novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


БОГАТ, А КРАДЕ
Фарад Акмизаде, шездесетогодишњи пословни човек из Лондона, пореклом Иранац, ухапшен је недавно у престоници Велике Британије јер је у Британској библиотеци ишчупао листове из старих скупоцених књига. Испоставило се да је Акмизаде и у библиотеци у Оксфорду чупао странице из књига старих више од пет стотина година како би употпунио своју збирку старих текстова о односима Истока и Запада. Милијардер, при том интелектуалац, био је последња особа на коју су службеници у библиотекама могли да посумњају. Треба напоменути да је Фарад својевремено дипломирао управо на Универзитету у Оксфорду...


ПРИМЕДБА КУПЦА
У италијанском граду Модени недавно се догодила крађа. Пљачкаш је разбио излог и украо неколико најскупљих модела мобилних телефона. Полицајци су извршили увиђај, али је власник продавнице сумњао да ће успети да ухвате провалника. Међутим, после неколико дана у продавницу је ушао млади Тунишанин и пожалио се продавачици да његов телефон купљен у тој продавници – не ради. Кад је погледала телефон, продавачица је схватила да је реч о серијском броју украденог телефона и да му недостаје батерија. Незадовољном „купцу” рекла је да сачека док не стави одговарајућу батерију. И, док је младић чекао, она је позвала полицију. Чим је угледао полицајце, почео је да бежи. Прекасно. Примедба купца наплаћена је затворском казном .

ЧАСНЕ СЕ ПОНАШАЈУ НЕЧАСНО
Четрдесетдеветогодишњи власник ресторана у италијанском градићу Рутино поред Салерна поднео је тужбу против две часне сестре које су га претукле пред гостима у његовом ресторану. Повод за тучу и расправу која је претходила био је неплаћени најам. Наиме, локал у коме је смештен ресторан црквено је власништво. Видевши да угоститељ не намерава да плати најам, часне сестре дошле су да о томе с њим попричају. Али, избила је туча. Угоститељ је поднео тужбу, међутим, адвокат оптужених часних сестара ставио је суду до знања важан податак: да његове клијенткиње имају заједно нешто више од 160 година


УСПАВАНИ СУДИЈА
У Сиднеју, у Аустралији, очекује се ново суђење озлоглашеним продавцима дроге јер је судија за време првог суђења заспао дубоким сном. Још 2004. године судија Јан Дод (не знајући да пати од недостатка кисеоника због тешког дисања) осудио је двојицу криминалаца на једанаест година затвора. Тужиоци су сматрали да је пресуда поштена. Међутим, адвокат окривљених погледао је касније снимак са овог суђења и приметио да је судија више од двадесет минута чврсто спавао. Због тога је његова одлука поништена. Верује се да други судија неће смањити казну осуђенима, али је извесно да цео судски поступак мора да се понови .


КУЋА ЗА ИВИЦУ И МАРИЦУ
Међу најнеобичнијим подухватима становника Конкорда, престонице америчке државе Њу Хемпшир, налази се и „грађевинска преправка” куће Вилсона Џенкинса из 1988. године. Остала је упамћена као „кућа за Ивицу и Марицу”. Господин Џенкинс је све зидове у свом дому облепио кутијама од кекса, тачно са 20.768 кутија. Никада није открио да ли је разлог за то била опчињеност бајком „Ивица и Марица” или склоност ка слаткишима. Било као било, ова необична замисао била је веома корисна топлотна изолација .
 


Илустровао Драган Максимовић

Корак назад