novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


КО ЈЕ ЧИЈИ ДВОЈНИК?
На сајту myheritage.com можете да проверите колико се ваше лице подудара с ликом неке од познатих личности. Поступак је једноставан: треба само да се пријавите и да у рачунару имате једну или више нешто бољих фотографија. Све остало је у надлежности нарочитог програма који аутоматски обрађује слику и избацује резултат. Брзо и једноставно сазнаћете на кога највише личите и да ли сте, можда, нечији двојник. Нећете сигурно бити разочарани јер у архиви за поређење има више од две и по хиљаде фотографија познатих личности...


ЖИВИ АУТОМАТ
У јапанском граду Сибува у близини Токија постављени су први аутомати за продају слаткиша, напитака и новина у којима се налазе продавци. Убаци се новчић, одабере роба и уместо да је аутомат избаци, појави се продавачица која уз осмех испоручује наруџбину кроз узане отворе – у горњем делу за одрасле, у доњем за децу која су и највећи потрошачи и које све то највише забавља .

ПРАВИЛА КОЈИХ СЕ НИКО НЕ ПРИДРЖАВА
Туристи у Италији који не читају упозорења постављена на јавним местима или се о њих оглушују, ризикују да плате казну (од 20 до 500 евра), не само ако у купаћем костиму иду улицом или носе обућу која ствара буку, већ и у случају да на плажи сакупљају шкољке или желе да за успомену понесу мало песка, па чак и ако од њега праве замак, јер тиме, кажу, ометају слободно кретање купача. Иначе, пољубац на јавном месту дозвољен је „само ако то нико не види”


ОДЛУЧИО ЈЕ НОС!
У америчкој држави Вермонт одржано је такмичење за избор патика које имају најнепријатнији мирис. На велику радост читаве породице, победила је Кетрин Так, тринаестогодишња девојчица из Јуте, којој је припала и награда од 2500 долара. Патике је непрестано носила годину и по дана – играла фудбал и кошарку и с њима се чак непланирано окупала у Великом сланом језеру .


ЧУДЕСНО ПУТОВАЊЕ
Још шездесетих година прошлог века снимљен је научнофантастични филм под називом: „Приказ доживљаја групе лекара који у возилу величине капсуле путују кроз артерије једног колеге у настојању да му спасу живот...” Иако је смањивање човека још у области научне фантастике, стручњаци за такозвану нанотехнологију успели су већ да произведу сићушно возило које заиста може да се креће нашим крвним судовима. Циљ је да се измене досадашњи медицински поступци – да се омогући убризгавање лека на одређено место и у одређеној количини, јер тако делује брже и не изазива нежељене последице .


ДЕЦА ХИМАЛАЈА НЕШТО КРИЈУ
Нико на свету није толико издржљив као Шерпаси из Непала. У стању су да пешаче на висини од преко две хиљаде метара, стазама које такорећи не постоје, док на леђима носе терет и од 120 килограма! Како је то могуће, још нико није успео да објасни. Зна се само да док носе терет Шерпаси не користе посебну технику и да се штеде ходајући полако – не више од два километра на сат. Што је пут тежи, то су одмори чешћи: 15 секунди хода, 45 секунди одмора .


ОПАСНОСТ? КАКО ДА НЕ!
Захваљујући припремама од најраније младости, монаси из храма Шаолин у Кини могу без тешкоћа да заузму положај са слике који обједињује снагу, вештину и знање. У овом случају битно је да се врхови копаља ослањају на најотпорније делове тела, односно на мишиће који су крајње затегнути и самим тим непробојни. Овакве представе могу да трају само неколико секунди, јер напетост мишића сужава крвне судове и смањује довод кисеоника. Ако се то нема у виду, мишићи се сами опуштају и постоји опасност да врх копља с лакоћом продре у ткиво .
 


Илустровао Драган Максимовић

Корак назад