novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


ПРОЛЕТЕ ЛЕТО 2000.
Париски илустратор Робида написао је 1883. године, дочаравајући далеку 2000. годину, да ће на почетку другог миленијума на Земљи бити толико људи да неће моћи да се мимоилазе, већ ће крилима морати да се вину у небеса. Година 2000. мину, а ми остадосмо на тлу. Мада често, кад се нађемо у саобраћајној гужви, пожелимо да полетимо .


ДАРОВИТОСТ?!
Пре извесног времена у Холивуду је спроведено једно занимљиво испитивање сталних посетилаца биоскопских представа. Да би сазнали шта је то што људе доводи пред велики екран, научници су им поставили питање: „У чему је тајна привлачности холивудских глумаца?” Половина испитаника одговорила их привлаче очи глумаца, 20 одсто је навело да су то усне, 18 одсто стас, 10 одсто коса глумаца. Само два одсто посетилаца биоскопа навело је да је даровита глума та која их привлачи пред велики екран .

ЦРВЕНИ ЛОВ НА БУВЕ

Рене Булт, четрдесетпетогодишњи професор на универзитету Гронинген у Холандији, провео је пет година у научном истраживању бува да би установио како им је најлакше и најједноставније доћи главе. Према открићу професора Булта, ови мали инсекти непријатног уједа, своју неухватљивост, односно брзину, дугују виду. Наиме, бува око 75 одсто способности мозга користи за вид па може на време да открије напад. Али, професор Булт је открио да бувино изузетно чуло вида у поподневним сатима губи оштрину због пораста температуре. Такође је утврдио да буве одлично уочавају љубичасту и зелену боју, а да црвену готово не замећују. Његов је предлог да се у лов на буве кућног љубимца иде у поподневним сатима и с црвеним рукавицама на рукама .



ОКТАВИЈИНА ОДЛУКА ИЛИ...

Случај који се догодио 16. априла 1994. године у Акваријуму у Кабриљу, у америчкој држави Калифорнији, и даље се води као нерешен. Наиме, на дну акваријума нађено је беживотно тело Октавије, октопода тешког 26 килограма. Шта се догодило, тешко је са сигурношћу рећи. Мишљења су подељена. Једни тврде да је Октавија одузела себи живот из очаја. Да јој се земаљски, односно водени, дани не миле, било је више него уочљиво. Боја њеног тела била је бледа и мутна уместо јарка, наранџаста. Животиња се споро и безвољно кретала. Како нико из управе на њу није обраћао пажњу, Октавија је извукла чеп на дну базена и, испустивши воду из њега, угинула .



СПАС У БЕЛОМ
Физичари и инжењери из различитих међународних предузећа која се баве повећањем температуре на нашој планети понудили су на конференцији одржаној ове године у Сакраменту (Калифорнија) занимљиво решење – да се у стотинак највећих градова на свету сви кровови премажу белом бојом и да се за путеве уместо асфалта употреби материјал који одбија светлост. Како у највећем броју градова кровови чине 25 одсто укупне површине, а путеви око 35 одсто, влада мишљење да би се на овај начин решило питање 44 милијарде тона штетних гасова (највише угљен-диоксида) или четвртина онога што у атмосферу годишње испуштају све земље света. Држава Калифорнија већ је донела одлуку да се од следеће године у изградњи станова и трговачког простора користе искључиво материјали који одбијају светлост .
 

НАЈЛЕПШИ ПОЛИЦИЈСКИ ОСМЕХ
Да полицајце, иако су чувари реда и закона, нигде не воле, одавно се зна, а истраживање које је спроведено средином деведесетих година протеклог века открило је због чега је тако. Обелодањено је да је то због тога што се полицајци никад не осмехују, већ су увек намрштени, скупљених веђа и изгледају веома љутити. У настојању да учине нешто у зближавању народа и полиције, званичници филипинске полиције дошли су на занимљиву замисао. Уприличили су такмичење за најлепши полицијски осмех. Право учешћа имали су полицајци из свих станица. Слике осмехнутих чувара закона, објављене у новинама, житељи Филипина требало је да вреднују оценама од 1 до 5 и купоне пошаљу у редакцију. Полицајцу победнику следовала је награда у износу од једне плате, колико би добио и оцењивач чији би купон био извучен. Нажалост, није проглашен победник нити је додељена иједна награда. Пријављено је само десет полицајаца спремних да се за двоструку плату осмехну пред камерама, али међу читаоцима новина није било ниједног који би испунио купон и заокружио име неког полицајца .


Илустровао Драган Максимовић
Корак назад