novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Племићке куће које су владале Европом – династија Капе

Главе француске куће
Династија француских краљева позната под именом Капе једна је од најстаријих европских владарских породица која је Француском владала непрекидно од 987. године
Симболички приказ догађаја у француском друштву у време владавине династије Капе

Из династије Капе (Capet), укључујући млађе гране, потекло је тридесет осам владара Француске, три латинска цара, двадесет осам владара Португала, два цара Бразила, једанаест краљева Напуља, осам владара Сицилије, дванаест краљева Наваре, три краља Пољске, десет краљева Шпаније, четири владара Мађарске и многобројне војводе и грофови. И данас на престолима две европске монархије седе потомци млађе гране ове породице (Бурбон): у Шпанији (краљ Хуан Карлос I) и у Луксембургу (велики војвода Анри).

Капа за предводника

Француску кућу Капе основао је Иг (Hugo), гроф Париза и војвода Франака, који је с падом значаја и утицаја мушких потомака цара Карла Великог и коначног распада Франачког царства изабран за краља Западне Франачке 987. године. Постоје различите теорије о пореклу имена Капе. Према једној верзији, назив потиче од капе или шешира који је носио оснивач династије. Према другом тумачењу, латинска реч caput значила је не само главу, него и вођу, предводника. Иг Капе био је потомак господара области Париза, назване Ил д Франс (Ile de France), који су се генерацијама супротстављали најездама Викинга са севера, из Нормандије. Неки од Игових предака (његов деда и дедин зет) такође су задобили краљевску круну, али без права да је наслеђем пренесу на потомство. Стога је Иг Капе одмах након крунисања приредио и крунисање свог сина и наследника, што су примењивали и наредни француски владари. Тајна успеха династије Капе да постепено учврсти власт лежи и у једној доста реткој генеалошкој околности коју неки историчари називају чудом Капеа – да је након Ига Капеа чак током дванаест генерација узастопно, односно у току више од три века, сваки француски краљ иза себе увек остављао директно мушко потомство, односно неспорног наследника. Према томе, вековима није било повода за сукобе око наслеђа круне међу члановима династије, која је тако постајала неприкосновена.
Иако утицајан и угледан, француски краљ на прелазу из првог у други миленијум наше ере још није могао да се мери по моћи и величини поседа с неким својим великашима, попут војвода од Аквитаније, Нормандије, Фландрије, Бретање, грофа од Тулуза... У то доба размрвљених области и оскудне привреде рачуна се да је на подручју данашње Француске било у оптицају чак 150 врста новца, а да је коришћено десетак различитих језика које ће тек много касније објединити језик који се користио у Паризу и околини (langue d'oil), односно данашњи француски. Владарима из куће Капе припала је историјска улога да постепено изграде праву државу, администрацију и допринесу рађању модерне Француске.
У првим генерацијама династије Капе јачање краљевске власти било је једва приметно. Први наследници Ига Капеа, попут Робера Побожног или Анрија I, мало су се разликовали по моћи и утицају од месних феудалаца. Али, то није значило да нису имали велике амбиције кад се радило о склапању бракова. Тако је Анри I након два неуспешна брака одлучио да супругу тражи буквално на другом крају Европе – у Русији. Године 1051. оженио се Аном, кћерком знаменитог кијевског великог кнеза Јарослава I Мудрог. Повод за такву брачну везу наводно је произашао из жеље краља Анрија да избегне „мешање крви”, односно женидбу ближим рођакама, што је црква забрањивала. Ана Кијевска била је за то време образована жена, знала је да пише и, што је занимљиво, потписивала се и у Француској ћириличним писмом као Ана реина (краљица Ана). Била је и прва краљица регент док је њен син Филип И био малолетан. Сматра се да је грчко име Филип, до тада неуобичајено у Западној Европи, наследник престола добио под утицајем краљице Ане која је сматрана потомком византијских царева.

