novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


ЧОВЕК – ШТРУМФ
Педесетседмогодишњи Пол Карасон из Мадере у Калифорнији једини на свету има плаву кожу. До ове промене дошло је пре четрнаест година после употребе једног домаћег лека којим је покушао да уклони осип који му се појавио по кожи као последица стреса након очеве смрти. Лек који је сам направио имао је у саставу такозвано колоидно сребро (у употреби пре појаве пеницилина), али њиме није успео да излечи дерматитис већ је доживео још једно непријатно изненађење – кожа му је променила боју. Каже да се на ту промену већ навикао, да нема других последица и да је здрав као дрен. Иначе, употреба колоидног сребра у Америци је забрањена од 1999. године зато што може да изазове ову врсту промена на кожи као и на слузокожи.


ДИНОСАУРУСИ ЛЕТЕ, ЗАР НЕ?
Добро очувани остаци диносауруса величине голуба латинског назива Epidexipteryx hui који на репу има перје, нађени су у кинеској покрајини Јужна Монголија. Иако стручњаци још нису успели тачно да одреде старост геолошких наслага у којима је откривен, претпоставља се да је живео пре 152 до 168 милиона година – у време између средњег и касног доба јуре. Неколико пера налик на траке које чине лепезу његовог јединственог репа, највероватније су му користила за одржавање равнотеже на гранама. Иначе, сви се слажу да је старији од већ добро познатог Archaeopteryxa чија је старост око 150 милиона година. У сваком случају, овај сићушни диносаурус је прелазни облик између гмизавца и птице.

РАЧУНАЈТЕ НА РАЧУНАР

Убеђени да без тешкоћа могу да инсталирају одређени програм и да се њиме служе, корисници Интернет услуга готово неприметно постају жртве Ботнет мреже коју на даљину контролишу непознате особе, увек спремне да „пробуде” рачунар и искористе га у незаконите сврхе. Бескрупулозни хакери могу да паралишу PC или да га искористе за пренос уобичајених вируса, као и за крађу идентитета или за праве правцате шпијунске активности. На овај начин створена је читава војска „зомби” рачунара која расте вртоглавом брзином. Сваког месеца повећава се за 350.000 и велика је опасност нарочито за трговачке послове и бизнис online. Како се заштитити од овог такозваног кибернетског криминала? Најсигурније средство заштите је предострожност, нарочито ноћу. Рачунар не би требало остављати дуго укључен и без надзора, јер и кад није оптерећен захтевима власника, процесор у потпуности задржава функције и још више је подложан спољашњем утицају. Несмотреност може скупо да вас кошта, јер управо тада хакери започињу своју игру... Творци Ботнет мреже користе евентуалне грешке у конфигурацији и слабост система. Зато оригинални софтвер треба редовно допуњавати и уз то користити антивирус и firewall заштиту.



ЈЕСТЕ ЛИ ЧУЛИ ЗА ПЕТАУРА?

Постојбина му је Аустралија, а латински назив Petaurus breviceps. За Енглезе он је шећерни планер, а за Италијане шећерни акробата, што није случајно ако се има у виду да „петаурус” значи – акробата. Реч је о сићушном торбару с крзном и мембраном између предњих и задњих ногу која му омогућава да лети с једне на другу грану еукалиптуса испод чије коре налази шећерни сок, своју омиљену храну. Веома је тражен као кућни мезимац, нарочито у Енглеској где кошта 200, па и 300 евра. Но, невоља је у томе што он, једноставно, не може да живи сам... Око њега мора да буде и других припадника врсте, јер је друштвеност једна од његових главних одлика. Али, ни то није све: мајушан је и веома осетљив, толико да у дечјим рукама тешко може да преживи. Зато стручњаци саветују родитељима да га не купују деци, нити да га чувају у стану. Међутим, на та њихова упозорења нико се не осврће. Напротив, омиљеност му расте вртоглавом брзином. Кажу да петаур побуђује нежност јер воли да се мази. Осим тога, од овог кућног љубимца власник не мора никад да се одваја – може стално да га носи у џепу где се он осећа сигуран будући да је ноћна животиња.



ПУЈ ПИКЕ, НЕ ВАЖИ!
Ово је друга година заредом да се насред њујоршког Тајмс скверa поставља индустријска машина за сецкање хартије. Оно што је претходне године било скромно, ове године доживело је прави бум. Наиме, у недељу, 29. децембра прошле године, мноштво становника Велике јабуке као и велики број туриста, окупило се да стави тачку на оно што их је највише изнервирало, потресло и растужило 2008. У дану означеном као „гуд риданс деј” (у сасвим слободном преводу ми бисмо рекли „пуј-пике, не важи дан”) свако је имао могућност да за собом остави оно што му је у протеклих дванаест месеци било најболније. Један младић донео је фотографију девојке која га је оставила на Божић, док се једна млада жена појавила с копијом електронског писма у коме јој њен младић саопштава да је нашао другу. Једна госпођа исецкала је рендгенски снимак поломљене ноге, а њен познаник појавио се са сликом извађеног слепог црева коју је, како је рекао, с уживањем уништио. Људи су сецкали све и свашта – рачуне, постере спортских клубова за које не навијају, спискове на којима су исписали све што их је узнемиравало претходне године, као што су, на пример, различите болести, имена непријатеља или шефова на послу. За најмаштовитијег секача проглашен је Џеј Балесторос, тридесетогодишњи Њујорчанин који је освојио награду од двеста педесет долара. Он је донео картон на коме је била нацртана једна чарапа. Тако је желео да нагласи да се одриче свих чарапа које, што сви добро знамо а не можемо да објаснимо, једноставно нестану у машини за прање веша. Џеј је рекао да ће за новац који је добио купити нове чарапе.
 

ГУШТЕРУ РЕП – ЧОВЕКУ ПРСТ
Познато је да неким животињама одсечени делови тела могу поново да израсту. На пример, ако гуштеру откинете реп, израсте други, а понекад и два! У Сједињеним Америчким Државама већ годинама се истражује могућност обнављања неких делова тела: мишића, мождане сржи, нервних влакана... Циљ је да се помогне онима који имају тегобе због болести или неког несрећног случаја, као Ли Спајвек коме је елиса авиона (играчке) одсекла центиметар средњег прста на десној руци. Стицајем срећних околности помоћ му је пружио брат Алан, хирург на Харварду и оснивач фармацеутске куће која, између осталог, од бешике свиње производи нарочити прах за лечење повреда и обнављање оштећене хрскавице. Применом овог праха у коме има највише беланчевина из састава везивног ткива, такозваног колагена, Лију је за четири месеца израстао прст нормалне дужине! Овај јединствени догађај побудио је велико интересовање не само јавности већ и америчког врховног штаба одбране Пентагона који је понудио новчану помоћ Спајвеку за усавршавање проналаска јер буди наду стотинама америчких војника који се с ратишта враћају као инвалиди.


Илустровао Драган Максимовић
Корак назад