novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


ЛЕКТОРИ, НЕ БРИНИТЕ !
Један професор психологије са Универзитета у Кембриџу тврди да није важно којим се редом пишу слова у некој речи, већ само да прво и последње слово буду на правом месту. Хајде да покушамо. Резлутат је збујуњући, али се тескт чита без текшоћа. То је зато, каже професор, што љусдки мозак не „чита” свако слово, већ савку реч. Да ли сте уочили грешке у последње две реченице? .


МРАВИ, ГДЕ ЋЕ ВАМ ДУША!?
Колонија мрава врсте Tetraponera rufonigra довела је у питање строго правило о уздржавању од насиља кога се придржавају калуђери из будистичког храма Хонг Хок Се у Пенангу, на северу Малезије: свакодневно силазе с дрвета у средишном делу светилишта и нештедимице уједају вернике утонуле у медитацију, изазивајући алергијске отоке и болове који трају данима. Мирољубиви становници храма за сада су доследни свом завету: стрпљиво подносе најезду мрава и њихово непријатељство, док посетиоцима са стране – добронамерно у сваком смислу – скрећу пажњу натписом „ПАЗИТЕ НА МРАВЕ”

ЧАЈ-ТЕСТ ОТКРИВА „БОЛЕСТ”
Да би проверили услуге у болницама, кинески новинари су у више лабораторија главног града покрајине Чеијанг (Хангчу) послали на испитивање чај уместо мокраће! Резултат говори сам за себе: од десет болница шест је измишљеном пацијенту испоставило дијагнозу која упозорава на заразу мокраћних путева. Неки лекари су чак предложили и веома скупо лечење .


КРАДЉИВАЦ БИЦИКАЛА - РЕКОРДЕР

У тренутку кад је наишла контрола, четрдесетдеветогодишњи Канађанин Игор Кенк, власник „Бицикл клинике” у Торонту, који се бави препродајом, имао је у продавници око 200 украдених бицикала. Детаљним прегледом продавнице и магацина утврђено је да има готово петнаест пута више бицикала којима се не зна власник – укупно 2865. Полиција их је све сакупила на једно место и позвала власнике. Кажу да је приликом одласка у затвор Кенк све време понављао себи у браду: „Умрећу од стида!” Можда и неће ако чује да је ушао у Гинисову књигу рекорда .



МИС МАНАСТИРА
После избора за Мис Италије, Мис универзитета, Мис мама, Мис бака и слично, у Италији је отворен конкурс за избор Мис манастира. По речима Антонија Рунђија, свештеника који је приредио такмичење, времена се мењају, па и калуђерице више нису све старе, повучене и хладне. Прво издање „Систер Италија” биће на Интернету. Још од првог септембра почело је сакупљање фотографија учесница конкурса – у блогу приређивача (padreantoniorungi.myblog.it), где свако може да их види и да гласа. Како одећа не чини човека, калуђерице саме одлучују о томе хоће ли да се сликају са велом или без њега. Уз њихове фотографије иду и подаци о животу и заслугама, о реду коме припадају, делатностима и слично. Отац Антонио је уверен да личности посвећене духовном животу треба што више да се окрену друштву, па је чак предложио и отварање манастира за брачне парове који су у кризи, како би им се на тај начин помогло да одрже заједницу .


Илустровао Драган Максимовић

Корак назад