Зидар Богородичне цркве

Филипов унук Луј VII Млади (владао од 1137. до 1180), пети по реду краљ из династије Капе, неопрезно је довео у питање положај династије кад је одлучио да се разведе од своје пребогате супруге Елеоноре од Аквитаније. Разводи у краљевској кући били су врло чести, без обзира на то што је то црква у начелу забрањивала. Међутим, Елеонора, прозвана најпожељнијом миражџиком Европе, након развода од Луја, удала се за десет година млађег Хенрија II од Плантагенета, краља Енглеске и војводу Нормандије. Уз жену, спретни Плантагенет добио је и њен мираз – области Гијену, Гаскоњу, Ла Марш, Лимузен и Поату, односно готово пола Француске. Овим се потпуно пореметио однос снага између две владарске династије (Капе и Плантагенет) што је проузроковало бројне ратове у наредним генерацијама.
Грешку свог оца исправио је добрим делом његов наследник и први заиста значајан владар из династије Капе. Био је то Филип II Август (владао од 1180. до 1223), који је цео живот посветио сузбијању моћи енглеских краљева из куће Плантагенета и других феудалаца и постепеном припајању њихових подручја француском краљевском поседу. У овоме му је у великој мери помогла слабост његових супарника, посебно енглеског краља Јована (Џона) без Земље који није био дорастао спретном и бескрупулозном противнику. У бици код Бувина, једној од најзначајнијих битака у целокупној француској историји (1214. године), Филип Август поразио је до ногу феудалну коњицу својих удружених противника енглеског краља, немачког цара и фламанских великаша. Однос снага брзо се променио. Француски престолонаследник (будући Луј VIII) чак се с војском искрцао у Енглеску, ушао у Лондон и мало му је требало да преотме енглески престо од Јована без Земље, али је на крају овај поход ипак пропао. Пред крај владавине Филипа Августа (1223), француски краљевски посед био је драстично повећан, док је у поседу Плантагенета остала само Гаскоња (на југозападу Француске). Ипак, сукоб две династије, па тиме и две државе, настављен је и у следеће две генерације.
Филип II Август успоставио је и темеље модерне државне администрације окружујући се образованим правницима, подстицао развој градова и основао прве школе. У његово доба Париз се удвостручио – имао је 50.000 становника. Још је био прави средњовековни град са уским, вијугавим уличицама у којима су се мешали блато и разни отпад који су неописиво смрдели, поготово у летње доба. Због тога је краљ 1185. године наредио да се поплочају главне улице око његовог дворца. Уредбом од 1222. године одређено је да нове улице не смеју бити уже од шест метара како би могла да се мимоиђу двоја воловска кола. У то доба изграђен је и највећи део чувене париске Богородичине Notre Dame), док су неки грчки ученици основали прву школу названу Грчка школа – претходницу универзитета.
У доба Филипа Августа збио се и догађај који је имао далекосежне последице по Француску. Радило се о такозваном крсташком рату против јереси албигенеза (сличних богумилима) која је захватила грофовију Тулуз на југу. У крвавим ратовима, витези са севера Француске на најсуровији начин освојили су и искоренили јеретике, остављајући за собом пустош након које се југ Француске – Лангдок дуго није опоравио.

Савршени владар

За разлику од других владарских породица, династија Капе дала је само једног хришћанског свеца – једног али вредног. Био је то Луј IX, унук Филипа Августа који је још за живота постао узор владара свог доба. Одмерен, разуман, поштен и правичан, био је то владар који води рачуна о својим поданицима, посебно оним бедним и угњетеним. Био је дипломата кад је то требало, али и храбар ратник и одлучан витез. Истовремено, био је и одан супруг, брижан отац породице. Можда су Лујеви савременици, познавајући и другачије примере, претерали у хвалама у приказивању добрих особина свог владара, али нема сумње да се радило о изузетној личности. На унутрашњем плану Луј IX је учврстио достигнућа свог деде Филипа Августа, сузбио немирне феудалце и најзад склопио трајни мир са енглеским краљем (након што га је прво поразио). Његова уравнотеженост, мудрост и познавање права и феудалних обичаја толико су се прочули да је постао и судија у многим споровима домаћих великаша или страних владара. У складу с духом 13. века, Луј је показивао и изузетну побожност – устајао је још пре зоре како би присуствовао светој служби, молио се током целог дана, носио скромну одећу испод које је, попут монаха, облачио одећу од кострети и оштро прогонио све који су на било који начин хулили на Бога, цркву и веру. Његов хроничар је забележио да је Луј у цркви и приликом ходочашћа често ходао бос, али је то прикривао обућом без ђонова како не би изазивао коментаре и узнемирење у својој пратњи. У то доба, након пада Византије у руке западних крсташа и пљачке Цариграда (1204), трговина реликвијама са истока била је веома раширена. Лују је успело да из Цариграда набави неке од највреднијих хришћанских светиња, попут бодљикаве круне коју је носио Христос на Голготи, делова часног крста, светог копља (којим је Христос прободен) и светог сунђера (којим је брисано Христово тело). За чување ових вредности, краљ је наредио да се изгради нарочита капела – једно од ремек-дела готиke - Sainte Chapelle, која је сачувана до данас. У доба Луја IX, Робер Сорбон основао је на левој обали Сене факултет по коме ће касније цео Париски универзитет носити назив Сорбона.

