novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


ХАПШЕЊЕ УЗ ПОМОЋ ФЕЈСБУКА
Полиција Новог Зеланда извела је хапшење уз помоћ Фејсбука. Наиме, објавили су на Фејсбуку фотографију лопова и замолили кориснике да им се јаве уколико га препознају. Двадесетједногодишњи лопов снимљен је, иначе, уз помоћ сигурносне камере док је обијао касу у једном пабу. Ухапшен је у рекордно кратком року, захваљујући одзиву корисника Фејсбука који су га препознали. Полиција је после успешно обављене акције захвалила сарадницима користећи сопствену страницу на Фејсбуку.


ПЛАНИНЕ С ОНОГ СВЕТА?
Сличне су Алпима, дугачке су око 1200 километара, с врховима који достижу 3000 метара. Налазе се на месту где геолошки не припадају – испод наслага антарктичког леда – а открила их је још 1957. године једна совјетска експедиција и дала им име геофизичара Григорија Гамбурцева. По речима Робина Бела, стручњака из Земаљске опсерваторије „Ламон-Доерти”, ово откриће толико је невероватно колико и откриће астронаута у некој од египатских пирамида! Необично је јер не постоји никакав научно признати механизам којим би се могло објаснити њихово порекло. До последњег судара геолошких плоча у области Јужног пола дошло је пре петсто милиона година. Да су настале на овај начин, планине би се досад распале под теретом леда, а оне су још ту. Нема ни трагова вулканске активности испод леденог покривача, што потврђује да нису ни вулканског порекла. У чему је онда њихова тајна? Решење загонетке поверено је аероекспедицији Међународног удружења научника. Захваљујући сателитима „Лендстат” који „виде” и оно што се налази испод леда, на дубини до 600 метара, утврђена је и исцртана њихова структура, али то није све. Доле се, кажу, налазе не само планине већ и реке и језера која већ тридесет милиона година немају везе са светом! Ово откриће највише је обрадовало неке уфологе који одавно тврде да летећи тањири не стижу из свемира, већ из дубине Земље и враћају се у „базу” кроз пролазе у леденом покривачу на Јужном полу!?

ЛАЖНА СМРТ

У Флориди (САД) недавно је ухапшен менаџер из Индијане који је лажно представио своју смрт. Наиме, он је намерно оборио своју једрилицу којом је пилотирао. Једрилица је пала и запалила се. Разуме се, пилот је претходно искочио уз помоћ падобрана. Као што се може наслутити, правећи се да је мртав, Маркус Шренекер намеравао је да избегне неке тешке животне недаће. Кад га је ухапсио шериф на северу Флориде, Маркус је, схвативши да му је план пропао, заиста покушао да се убије. Али, будући да је био под сталним надзором, није успео да пререже вене на рукама.



НОКАУТИРАЈ АЈКУЛУ

Недавно су се у току само два дана догодила три напада ајкуле крај обала Аустралије. Срећом, сва три напада окончана су без људских жртава захваљујући углавном одважности нападнутих. Јер, све три жртве имале су толико храбрости да се одбране – песницама! Најпре је једног рониоца напала ајкула у тренутку кад је нешто снимао јужно од Сиднеја. Ударајући је свом снагом опремом коју је имао у рукама, успео је некако да се спасе. Затим је тринаестогодишњег дечака који је пловио на дасци напала озлоглашена бела ајкула. Дечаков рођак, иначе његов вршњак, није оклевао и песницама је напао ајкулу скочивши јој на леђа. Вероватно збуњена, ајкула је побегла. Слична судбина снашла је и нешто старијег сурфера, такође недалеко од Сиднеја. Нико од поменутих није прошао без повреда, али су остали живи.



ЗАГАЂИВАЧИ
Обичај да се пепео рођака просипа по местима која су они посебно волели почиње да брине владу Велике Британије. Треба имати у виду да је у тој земљи чак седамдесет одсто умрлих кремирано. Закон дозвољава да се пепео преминулих просипа по разним водама, као и свим другим местима која су покојницима била нарочито драга. Међутим, однедавно се поставља питање загађивања природе тим пепелом. Владина агенција за заштиту природе позвала је грађане да не просипају пепео својих ближњих у воду, у близини насељених места, купалишта, а посебно да за ту прилику избегавају ветровите дане.
 

ТРАЖИМ МУЖА СТОГОДИШЊАКА
Једна Кинескиња која има 107 година одлучила је ових дана да се најзад – уда. Њене намере сасвим су озбиљне, али тражи мужа нешто млађег од себе: наиме, хтела би да се уда за неког стогодишњака. Рачуна да би нешто млађи муж могао боље да се о брине о њој од неког старијег! Оглас госпођице Ванг Гујинг објављен је недавно на страницама дневних новина. Бака Ванг Гујинг верује да је својим праунуцима досадила откако је пре пет година сломила ногу. Од тада заправо није у стању да помаже у кући. Иначе, ова времешна госпођа се као млада плашила брака. Живела је у крају где су мужеви били груби према женама. Али, то је било давно. Прошло је више десетина година, па су се и мушкарци у међувремену променили, тако да се бака охрабрила и решила да макар путем огласа стане на луди камен.
 


Илустровао Драган Максимовић
Корак назад