novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


СВИЊА У БОЛНИЦИ!
У павиљонима Поликлинике у Фиренци (Италија) недавно је ухваћен необичан посетилац: дивља свиња. Неколико дана раније приметили су је болесници који су смештени у зградама на ободу болничког парка. Међутим, болничко особље није веровало пацијентима. Одакле дивља свиња у болници? Напослетку су је видели и чувари. Полицајци су дивљој свињи од стотинак килограма поставили замку и ухватили је. Никога није повредила. До болнице је стигла вероватно у потрези за храном .


ВОДИЧ ЗА ЖРТВЕ МОДЕ

Такозваним жртвама моде, људима који не могу да се обуздају од куповине и потраге за одећом, намењена је нарочита књига која је постала бестселер – водич кроз најбоље и најугледније италијанске продавнице одеће и ципела. Књигу «Водич за жртве моде» написала је Микаела К. Белисарио и у њој она открива најстроже скриване модне тајне Милана, Фиренце и Рима. Осим што даје упутства како без муке ући на приватне модне ревије, у куће моде, бутике, Микаела К. Белисарио обавештава читаоце и о историји костима, односно моде. Овај водич доноси и списак највећих музеја, као и читав низ гастрономских понуда за оне који ће се свакако уморити трагајући за одећом. Наравно, и ресторани намењени жртвама моде морају да буду – последњи крик моде.



ЦРЕВЦА ЗА БОГАТЕ

Џигерица, цревца, шкембићи, све оно што већина људи не воли да једе – постали су гастрономски хит овога лета у свету – пише лондоснки лист «Индипендент». У чему је тајна повратка старих рецепата из најсиромашнијих времена? Или је свет ипак захватила економска криза, па су тога први постали свесни власници ресторана, или је људима досадило да једу оно што су годинама јели, па су се вратили старим рецептима од цреваца, бризли и крезли? У најугледнијим ресторанима у свету сада се као највећи деликатеси (и најскупљи) служе најсиромашнија јела, углавном од изнутрица. Забележен је и пораст продаје изнутрица и то на светском тржишту безмало за тридесет одсто. Значи, свет је ипак сиромашњији. Изгледа да су због тога шницле изашле из моде .



СРЕЋКОВИЋ
Један деветогодишњи дечак из Немачке заиста може да се назове срећковићем. Шетајући кроз шуму поред града Смаленберга нашао је ћуп са сребрњацима из 1577. године. Наиме, дечак је приметио како из земље нешто сија. Био је то сребрни новчић. Знатижељан, почео је да копа... и тако нашао керамички ћуп са више од стотину новчића. Вредност нађеног блага процењује се на стотинак хиљада евра .


Име путем огласа

У једним дневним дневним новинама које су излазиле у Сан Хозеу у Калифорнији 1985. године био је објављен оглас необичне садржине. Гласио је овако: „ Молимо читаоце да нам помогну да одаберемо име нашем сину. Ономе чији предлог прихватимо следи награда од 100 долара”. У потпису стајало је презиме Антуци и пуна адреса. Прича која је пратила овај оглас нашла се на страницама истих новина после неколико дана. Наиме, брачни пар Антуци никако није могао да се сложи око имена свог трећег сина. Претходна двојица названа су по очевима родитеља, али име тек рођеном сину нису могли да одаберу. Мајка је предлагала да се дечак зове Скот или Кристофер, отац Доминик. Тако су се одлучили да потраже помоћ путем новина. Које име је добио мали Антуци, а ко 100 долара није познато. Новине су објавиле само кратку вест да ни после месец дана, затрпани писмима, родитељи нису донели коначну одлуку .



Књига од 100 долара

Позната америчка певачица и глумица Шер (рођена 1946. године), некадашња чланица популарне групе „Sonny and Cher”, не либи се да прича о својим успесима и о падовима током каријере која траје већ више од три и по децније. Осамдесетих година она је у дворишту своје куће уприличила добротворну приредбу и продају старих ствари. Било је ту свега, од хаљина које је носила на концертима до ситница из куће. Прилог је био намењен помоћи бескућницима. Да би продаја била што успешнија, а тиме и реклама о Шерином доброчинству већа, све ствари продавале су се по цени од једног долара. Један њен пријатељ купио је књигу. Када је отворио да је прелиста, између две странице нашао је новчаницу од 100 долара. Била је то трећина износа који је том приликом као добротворни приход успела да сакупи славна Шер

 
 

Илустровао Драган Максимовић

Корак назад