novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


МАШИНА ЗА ПРЕБРОЈАВАЊЕ ДЛАКА
У Аустралији је осмишљен рачунарски програм који је у стању да изброји (и то савршено тачно) власи на глави човека, али и најситније длачице на одређеном делу коже. Програм је направљен као нека врста помоћи лекарима који лече људе од ћелавости и опадања косе, а осмислили су га стручњаци, математичари и информатичари, из аустралијског националног центра за научна истраживања (CSIRO). Програм бележи и пребројава власи уз помоћ скенера који се ставља на кожу или главу. Иначе, Аустралија спада међу земље где се води најоштрија борба против ћелавости, па је ова грана естетске хирургије (пресађивање косе) на овом континенту најразвијенија у свету.


ЗАДОВОЉСТВО МИ ЈЕ!
Међу забелешкама сер Џорџа Малабија, некадашњег британског државног подсекретара, могу да се нађу бројне занимљивости везане за британског политичара и премијера Уједињеног Краљевства, Винстона Черчила (1874–1965). Премијер је био изузетна личност, подстицајан, провокативан, непредвидљив па самим тим и захтеван, али и веома искусан, духовит и занимљив. Ове последње особине користио је да би ублажио своје често саркастичне примедбе. Тако је дугачке говоре једног члана парламента, по његовом мишљењу досадне и бескорисне, увек преспавао. Наравно да то није пролазило неопажено, па се једном приликом говорник осмелио и упитао: – Зар ви заиста морате да спавате увек кад ја говорим? – Не морам, али чиним то са задовољством – духовито је одговорио премијер Черчил и поново склопио очи.

15 ДОЛАРА ЗА ПОШТЕЊЕ
Господин Кенет Гај Купер има 41 годину и живи у граду Бојзију, у држави Ајдахо. Ради као службеник обезбеђења у Националној банци. Али, иако је већ друга генерација староседелаца, тај посао сигурно не би добио да није променио презиме. Наиме, Кенет Гај је рођен у породици Фејк, али чим је напунио 21 годину и постао пунолетан по америчком закону, поднео је захтев за промену презимена. У образложењу зашто жели то да учини једноставно је навео: „Хоћу да живим као поштен човек.” Уз уплату од 15 долара, колико коштају таксе, захтев му је одмах одобрен. Представници закона имали су разумевања за Кенета Гаја. Презиме које значи преварант заиста није могло да му донесе ништа добро у животу. Тако је уместо Фејк постао поштени Купер.


МАЛИ ЧАМАЦ, А ВЕЛИКА МУКА
Због невоље с којом се овог лета суочила обалска стража и спасилачка екипа Флориде, одлучено је да се унесу неке измене у обавезној опреми. Уведени су већи спасилачки чамци и појас ширих размера. Разлог за то био је извесни Карлос Рамиро, туриста који се оклизнуо и пао с брода током обиласка и разгледања обале. Екипе су брзо стигле до унесрећеног човека, али нису могле да му помогну. И појас за спасавање и гумени чамац који су му добацили у воду, били су бескорисни јер је Рамиро био висок око два метра и тежак 184 килограма. За великог човека уобичајена спасилачка опрема била је сувише мала. На обалу је стигао на једвите јаде. Држао се за гумени чамац и појас, а брод га је довукао до обале.
 
 


Илустровао Драган Максимовић

Корак назад