novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

„Забавников” историјски забавник

ПРУСКИ ЈУНАК
Хитлер га је називао моћним германским прваком док су га комунисти проклињали као злобног милитаристу. Али, ко је заправо био Фридрих Велики?
Фридрих Велики код свог госта, француског филозофа Волтера овековечен на овој гравури како га посећује у дворцу Потсдаму.

Године 1757, 19. маја, један брод донео је британском двору вест о победи Фридриха Великог над аустријском војском код Прага. Двор се обрадовао. Нација је била преплављена задовољством, и то с великим разлогом –њихов протестантски првак напокон је победио католичку краљицу Марију Терезију.

Одушевљењу није било краја. Петог новембра исте године, Фридрихово име опет се винуло у небеса. Овог пута сцена његове победе био је Розбах у Саксонији где је надмашио готово двоструко бројније француске и немачке снаге. Тиме је окончао највећу и најзначајнију битку у седмогодишњем рату који су Британија и његова Пруска водиле против моћне Аустрије, Саксоније, Шведске, Русије и Француске.

Британија, која је из овог рата изашла као водећа светска колонијална сила, била је дубоко захвална на понижењу које је Фридрих нанео својим непријатељима. Ова слика Фридриха као пруског суперјунака једна је од ретких која допире до нас, али није одувек било тако. Док су га Британци сматрали за непобедивог браниоца судбине, Адолф Хитлер приписивао му је атрибуте крајњег националисте, урезане у дух самопожртвовања.

Да, Фридрих је био једна од средишњих личности у Хитлеровој визији Немачке – изнад његовог радног стола стално је висио портрет великог пруског краља који је насликао Адолф Мензел. Да је тај портрет био једна од фирерових најдрагоценијих ствари сведочи и чињеница да је, пошто је одлучио да изврши самоубиство, дао наређење свом пилоту Хансу Бауеру да портрет кришом пренесе на неко сигурно место у Баварској. Међутим, Бауеров покушај показао се неуспешним, тако да ни данас није позната судбина тог уметничког дела.

Гебелс, вођа Хитлерове пропагандне машине, био је још једна личност нацистичке Немачке која се дивила Фридриху. Покушавао је да подигне дух свог господара тако што му је током дугих последњих вечери у бункеру, при крају Другог светског рата, читао одломке из дела „Живот краља” Томаса Карлајла.

Али, оно што је најзначајније у свему овоме јесте да ни Карлајл ни Мензел нису били Фридрихови савременици. Они су начинили одређену слику пруског краља, уврежену мисао која је пре свега била сликана бојама времена и прилика у којима су они живели. И нису били једини. Хитлер је такође искривио ту слику.

Међутим, то није спречило послератне историчаре да говоре како је Фридрих допринео стварању Трећег рајха, те да очито носи одговорност за неке злочине.

Чињеница је да су одређене Фридрихове особине погодиле жицу водећих послератних интелектуалаца. Но, пруски краљ био је све само не протестантски јунак, био је атеиста који је из дна душе презирао сваки облик вере. У исто време обожавао је и прецењивао Французе, те га је дубоко узнемирило то што их је тако лако победио код Розбаха.

Заправо, он је служио својој земљи, Пруској, као њен први слуга, чинећи је богатијом, слуга који је чак поштовао њене принчеве све док се они нису мешали у његова посла. Што је горе за Хитлеров идеал Немачке и њеног законитог положаја у свету, он није показивао жељу да уједини германске државе, да и не говоримо о немачком културном наслеђу које није поштовао. Сматрао је да никада не може да се начини светска култура с таквим језиком.

Још једна ствар је веома битна. Хитлер, који је полно изопачене посебно лако слао у логоре смрти, сигурно није желео да чује да је Фридрих Велики готово сигурно био хомосексуалац.

Као што смо већ рекли, овакве изопачене слике нису изумрле с нацизмом. Под комунистичким послератним режимом изронила је сасвим нова слика, али бојена сличним поступцима. Овог пута била је то прилика једног злокобног милитаристе чију су земљу окупирали добри Совјети. Додуше, комунисти су се свим силама трудили да угуше сваки покушај сећања на великог војсковођу, у чему су делимично и успели. У мрачним временима Немачке Демократске Републике, која је била све осим оличења демократије, догодио се ипак мали обрт, те је сећање на Фридриха успело да опстане, признајући да је Пруска имала и добре и лоше стране.

Кад је 1989. године срушен Берлински зид, људи с обе стране гвоздене завесе опет су били слободни да посматрају пруског владара у пуном сјају, у пуној величини, било им је драго да у њиховим очима опет може да постоји слика једног изузетног човека, његове неприкосновене владавине коју је праведно спроводио. У неким селима у бившој совјетској зони чак почеле су да се износе из подрума његове прашњаве слике и да се показују на отвореном.

И тако, историја данас памти да је, кад је Фридрих умро, његова вољена Пруска била на врхунцу као једна од најнапреднијих држава Европе. Била је у поступку успостављања праведне владавине закона. Мучење је било одбачено, а просвећена филозофија бацила је око на многе ствари свакодневног живота и људског стремљења.
Али, данас можемо да створимо јаснију слику. На њој није само војсковођа већ и песник и музичар, неприкосновени краљ филозоф. А његов искривљени портрет који Ханс Бауер тајно износи из бункера док совјетске каћуше пале небо изнад Берлина, подсећа на слику Доријана Греја и заиста га је тешко замислити. Као да никад није ни постојао.



Ко је био Фридрих ВЕЛИКИ?

Фридрих Велики (1712–1786) био је трећи краљ Пруске, земље која се простирала од Балтика до доње Рајне и 1701. године постала краљевство. На престолу је 1740. године наследио свог оца Фридриха Вилхелма Првог.
Шта га је то чинило великим?
Народ је Фридриха Другог од Пруске назвао Велики 1745. године кад се вратио из Другог шлеског рата. Наиме, он је успео да поврати подручје Шлезије од Хабзбуршке монархије после неколико одличних битака, укључујући и невероватну победу код Хоенфридберга.
Које су биле његове војничке заслуге?
Фридрих је као глава своје војске водио петнаест битака. Победио је у дванаест, од којих су неке међу најславнијим у историји и сведоче о његовој изузетној ратничкој вештини и стратегији.
Које је његово наслеђе?
Кад је 1786. године умро, његова вољена држава Пруска била је свима узор, те је имао поштоваоце широм западног света. Три године касније избила је Француска револуција и Европа више никад није била иста. То је послужило многима да покушају да искриве слику о Фридриху Великом. Но, неки никада нису заборавили шта је био и шта је значио. Наполеон је једном приликом, стојећи над његовим гробом, рекао својим генералима: „Господо, да је којим случајем жив, ми данас не бисмо били овде”.


Дарко Стојановић