novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


С ЈОДОМ СЕ ПОСТАЈЕ ПАМЕТНИЈИ!
Јод је веома важан за наш организам, а посебно за рад нашег мозга. Он поспешује интелигенцију, концентрацију и памћење. Недостатак јода узрокује поремећаје и успоравање развоја нашег мозга. Блажи недостатак јода може да доведе до смањења умних и радних способности. Кад се посматра становништво на целој планети, недостатак јода узрокује смањење количника интелигенције за 11–20 бодова. А да бисте постали чланови МЕНСЕ, неопходно вам је 148 бодова .


ПИТАЈ ЗАШТО САМ ГОЛА!
У једној берлинској робној кући која се бави продајом козметичких производа, у договору с послодавцем осам продавачица дошло је на посао без одеће... Готово потпуно голе. На себи су имале само сандале и кецељу. На тај начин произвођачи козметичких производа намеравали су да скрену пажњу на загађење околине и начин паковања већине производа и често непотребно коришћење пластичних кеса. Руководиоци немачког ланца козметичких робних кућа лишили су своје продавачице одевне „амбалаже”. Девојке су носиле кецеље на којима је била одштампана следећа реченица: „Питај ме зашто сам гола!” Било је то упозорење потрошачима на све већу употребу пластичних паковања за креме, шампоне, сапуне и остале препарате, због чега смо трајно загадили своју планету .

УКРАДЕНА МИЛОСТИЊА
Двадесетогодишњи Џони Васић, становник италијанског града Торина, био је убеђен да нико није приметио кад је украо кесу с добровољним прилозима за цркву Сан Микеле у предграђу Торина. Али, на излазу из цркве зауставили су га људи који су тог топлог августовског дана дошли на мису. Будући да је у последње време опљачкао више од четрдесет цркава, Џони је сматрао да верници док се моле не воде рачуна о томе шта се збива с њиховим добротворним прилозима. Испоставило се да није био у праву. Тако је напослетку долијао. Док су га верници опколили, стигла је полиција и одмах га ухапсила.


ШТО НА УМУ, ТО НА ДРУМУ
Истраживање британског психијатра Маркуса Мунафоа, професора на Универзитету у Бристолу, објављено у новом броју часописа „New Scientist”, потврђује оно што се зна од давнина. Људима у припитом стању околина изгледа лепше него онима који нису окусили алкохолно пиће. Наиме, професор Мунафо извршио је опит над својим студентима добровољцима. Њих осамдесет четворо попило је по један коктел: половина је пила безалкохолну мешавину воћних сокова, а друга половина коктеле од жестоких пића, ликера и вина. После тога су и једнима и другима показане фотографије њихових вршњака уз напомену да треба да оцене колико су им те особе привлачне. Онима који су пили коктел од сокова, мало ко се учинио привлачним. Другима, који су „гуцнули”, готово су сви изгледали привлачно. Како знати који су у праву? Да ли се у вину крије истина, као што каже древна пословица? Односно, баш као што је написао енглески лексикограф Самјуел Џонсон: „Пијући човек почиње замењивати мисли речима” .


СПОРТ ЈЕ ДОБАР ЗА БРАК
Олимпијске игре одржане летос у Пекингу у сваком погледу биле су благотворне за Кинезе. Одмах по завршетку Олимпијаде, пажњу статистичара и јавности привукло је истраживање које показује да је број захтева за развод током трајања спортских надметања био мањи за четрдесет одсто у односу на претходну, 2007. годину. Закључак кинеских психијатара је да су брачни парови били до те мере заокупљени праћењем такмичења да нису ни помишљали на развод. Нема сумње да су Кинези имали више разлога од других да буду срећни и задовољни. Њихови спортисти заиста су им осветлали образ освојивши чак више медаља од спортиста из САД .


ЗАМКА ЗА ЛОПОВА
Енглез Џон Пирс баш је баксузан лопов. „Невоља” га је задесила у предграђу Лондона управо кад је помислио да је пљачку извео беспрекорно и да га полиција неће ухватити. Покушао је да се искраде из куће искакањем кроз прозор куда је, уосталом, непозван и ушао. Као за пакост, пертле његових патика закачиле су се за рам прозора управо кад је хтео да се спусти ... Одједном је осетио како почиње да пада. Међутим није пао, већ је остао да виси с главом надоле! После неколико тренутака спазили су га станари суседне зграде. Слатко су се смејали и упирали прстом у њега све док нису стигли полицајци. Џон је одахнуо кад су га спустили. Боље и затвор него да падне на главу .


Илустровао Драган Максимовић

Корак назад