Подизање катедрале у Ремсу у доба Луја IX Светог


Проклетство темплара

Изградњу модерне државе коју су започели Филип Август и Свети Луј, наставио је Лујев унук, знаменити Филип IV Лепи, у чије време је моћ краљева достигла врхунац, али је након њега династија запала у кризу. Ипак, два су догађаја из његовог времена остала посебно упамћена и на неки начин обележила будућност. Један је био скандал с краљевим снахама. Три принцезе, жене његових синова, оптужене су за прељубу и затворене у париску кулу Несле. Њихови наводни љубавници погубљени су на најсуровији начин – черечењем. Други догађај био је Филипов сурови обрачун с моћним темпларским редом. Након повлачења из Палестине, темплари (или витезови храмовници) били су врло богат ред који се, између осталог, бавио банкарством и посуђивањем новца. Француски краљ, увек у потрази за новим извором прихода, веома се задужио. Сматра се да је то био главни разлог да Филип, користећи свој утицај код папе, оптужи темпларе за заверу и јерес, њихове вође баци у тамницу и касније погуби, док је сву темпларску имовину присвојио. Папа је и званично укинуо темпларски ред 1312. године док су сви њихови поседи изван Француске пренети на други витешки ред – јовановце (данас малтешки ред). Темплари су опстали једино у Португалу променивши само назив у Христов ред. Ипак, Филип ИВ није могао да спречи настанак легенде о темпларима и о њиховим бројним знањима и тајнама, међу којима је најдуже опстала легенда о Светом гралу, која је недавно била предмет и једног бестселер романа и филма („Да Винчијев код”).
Пре него што ће бити жив спаљен као јеретик, велики мештар (поглавар темпларског реда) Де Молне проклео је краља и његово потомство. Скандали у краљевској кући и трагедије које су уследиле као да су посведочиле снагу тог проклетства. Исте године кад је спаљен велики мештар, умро је несрећним случајем и краљ Филип IV (1314). Иако је иза себе оставио три одрасла сина, који су један за другим владали Француском, сва тројица владала су кратко и умрли млади. Иако су се женили више пута, ниједан није оставио мушког наследника. Тако се, после смрти трећег сина (Шарл IV) 1328. године, први пут након крунисања Ига Капеа у 10. веку поставило се питање наслеђа француске круне. За краља је изабран синовац Филипа IV – Филип гроф од Валоа (краљ Филип VI). Тиме је отпочела владавина династије Валоа – млађе гране породице Капе. Овај избор оспорио је енглески краљ Едвард III Плантагенет који је по мајци био унук Филипа IV. Уследио је сукоб Француске и Енглеске који ће трајати цео наредни век – Стогодишњи рат.

НајкраЋа и најджуа владавина

У француској историји забележене су и необичности, попут владара који су веома кратко или веома дуго владали. Најкраће је „владала” једна беба, краљ Жан I. Наиме, кад је преминуо краљ Луј X Капе (1316), његова супруга Констанца од Угарске била је трудна. Пошто краљ није имао мушке деце, у очекивању краљичиног порођаја, створено је регентско веће. Краљица је родила мушко дете које је крштено као Жан I. Међутим, посмрче је умрло након само пет дана (15–20. 11. 1316). Престо је наследио брат Луја X по имену Филип V.
Најдужу владавину у Француској и Европи имао је краљ Луј XIV од Бурбона који је владао чак 72 године (1643–1715). Након њега, најдуже је на француском престолу био његов праунук и наследник Луj XV – 58 година.

   
Душко Лопандић


Корак назад