novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


ЉУБАВНИ ЦВРКУТ БОЉЕ СЕ ЧУЈЕ НОЋУ
Због све веће дневне буке у градовима црвендаћи су почели да певају ноћу. Према речима стручњака са Универзитета у Шефилду (Велика Британија), до ове појаве дошло је зато што је у току дана саобраћајна бука толико јака да ове птичице не могу да својом песмом дозову женке. А оне управо цене мужјаке по цвркуту – што је разноврснији, то је и партнер привлачнији.


НАОЧАРИ ЗА ИНСЕКТЕ
Наочаре које је произвео „Микреон” из Хановера, у Немачкој, уз помоћ ласерске технологије с високим притиском (користи се за производњу предмета и до хиљаду пута мањих од оригинала), толико су мале да могу да их носе чак и муве. Јасно је да ове наочаре немају никакву употребну вредност. Служе само да прикажу производне могућности којима поменуто предузеће сигурно може да се похвали .

КАЖЊЕНИ ДЕДА МРАЗ
Санке ДедаМраза јуриле су улицама италијанског града Трента. А онда их је зауставила саобраћајна полиција... Испоставило се да возач, тачније Деда Мраз, нема возачку дозволу! Поврх тога, према мишљењу чувара саобраћајног реда, Деда Мраз је својим гломазним санкама ометао саобраћај у граду. У ствари, то нису биле праве новогодишње санке... Јер, није било ни ирваса... Санке је вукао један најобичнији трактор! Овај Деда Мраз кренуо је заправо на трку ДедаМразова која је требало да се одржи у живописном месташцу Левико поред Трента. Пошто полицајац није хтео да уважи оправдање ДедаМраза који је објаснио како жури на трку, морао је ипак да плати казну од 250 евра


ЗА ВЕЧЕРУ – РИБА
Ево једног акваријума у коме рибе гледају нас уместо ми њих. За оне који имају новца и не пате од морске болести, ово је толико занимљиво да би им се пут на Малдиве само ради тога исплатио. Реч је заправо о ресторану „Ита” у атолу Рангали где може да се вечера под куполом од стакла на дну мора и с погледом на живописни корални гребен. Пре извесног времена проглашен је најбољим у свету. (Сличан ресторан налази се у Израелу.)


УБИЈАЈУ СЕ ЗБОГ НАС
Такозване плазма ћелије које организам ствара кад је нападнут вирусима или бактеријама, користе нам за производњу антитела. После 5–6 дана, кад је њихова улога у отклањању опасности исцрпљена, ове ћелије умиру – као да знају да, ако наставе да живе, могу да изазову појаву тумора или неке од такозваних аутоимуних болести. Механизам овог програмираног самоубиства открила је група истраживача са Медитеранског универзитета у Марсељу и Универзитета у Бреши (Италија): у току производње антитела појављује се и отпадни материјал који временом доводи до тровања плазма ћелија и њихове смрти, као неопходне жртве за наше добро .



Корак назад