novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


ПТИЦА КАО ЧОВЕК
Од када је пре неколико година једноставно улетео у стан Весне Марковић из Београда, беличасти папагај – нимфа, почео је да живи другачијим животом од осталих птица. Верујући да на неки необјашњив начин разуме говор птица, госпођа Весна се према свом папагају, коме је од милоште наденула име Пилица, од првог дана понашала као према људском бићу. Весна се, једноставно речено, не обазире на већину ветеринарских препорука и упозорења, верујући да чини баш оно што би Пилица желела. А шта је то? На пример, овај папагај се купа сваке суботе. Има своју каду у којој се у благо загрејаној води брчка извесно време. Затим следи фенирање, како се не би прехладио. Папагај мирно стоји док га Весна фенира правећи му фризуру. Разуме се, сваки пут другачију. Послушно пружи ногу кад треба да му се исеку нокти. Док газдарица пије прву јутарњу кафу, Пилица стоји на столу и једе проју, или руску питу, што јој је омиљени оброк. Руча семе и воће, као остале птице. Вечера се, међутим, разликује – обожава сецкани качкаваљ. Посебно уз добар телевизијски програм или филм.


ПРЕЉУБА НА МРЕЖИ

Интернет је, поред осталог, променио поимање љубави. Један лекар из италијанског места Павија поднео је тужбу за развод брака јер је открио да супруга има љубавника. Додуше, она свог удварача никада није срела будући да су се упознали на Интернету и ту се и родила љубав. Чим је сазнао да је његова жена заљубљена у другог мушкарца, додуше, негде на другом крају света, доктор је побеснео. Штампао је писма своје супруге упућена том непознатом човеку сматрајући да је то сасвим довољан разлог за развод.


ДЕБЕЛА БАРБИКА

Амерички Покрет за активан живот ових дана се укључио у беспоштедну борбу против дечје гојазности. Имајући у виду колико су играчке важне најмлађима, они су осмислили кратке филмове који личе на рекламне спотове – на њима су приказани Барбика и Супермен као дебељуце. У филму, дебела Барбика излежава се на кревету окружена омотима чоколадица и лименкама газираних напитака. Једва дише. Затим се појављује буцмасти Супермен. Он наравно више није у стању да лети. Везан је за фотељу одакле, као хипнотисан, гледа телевизију. Али не празних руку. Супермен држи највеће паковање сладоледа које халапљиво прождире. Ово је само почетак, заправо најава рата против дечје гојазности која је постала светска невоља, поручују из Покрета за активан живот.


СЕСТРЕ ЗА ПРИМЕР

Двадесет трећег фебруара ове године, бака Сантина Ђенари, становница малог италијанског места Комунанца, напунила је сто десет година. Приређена јој је свечаност и торта на којој је било тачно сто десет свећица. Госпођа Ђенари је свакако једна од најстаријих Европљанки. Рођена је 1899. године, дакле, у 19. веку. Сантина је доброг здравља и уопште није заборавна. И њена млађа сестра је одличног здравља – напунила је сто две године.



ИМЕНА ЛУДА

Да ли детету кад се роди треба дати неко савремено или старинско име? Чини се да је у Русији у последње време модерно деци давати необична имена. Према писању руске штампе, у државним регистрима појавили су се нови грађани са до сада нечувеним именима. Поједине девојчице добиле име Приватизација, док има и оних које се зову Воља. Родољубљу наклоњени Руси својој деци дају име Русија, док су се љубитељи морских сисара одлучили за име Делфин. Неки дечаци носе имена Ветар и Север, као и Херој, а родитељи једног дечака, рођеног 2002. године, још воде спор са општинским властима будући да им нису дозволили да се дечак зове Бош 2002.



НЕОПРАВДАНО ПРИСУТНИ

Два дечака из средње школе „Вунсокет” у Енглеској понела су се изузетно одговорно кад су одлучили да по сваку цену морају да на време стигну у школу. Намере су им биле чисте и вредне поштовања. Но, мислити поштено и чинити, две су различите ствари које су највише засметале полицији. Тог јутра око седам сати у њиховим просторијама зазвонио је телефон, а љутити чикица с друге стране жице био је веома узнемирен док је пријављивао крађу својих кола. Али, после обимне потраге његова кола нису нашли полицајци већ Џон Рејмонд, чувар реда у „Вунсокету”, и то паркирана на означеном месту у школском дворишту. Пошто је испитао неколико ученика, Џон је утврдио ко су починиоци код којих је био и кључ аутомобила. Била су то двојица дечака која су очајнички журила у школу, не желећи да добију укор од разредног старешине.


Илустровао Драган Максимовић
Корак назад