novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


РАЗВОД ЗБОГ ЗВЕЗДА

Један господин из италијанског града Савона затражио је развод од супруге, а као главни разлог навео је њену опседнутост хороскопима. Наиме, њена навика да пре него што нешто уради прво погледа у хороскоп, постала је узрок распада породице, тврди муж коме је најзад прекипело. На првом рочишту муж је изјавио да је његова супруга годинама била потпуно под утицајем разних хороскопа које објављују дневни листови и недељници. Понекад није ни устајала из кревета, јер је у хороскопу писало да јој тог дана звезде нису наклоњене. То је важило и за децу. Уколико би хороскоп био „лош”, она их није пуштала ни у школу, а камоли да се баве спортом.


НИСИ КАО БОБИ

У једној сцени филма „Банде Њујорка” главна глумица Камерон Дијаз треба свом снагом да ошамари Леонарда ди Каприја који игра њеног изабраника. Уочи снимања поменуте сцене, редитељ Мартин Скорсезе рекао је Ди Каприју: – Знаш, кад Боби де Ниро и ја снимамо овакве сцене, он никада не дозвољава да неко прима ударце уместо њега, а још мање да ти ударци буду лажни. Леонардо је стога одлучио да учини исто што и Роберт де Ниро... После четрдесет поновљених дублова шамарања, Леонардо ди Капио више није могао да устане. Лице му је горело од удараца. Напослетку је упитао редитеља: – Марти, јесмо ли готови? Све ми се врти... – Имамо само да снимимо исту сцену из преосталих шест углова и онда смо готови – одговорио је кроз смех Скорсезе. Снимање сцене шамарања трајало је око десет часова.


НИ КАМИЛЕ НЕ ПОМАЖУ

Једна госпођа из Египта напустила је недавно мужа јер је претукао. Ништа није могло да је убеди да промени мишљење. Чак ни десет камила које јој је муж довео на поклон! Поменути догађај збио се недавно у малом месту четири стотине километара удаљеном од главног града Каира. Према писању тамошње штампе, двадесетпетогодишња госпођа изјавила је како не намерава да се врати мужу који има четрдесет седам година. Иако имају двоје мале деце, од три и пет година, и иако јој је понудио десет камила и накит приде. Јер, батине које је добила изгледа нису биле прве. Опроштај, дакле, не долази у обзир.


ПЛИВА ПАТКА ПО... АТЛАНТИКУ

Крајем 1994. године у готово свим гласилима објављена је вест како се ка обалама Велике Британије креће велика и необична армада од 29.000 пластичних патака. На безброј питања откуд оне у мору, одговор је дао амерички океанограф Кертис Ембесмајер. Он је објаснио да је товар пластичних патака доспео у море још јануара 1992. године кад је један контејнер који их је превозио пао у воде северног Тихог океана. Ношене струјама, оне су доспеле до Арктика где их је зауставио и оковао лед. Вероватно би ту заувек остале да се њима поново нису поиграле водене струје које су их отргле из загрљаја санти и онако залеђене повукле на југ. Тако су се патке после пута дугачког око 19.300 километара нашле надомак обале земље у коју су биле и упућене.


ПОШТАНСКИ ЗАКОНИ И ЗАБРАНЕ

Средином шездесетих година протеклог века у поштанском саобраћају Велике Британије на снази су били одређени прописи и закони. По тим одредбама било је забрањено да се по Острву шаљу писма у црвеним ковертама, док је у страном саобраћају за сваку земљу важила одређена забрана. Тако је било забрањено да се у Авганистан шаљу наочаре, на Канарска острва венци од ружа, на Нову Гвинеју живе пчеле. Насупрот томе, по Великој Британији могле су поштом да се упућују пијавице и сва жива стока уколико је прописно облепљена поштанским маркама одговарајуће вредности.



СПОМЕН-МЕСТО

У спомен на битку код Босворта 1485. године, у којој је у борби с Хенријем VIII погинуо Ричард III, последњи британски владар који је живот изгубио на бојном пољу, Британци већ скоро шест векова одају почаст тако што излазе на место догађаја. Али, судећи по сазнањима историчара, место на коме се окупљају је погрешно. Верује се да се битка одиграла километар даље, код села Дедлингтон. Како је дошло до погрешног обележавања није утврђено, али сваке године то историјско место посети више од 100.000 људи.


Илустровали студенти треће године ФПУ у Београду,
Одсек примењена графика,
на предмету Илустрација
код професора Растка Ћирића

Корак назад