novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Љубав у генима
ЗАЉУБЉИВАNjЕ НА НАУЧНОЈ ОСНОВИ
Све више усамљених срца обраћа се агенцијама које испитују ДНК и тако својим клијентима траже сродне душе

Додо у очима уметника
Илустровао Добросав Боб Живковић
Да већ на почетку закључимо: љубав је оно што нас све (од седам до сто седам година) вероватно највише занима. Да ли је то љубав према деци, родитељима, пријатељима, људима уопште, Богу, или је то такозвана партнерска љубав уосталом није ни важно. Важно је да је искрена и дубока љубав која даје смисао нашем животу.
Међутим, колико год прижељкивали да доживимо љубав, она често измиче. Посебно кад је реч о већ поменутој „партнерској љубави”. Толико је усамљених младића и девојака који из неког разлога не успевају да успоставе љубавну везу. Разноразне агенције за упознавање учиниле су колико су могле, а онда је дошао Интернет. Истини за вољу, светска рачунарска мрежа пружала је изванредне могућности за упознавање: раздаљина није била ни од какве важности, али, нажалост ни истинитост података које су људи давали о себи. Наравно, долазило је до тешких неспоразума.
Стога су научници притекли у помоћ. У Швајцарској је то „научна агенција” „Gene Partner”, а у САД „Scientific Match”. Поменуте агенције се труде да усамљеној особи нађу биолошки потпуно прикладног партнера. Уместо фотографије или података чиме се дотична особа бави, потребно је урадити ДНК тест! Кад је то обављено, резултати се упоређују са осталима из базе података у агенцији. Стручњаци затим траже две сродне душе. Услуга стаје мање од хиљаду долара. Ма, није ни скупо, ако ће заиста некоме наћи животну љубав! Иако се многа усамљена срца обраћају агенцијама које испитују ДНК и тако својим клијентима траже сродне душе, испоставило се да ни то није довољан ни поуздан начин да човек дође до љубави. Наиме, тестови срећних парова не одговарају савршеним ДНК љубавницима.
Линда Гедес, новинарка научног магазина „Njу сajентист”, подвргла се љубавном ДНК тесту заједно са својим вереником и колегама из редакције. Тачније, двоструком тесту. Један је обавила агенција „Scientific Match” („Научна сродна душа”), а други „Gene Partner” („Генетски партнер”). Испоставило се да су резултати оба теста показали оно што су и очекивали. Госпођица Гедес и њен вереник љубавно су сродни наводно деведесет одсто. Међутим, била је изненађена кад је сазнала да њен сто одсто одговарајући партнер ради с њом у редакцији! Наиме, то је колега кога виђа сваког дана, али је уопште не привлачи!
Значи ли то да Линда треба да откаже венчање и изађе у биоскоп са својим колегом с посла? Чињеница да сте с неком особом у савршеном генетском складу не значи да ћете се у ту особу и заљубити. Склад ДНК тестова само повећава могућност да с том особом живите бар – ведро. Закључак је да заљубљивање и даље остаје нека врста тајне. Сваки сусрет је посебан као да није било ни Адама ни Еве, као ни свих потоњих љубавника, срећних и несрећних .


М. О.

Корак назад