novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


НАЈВЕЋИ ПИНОКИО

Из Швајцарске је у градић Колоди крај Пистоје у Италији стигао највећи Пинокио на свету. Донет је великим камионом у родно место Карла Колодија, писца Пинокија. Висок је чак шеснаест метара и баш као да га је направио мајстор Ђепето – сав је од дрвета. Највећи дрвени Пинокио испод капе крије проглас да сва деца на свету имају право на школовање, али и културна добра.


ТО ЈЕ ПРАВИ ХИПОХОНДАР!

Глен Гулд (1932–1982), један од највећих пијаниста двадесетог века, био је хипохондар. Толико се плашио заразе – бактерија посебно – да ни по коју цену није хтео да уђе у болницу, нити у било коју другу здравствену установу. Чак и кад је био болестан. Обузет хипохондријом, а у настојању да проникне у све најситније појединости свог тела, Глен Гулд је брижљиво, неколико пута дневно, бележио податке о телесној температури, о времену које је провео у сну, „раду” бубрега и црева... За сваки случај, бележио је – у децибелима – јачину музике коју је свирао док је вежбао, па чак и колико је гласан тон телевизора.


ЖИВОТ ПОЧИЊЕ У ДЕВЕДЕСЕТОЈ

Декица је решио да милионе потроши путујући по свету. Реч је о неопозивој одлуци једног Канађанина – иначе деведесетогодишњака – који је на лоту освојио више од четири милиона долара. После двадесет пет година непрекидног попуњавања тикета, Морису Дишарму из Оуквила (Онтарио) најзад се осмехнула срећа. Иако има четворо деце и осморо унучића, Морис је ипак одлучио да ни долара не остави својим наследницима. Све ће их сам спискати на путу.


ЖИВОТ НИЈЕ КАО ФИЛМ

Потиштен и тужан, тридесетосмогодишњи становник Сиракузе, на Сицилији, одлучио је да оконча живот. Као велики поклоник криминалистичких филмова, намеравао је да „режира” сопствену смрт. Недавно је, касно увече, улетео у полицијску станицу и у дежурне полицајце уперио пиштољ запретивши како ће их све убити. У ствари, надао се да ће они тада да пуцају у њега. Међутим, наслутивши да пред собом немају убицу већ очајника, полицајци су му избили пиштољ из руке и ухапсили га. Сада га очекује суђење за напад на полицијску станицу.


У ДРУГОЈ КЛАСИ

Један од многобројних обожавалаца личности и дела руског писца Лава Толстоја (1828–1910) био је и извесни веома богати племић Чертков. Толстој, који је о богаташима и њиховој разметљивости имао најлошије мишљење (уосталом, поделио је и добар део сопственог имања), приговорио је Черткову што се увек вози првом класом кад путује. Писцу се то нимало није допадало. – Кад путујете возом, требало би да се возите другом класом, са свим осталим људима – предложио је племићу скромни гроф Толстој. Није прошло много, а Чертков је дошао у посету Толстоју. Желео је да се похвали. По пишчевом наговору, заиста је путовао возом и то другом класом. Толстој се обрадовао. – Како вам се чинило у другој класи? Јесте ли имали пријатно друштво? – упитао је писац. – Било је сасвим угодно, али сам путовао сам – одговорио је племић. – Како сам? – изненадио се Толстој. – Вагон је увек пун путника... – Али ја сам изнајмио читав вагон друге класе само за себе! – одговорио је непоправљиво нескромни Четрков.



ВОЛИМ КАФУ

Немачки композитор Јохан Себастијан Бах (1685–1750) написао је, између многобројних музичких дела, и „Кантату о кафи”. Наиме, Јохан Себастијан био је велики љубитељ кафе која је у његово време била редак специјалитет. „Кантата о кафи” говори о строгом оцу који настоји да своју кћерку одучи од лоше навике свакодневног уживања у кафи. Речи кантате су иначе веома шаљиве. У једном тренутку девојка ће запевати: „Драги оче, не буди тако строг. Ако не будем могла да попијем моје три мале шољице кафице дневно, сасушићу се као печена коза”.




Корак назад
..