novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Сви на сајам
ОКТОБАР ЈЕ МЕСЕЦ КЊИГЕ

Октобар ће и ове године у Београду бити у знаку књиге. Књижевна смотра која ће се од 20. до 26. октобра одржава под слоганом „Неодољива“ окупиће више од 800 излагача из земље и иностранства. Они ће се представити у хали 1 и 14 Београдског сајма на 14 000 квадратних метара. На иностраним штандовима биће приказано 25 националних изложби књижевности и културе.

Још од 1956. године када су на Београдском сајма створени услови за велику међународну смотру књига  где се окупило 60 домаћих и 36 страних издавача из 16 држава Европе, Азије и Америке, Међународни сајам књига у Београду из године у годину окупљао је све већи број издавача из целог света.

Уз сајмове у Франкфурту и Варшави, Београдски сајам књига постао је препознатљиво место сусрета издавачких посленика  са свих континената. Сваке године у октобру, на  Београдском сајму, сусретале су се културе Истока и Запада и поред издавача, окупљале   бројне љубитеље  писане речи.

По угледу на велике светске сајмове, на Београдском сајму књига установљена је институција  почасног госта чији је циљ да упозна домаће читаоце и издаваче са стваралаштвом из области литературе и језика земље почасног госта. Први почасни гост 2002. године била је Норвешка, потом Канада, Француска, Велика Британија, САД и Италија. На овогодишњем 53. међународном београдском сајму књига  почасни гост биће Јапан.

Ове године 53. међународни београдски сајам књига отвориће књижевник и академик Драгослав Михаиловић, а и у име почасног госта из Јапана, присутне ће поздравити истакнути писац ове земље Нацуки Икезава.

Два века Велике школе у Србији, тема је овогодишњег међународног сајма књига у Београду. Тим поводом биће поновљена истоимена изложба коју приређује Универзитет у Београду и Задужбина „Доситеј Обрадовић“.

Јапанска амбасада у Београду припремила је програме кроз које ће се публика упознати са савременим и древним Јапаном. Према речима Терухико Шинаде, саветника Амбасаде Јапана у Србији, Јапан је познат код нас као земља донатор за здравство, саобраћај и школство, али она је и земља културе. Зато је сајам књига, према мишљењу Шинаде, одлична прилика да Јапан покаже не само своје књиге, већ и друга културна достигнућа. Током сајма књига биће отворена изложба керамике у Музеју примењене уметности, тканина у Галерији „Њу момент“, фотографија „Кјото и савремена архитектура“ у Галерији Сајма  и радионица „Манга“. О најомиљенијем јапанском писцу Харуки Муракамију приредиће се предавање, а у Музеју кинотеке биће приређена недеља јапанског филма.

Поред Јапана, гости Београдског сајма књига биће излагачи из Канаде, САД, Кине, Ирана, Русије, Италије, Велике Британије, Француске, Немачке, Пољске, Швајцарске, Шпаније, Бразила, Анголе, а први пут представиће се Данска и Украјина.
Заједнички наступ на 53. међународном београдском сајму књига имају културни центри из земаља Европске уније у Београду: Италијански културни центар, Француски културни центар, Гете институт, Институт Сервантес и Аустријски културни форум. У оквиру наступа ЕУНИЦ одржаће се неколико предавања и приказивања књига и аутора. Главна тема овогодишњег наступа ЕУНИЦ на сајму књига у Београду је „Уметност живљења у земљама Европске уније“.

У оквиру Форума биће одржано пет тематских скупова о питањима професионалног издаваштва у Србији „Културна политика у Србији у области издаваштва“, „Универзитетско издаваштво и академско писање“, „Приватне књиге – државни уџбеници“, „Језик наших књига“ и „Електронско издаваштво и екранска култура“.  Годишњи сусрети библиотекара и издавача на тему „Библиотеке као промотивни простор“ биће одржан четврти пут као и сусрети  преводилаца и издавача.

На галерији хале 14 биће отворено неколико изложби, свакодневно ће се одржавати промоције и сусрети писаца и читалаца. Свој дан  имаће и ученици.
Биће додељене награде за најбољег издавача, издавачки подухват, најлепшу књигу, као и признање „Доситеј Обрадовић“ страном издавачу за допринос у  промоцији српске књижевности.

Поводом 50. рођендана међународног Београдског сајма књига установљена је Отворена књига, коју  после свечаног уписивања представник земље почасног госта предаје наредном почасном госту. Последњег дана сајма књига, 26. октобра, јапански амбасадор предаће Отворену књигу представницима Грчке амбасаде која ће бити земља почасни гост следећег октобра на 54. по реду сајму књига у Београду.

   


Анђелка Богданов

Корак назад