novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Несрећна змија
У селу Бадапагхар, недалеко од индијског храма Хаг Девта (бог змија), 450 километара од престонице округа Думка, у сенци смоквиних стабала корачао је један стари свештеник мирног погледа, с мислима утонулим у молитве. Био је толико занесен медитацијом да није приметио да се дуж прашњавог путељка испречила два метра дугачка змија отровница. Али, дубоко у себи свештеник је знао да га Шива, једно од најзначајнијих хинду божанстава, штити и прати сваки његов корак. Јер, кад га је змија ујела за ногу, успела је да отпузи само који метар, а онда је испљунула крв и угинула. „Шивина харизма ме је спасла”, мирно је изјавио у болници времешни свештеник, наочиглед новинара и лекара који су још дуго били запањени чудом да је преживео ујед смртоносне змије. На том зашто је и којим чудом змија угинула, нису смели ни да помисле .


Као јаје јајету
У Енглеској је недавно откривена велика тајна – како један пар угоститеља, тачније муж и жена, успевају да сваког дана држе свој ресторан отворен чак 21 сат. Наиме, кинески ресторан прозван је „роботски”, јер гости никако нису могли да схвате да власници без одмора раде од 6 изјутра до 2 ноћу. Коначно, сазнала се истина – све време у ресторану су радила два брачна пара, који су идентични близанци. – Већина гостију мислила је да превише радимо и да смо као роботи, али нису знали да у ресторану у ствари ради четворо људи – изјавио је Мао, старији брат, и на тај начин ставио тачку на загонетку која је месецима прожимала госте. Остаје нејасно зашто им је требало толико времена да то обелодане: да ли су ћутали јер су желели да преваре порезнике, или су их једноставно забављали знатижељни погледи гостију.


Од речи до речи
Енглески писац и мислилац Семјуел Тејлор Колриџ (1772–1834), који је стварао крајем 18. и почетком 19. века, делио је читаоце књига на четири групе – сунђере, оне који брзо упијају и брзо заборављају све што прочитају, пешчанике, особе које ништа не памте, филтере, читаоце који памте тек незнатан део, и велике гробнице, људе који све читају, памте и успевају друге да натерају да читају. У настојању да своје рођаке и пријатеље приволи на читање, прича се да им је поклањао енциклопедијске речнике. Кад је после извесног времена, пун наде, упитао једног свог већ времешног рођака како му се допада књига коју му је поклонио, добио је следећи одговор: – Није лоша, али више би ми се допадала кад се у њој не би тако често скакало од речи до речи.


 
Проклете осе!
Један старији господин из Норвешке био је толико изнервиран кад се рој оса населио у његовој гаражи да је дошао на крајње необичну замисао како да их се реши. Али, био је то очајнички и непромишљен потез. Наиме, симпатични Норвежанин смислио је како да се једним ударцем отараси непозваних гостију: узео је течни гас за пуњење упаљача, посуо га по старом ћебету и упалио у намери да их отера димом. Међутим, кад га је примакао гнезду које се налазило поред гомиле дрва, пламен је захватио лако запаљиву грађу која је букнула као кутија шибица. Настао је пакао. У року од неколико минута изгорела је цела гаража, заједно с колима. Стари господин једва је извукао живу главу. Кад га је полиција упитала зашто је то урадио, одговорио је с осмехом на лицу: – Признајем, можда је употреба течног гаса била лоша идеја, али ипак је уродила плодом. Отарасио сам се осињака. Док су полицајци гледали у њега као у чудака, додао је да очекује да му се јави неко из осигуравајућег друштва да би се договорили како да му надокнаде губитак гараже и аутомобила.


У сусрет новој години и димњацима
Упркос томе што је Нова година тек за четири месеца, Деда-Мразови не седе скрштених руку, већ се убрзано припремају за тај дан. Чак су одржали и 51. годишњи скуп у забавном парку Бакен, северно од Копенхагена у Данској, на коме је учествовало сто педесет седобрадих декица. Расправљало се о свему и свачему, о недаћама које могу само да се замисле, о горућим темама – како ускочити у димњак. Расправљали су и о дијетама, јер су били забринути за неке своје колеге који су се превише угојили да би прошли кроз димњак. После скупа, у луци у Копенхагену одржана је парада бициклима у пуној опреми и покушај да се обори светски рекорд у броју Деда-Мразова који заједно врте хулахоп.


Илустровао Драган Максимовић

Корак назад