАЈА
Италијан Виторио Иноченти, светски првак у дисциплини коју је сам измислио, постао је познат пре више година кад се провозао бициклом по дну мора, на дубини од тридесет метара, с додатним теретом од 55 kg и с гумама испуњеним водом уместо ваздухом. У Гинисову књигу рекорда, међутим, ушао је после 13 минута и 14 секунди вожње по дну канала Навиљо у Милану. Овај такмичар познат је и по томе што се својим бициклом пео на планине у Кенији и што је њиме чак успео да прати једног скијаша у слалому .




Корак назад
..