novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


САД ТЕ ВИДИМ!
Операција је трајала око сат времена. Чим се повратио из анестезије, десетогодишњи Ели одмах је почео весело да трчи и да се игра. Иако се чинило да се Ели добро осећа, он то није могао да каже. Наиме, Ели је мајмун дрекавац, становник зоолошког врта у Солт Лејк Ситију, у америчкој држави Јути. Кад су пре неколико месеци чувари приметили да је Ели нерасположен и да је престао да се игра с другим мајмунима у кавезу, позвали су ветеринара. Никол Мекларен одмах је схватио која је Елијева мука – на оба имао је катаракту. Мекларен је замућена сочива у оба ока заменио вештачким .


НИСТЕ ФЕР, ГОЛФЕРИ
Марија Лагдамео, директорка основне школе у Синсинатију, у америчкој држави Охајо, упутила је протестно писмо управи голф клуба која се до сада није огласила. У каквој вези могу да буду основци и голфери? Заједничка им је граница која дели двориште школе и терен голф клуба. И? Често се догоди да лоптица с терена прелети и заврши у дворишту. Иако до сада није забележено да је лоптица ударила неког од ђака, директорка школе и родитељи ученика страхују да то може да се деси. Ако већ голфери одбијају да престану с игром док траје настава, нек бар поставе мрежу. Међутим, из управе су стигле незваничне вести да куповина мреже не долази у обзир јер би коштала двадесет пет хиљада долара. Како ће се окончати спор, још је неизвесно .


ЛЕТИ, ЛЕТИ – ЕЛВИС!
Откако су се 1994. године појавили у филму „Медени месец у Вегасу”, небески скакачи доживели су успех преко ноћи. Група смелих падобранаца очигледно је добро знала како да привуче пажњу: оделом и целокупним изгледом подражавају Елвиса Прислија. Право је узбуђење гледати како се на земљу спушта десет краљева рокенрола. Одважни скакачи, названи „Флајинг Елвис” (летећи Елвис), до сада су учествовали на разним приредбама широм Сједињених Америчких Држава, појављивали се у рекламама и телевизијским емисијама. Где год гостују, окупи се мноштво посматрача који с узбуђењем посматрају како с неба слеће Елвис Присли, умножен у десет „примерака” .


 
ПТИЦА ТРКАЧИЦА
На прилазници аутопута код Њу Стентона, у америчкој држави Пенсилванији, почетком септембра саобраћај је скоро три сата био потпуно паралисан. Група полицајаца, ватрогасаца и ветеринара покушавала је да ухвати ему, птицу која потиче из Аустралије и грађом подсећа на ноја. За избезумљеном птицом јурило је на десетине ништа мање збуњених особа. Птица висока метар и по напокон је ухваћена великом мрежом. Док се не јави власник, смештена је у двориште ветеринарске станице.


ЧЛАН БИБЛИОТЕКЕ
Тешко је поверовати шта све људи користе да би обележили место где су стали с читањем неке књиге. Библиотекарка Мери Пеј из Чендлера, града у америчкој држави Аризони, направила је списак најневероватнијих међаша које је открила у књигама које су људи вратили. По њеним речима, само десет одсто чланова библиотеке користе прави међаш, смишљен да се њиме обележи књига. Много чешће употребљавају шта им доспе под руку: породичне фотографије, разгледнице, исцепане новине, тикете из кладионица, лутријске листиће, али и тоалет папир. То није све. Чланови библиотеке међу корицама књиге заборављају мобилне телефоне, кључеве, наочаре. Мери Пеј каже да личне предмете може да врати само ако на њима пише име власника или ако неко дође по њих. Најневероватнији међаш који је открила ипак је био чек на десет хиљада долара. Наравно, пошто је чек био потписан, библиотекарка је сместа обавестила заборавну особу којој, из сасвим разумљивих разлога, није открила име .


Илустровао Андреј Војковић

Корак назад