novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


ЈОШ МАЛО, ПА НЕСТАЛО!
После успеха националне свемирске експедиције „ШЕНЦУ ВИ” у Кини је отворена пословница америчког друштва „Месечева амбасада” које још од 1980. године продаје (по цени од 37 долара за један ар) плацеве на Месецу уз потврду о власништву и праву на све што би се на дотичном земљишту могло наћи. Директор пословнице Кинез Ли Џие каже да будући купци не престају да му телефонирају... Очигледно је да сви они, заједно с три и по милиона Американаца, политичара и звезда Холивуда, слепо верују лукавом предузимачу Денису Хоупу који је вешто искористио уговор ОНУ из 1967. године. У овом уговору стоји да ниједна влада не може да полаже право на ванземаљски површински простор, али се нигде не помињу приватници и предузећа! Тако је он успео да „законским путем” запоседне осам планета и педесет један природни сателит.


ТАМНИЦА С ПЕТ ЗВЕЗДИЦА
Калифорнија је једина држава у западном свету која по броју затвореника конкурише Кини, али је одскора постала позната и по томе што је променила прописе о издржавању казне: ко плати ћелију 75 до 125 долара за ноћ има право на изузетан третман – засебан улаз и „сепаре” у диско-клубу затвора. На располагању су једнокреветне и двокреветне ћелије о којима се брину хигијеничари. Врата су без уобичајених прозорчића и решетака, што обезбеђује приватност за којом сви затвореници жуде. Ту су и заједничке просторије с лежајевима за одмор, а постоји и могућност употребе фиксних и мобилних телефона. Топли оброци могу да се наруче у било ком ресторану или да им донесу од куће. Ове услове углавном користе особе између 30 и 40 година осуђене на неколико недеља или на неколико месеци затвора, а има и оних који су „приморани” да се претплате на годину дана. Плаћа се унапред (у тренутку доношења пресуде) готовим новцем, чеком или кредитном картицом. Критичари оваквог затворског режима оправдано тврде да казна мора да буде сразмерна учињеном прекршају. Ради се, кажу, о својеврсној бестидности и затвору за имућне. Свима је заправо познато да су они који завршавају иза решетака углавном лошег материјалног стања и да често имају тешкоћа с алкохолом и дрогом – да једноставно немају довољно новца да би себи обезбедили боље услове у затвору.

МИШ У ГЛАВИ

Јапански „Хитачи” произвео је „кацигу” високе технологије, замишљену као развијенији облик узајамног деловања између човека и машине као корак ка свету у коме ће човек моћи да управља рачунаром уз помоћ својих мисли. Реч је, заправо, о уређају који је у стању да прати крвоток мозга и да, с тим у вези, реагује. У присуству бројних новинара и фоторепортера „кацига” је успела да забележи појачан рад предњег режња и да то искористи као подстицај за покретање електричног воза играчке. Уређај као такав није нарочито нов, само што је у почетку био намењен искључиво медицинском истраживању и помоћи непокретнима. Сад се настоји да се ова врста технологије пребаци с медицинског на потрошачко поље. Погађате и зашто.



КРАЉ АРТУР И ВИТЕЗ ГАЛГАНО

Можда нисте знали да мач у камену, као онај о ком се говори у легенди о краљу Артуру, постоји и у месту Ротонда ди Монтезијепи у Италији, али га ту није поставио чаробњак, већ један витез по имену Галгано Гвидоти. Својевремено распусни младић, овај витез је после једног сна постао испосник и наставио да живи у колиби недалеко од места рођења где је, према легенди, у знак одустајања од насиља, на необјашњив начин забо мач у камен. Пошто овај мач има облик крста, заједно с каменом послужио му је као олтар пред којим се молио Богу. Касније је Галгано чак проглашен за свеца. Мач је још ту, али крије тајну. Засигурно се зна да је средњовековне израде, мада постоји вероватноћа да је искован између 11. и 12. века, што је важно ако се има у виду да је Галгано умро 1180. године. Зна се и то да су се 1218. године у Ротонду доселили монаси и да су на месту где се и данас налази мач изградили самостан.



НЕ ДИРАЈТЕ НАШУ ДЕБЕЛУ ДЕЦУ!
У неким школама у САД родитељима се, уз оцене о успеху, достављају и подаци о телесној тежини ученика. Циљ је да се заустави дебљање деце које све више узима маха. Осим тога, у школским мензама за дебељуце се припремају једноставнији и мање калорични оброци и повећава број часова физичког образовања. Многи родитељи мисле да се ради о уплитању у приватни живот што може да изазове поремећаје у исхрани и натера гојазну децу да се повуку у себе и зато се уопште не осврћу на добијена писма. Други су, опет, збуњени – знају да греше, али својој деци и даље припремају храну „масну и сласну”.
 

БОМБОНАМА НА ЛОПОВА
У вечерњим часовима, у једну трафику у италијанском граду Салерну утрчао је маскирани младић и уперио пиштољ у продавачицу. Тражио је да испразни касу. Уместо да се уплаши, жена је муњевито испружила руку према полици где су стајале бомбоне и свом снагом бацила кесу карамела право у главу наоружаног нападача. Изненађен оваквим понашањем, пљачкаш је побегао. Кад су полицајци стигли на место догађаја, нашли су преплашену продавачицу која је тек касније схватила шта се заправо догодило.

САВРШЕНА ЖЕНА
Ли Трунг, канадски научник вијетнамског порекла, недавно је довршио свој изум и приказао га јавности – направио је жену робота и наденуо јој име Аико. Према писању канадске штампе, Аико има источњачке црте и врло је предусретљива и љубазна. Жена каква се пожелети може! Најлепше речи чува за мужевљеву мајку, односно свекрву, одлична је домаћица и у стању је да одржава стан у савршеном реду. Тридесеттрогодишњи Ли Трунг потрошио је готово петнаест хиљада евра да би довршио ово своје, како тврди, ремек-дело роботике. – Аико не тражи да је водите на летовање, никада се не умара од посла по кући, ништа не једе и не гунђа. Напротив, она је у стању да ради двадесет четири часа дневно. Једноставно, Аико је савршена жена – објаснио је господин Трунг рекламирајући свог робота.


Илустровао Aндреј Војковић
Корак назад